Serbest Görüş Haber Merkezi
Devrimci İşçi Sendikaları Araştırma (DİSK-Ar), bu sabah Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan enflasyon rakamlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. DİSK-Ar, enflasyonun çeşitli toplumsal kesimlerinde kendini farklı boyutlarda gösterdiğine ve bu neticede geçim sıkıntısının hissedildiğine dikkat çekti.
DİSK-Ar, bu sabah TÜİK tarafından aylık 2,06, yıllık ise yüzde 33,52 olarak açıklanan enflasyon rakamlarına ilişkin açıklamalarda bulunarak, farklı gelirlere sahip toplumsal kesimlerin bu açıklanan resmi enflasyon verisinden farklı derecede etkilendiğinin altını çizdi.
Resmi enflasyon verisinin düşmesine rağmen ortalama fiyatların artmaya devam ettiğine ilişkin ise şu grafik paylaşıldı:
“Yıllık baz etkisi nedeniyle enflasyon düşüyor”
Özellikle dar gelirli kesime ve işçi sınıfına vurgu yapan araştırmada, büyük ölçüde baz etkisi ile yıllık enflasyonun düşme trendini sürdürürken, halk tarafından hissedilen enflasyonun artmaya devam ettiği belirtildi.
“En düşük gelir grubunun harcamaları içinde gıdanın payı çok yüksek”
Açıklamada şu ifadeler ön plana çıktı:
“Toplumsal sınıf ve kesimleri enflasyonun sonucu ortaya çıkan geçim sıkıntısını oldukça farklı hissediyor.
En düşük yüzde 20’lik gelir grubu toplam gelirin yüzde 6,3’ünü alırken, bu grubun harcamaları içinde gıdanın payı yüzde 30,6’dır.
En yüksek yüzde 20’lik gelir grubu toplam gelirin yüzde 48,1’ini elde ederken harcamaları içindeki gıdanın payı yüzde 12,8’de kalmaktadır.
Böylece düşük gelirli grupların gıda dışı harcamalar için geliri daha sınırlı kalmakta bu durum geçim sıkıntısını artırmaktadır.”