İSTANBUL – Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Abdullah Öcalan’ın “umut hakkı”na dair açıkladığı ara kararda, Türkiye’yi gecikmeden adım atmaya çağırarak, Meclis’te kurulan komisyonun gerekli adımlar için kullanılabileceğini belirtti.
Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi (AK BK), Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, Emin Gurban, Civan Boltan ve Hayati Kaytan’ın “umut hakkı”nı da kapsayan, “Gurban Grubu” dosyasına dair ara kararını açıkladı.
Komite, 15-17 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirdiği İnsan Hakları Toplantısı sonrası açıkladığı kararda, Gurban grubu dosyasındaki kararların hızla uygulanmasını sağlamak için müebbet hapis cezalarına ilişkin inceleme mekanizması sağlayan yeni bir eylem planı çerçevesinde yasal değişikliklerin yapılmasını belirtti. Komite Türkiye’nin bununla sınırlı kalmayıp, Meclis’te kurulan Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu’nun gerekli yasal düzenlemeleri hayata geçirmesi için kullanılabileceğini belirtti. Kararda, Meclis tarafından bu konuda daha önce sunulmuş olan yasa tasarılarının parlamento tarafından kabul edilmesi önerisi de yer aldı.
Komite kararında, ulusular arası hukukun müebbet hapis cezası verilmesinden itibaren en geç 25 yıl sonra inceleme yapılmasını sağlayan mekanizmaların olması gerektiğini belirtti.
Komitenin kararında, Türkiye’nin yeterli tedbirleri ve gerekli yasal tedbirleri almamasından da üzüntü duyulduğu belirtildi. Komite, yetkilileri daha fazla gecikmeden gerekli tedbirleri almaya çağırdı.
Komitenin kararları şu şekilde:
“* Yetkilileri, mevcut gruptaki kararların hızla uygulanmasını sağlamak için, müebbet hapis cezalarına ilişkin inceleme mekanizması sağlayan yeni İnsan Hakları Eylem Planı çerçevesinde yasal değişiklikler yapılması da dahil olmak üzere, ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere, ellerindeki çeşitli alternatifleri araştırmayı değerlendirmeye teşvik etmiştir; ‘terörsüz Türkiye’ girişiminin ve yakın zamanda kurulan ve Parlamento’ya yasal değişiklik önerme yetkisine sahip “Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu”nun kullanılması; veya Parlamento üyeleri tarafından bu konuda daha önce sunulmuş olan yasa tasarılarının Parlamento tarafından kabul edilmesi;
* Diğer üye devletlerin bu tür inceleme mekanizmalarını hayata geçirmiş olmalarından ilham almaları için onları bir kez daha teşvik etti.
* Yetkilileri, mevcut dava grubunun uygulanmasında hızlı ilerleme sağlanması için alınan tedbirler hakkında en geç 2026 yılı Haziran ayı sonuna kadar bilgi vermeye davet etti.
MA / Diren Yurtsever
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***