Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Ben & Jerry’s kurucularından Greenfield görevinden ayrıldı; Unilever’a Filistin ve Trump tepkisi

Ensar Nur


Ben & Jerry’s’in kurucularından Jerry Greenfield, yaklaşık yarım yüzyılın ardından dondurma şirketinden ayrıldığını açıkladı. Greenfield, sosyal medyada diğer kurucu Ben Cohen’in paylaştığı mektubunda, Unilever’in markanın toplumsal aktivizmini durdurmasıyla birlikte Ben & Jerry’s’in bağımsızlığını kaybettiğini söyledi.

Greenfield, ayrılığı “hayatımın en zor ve acı verici kararlarından biri” diye niteledi. Artık “sesinin kısıldığı” bir şirkette vicdanen çalışamayacağını belirtti. Oysa 25 yıl önceki Unilever ile yapılan birleşme anlaşmasında markanın sosyal misyonunun korunacağına dair güvence verilmişti.

Tartışma 2021’de başlamıştı. Ben & Jerry’s, işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te İsrail yerleşimlerine ürün satışını durduracağını duyurmuştu. Unilever ise bu karara karşı çıkarak şirketin çizgisini değiştirmişti.

Ben & Jerry’s 1978’den bu yana LGBTQ+ hakları ve iklim değişikliği gibi sosyal konularda açık tavır almasıyla biliniyor. Ancak son dönemde gerginlikler arttı. Mart ayında Unilever, CEO David Stever’i görevden aldı. Ardından Ben & Jerry’s, Unilever’in Trump’ı eleştirmemelerini talep ettiğini iddia ederek ABD’de dava açtı.

Kuruculardan Ben Cohen ise mayıs ayında ABD Senatosu’nda İsrail’e askeri yardım ve Gazze’deki insani durum nedeniyle düzenlenen bir protestoda gözaltına alınmıştı. Cohen, “Kongre, bombalar satın alarak Gazze’deki zavallı çocukları öldürüyor” diyerek ABD siyasetini protesto etmişti.

I told Congress they’re killing poor kids in Gaza by buying bombs, and they’re paying for it by kicking poor kids off Medicaid in the US. This was the authorities’ response. pic.twitter.com/uOf7xrzzWM

— Ben Cohen (@YoBenCohen) May 14, 2025


Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version