Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Çiğdem Kılıçgün Uçar: Kürt sorunu tüm sorunların kaynağı, herkes sorumluluk almalı


Mereş – Halk buluşmasında konuşan DBP Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, Kürt sorunun tüm sorunların kaynağı olduğunu belirterek, herkesin çözümü için sorumluluk alması gerektiğini vurguladı. 

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Mereş (Maraş) il ve Bazarcix (Pazarcık) ilçe örgütü, Bazarcix’daki bir düğün salonunda halk buluşması gerçekleştirdi. “Kadın cinayetleri politiktir”, “Jin Jiyan azadî” ve “Barış hemen şimdi” pankartlarının asıldığı buluşmaya, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıççgün Uçar ve çok sayıda kişi katıldı. Buluşmada sık sık “Şehid namirin” ve “Jin, jiyan, azadî'” sloganları atıldı.

 

Buluşmada konuşan Çiğdem Kılıçgün Uçar, demokrasinin temelinin Kürdistan’da atılacağını belirterek, “Özgür ve adil geleceğin temeli Kürdistan’da atılcak. Kimler sayesinde? Rojava Devrimi’ne öncülük eden Nureddîn Sofî, Metin Arslan, Engin Sincerler ve adını sayamadığım Kürt halkının en değerli evlatları sayesinde en demokratik en özgür geleceği, zorluğu yaşadığımız yerde başlatacağız” dedi. 

 

YENİ DÖNEM 

 

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın başlattığı sürece dikkati çeken Çiğdem Kılıçgün Uçar, “Çağrısıyla yeni bir dönemi konuşmaya başladık. Kürt halkının varlığı, verdiği mücadele sayesinde hiçbir yerde inkar edilemeyecek düzeydedir. Bu saatten sonra Kürt halkının varlığı değil, özgürlüğü tartışma konusudur” diye belirtti. 

 

‘KÜRT SORUNU TÜM SORUNLARIN KAYNAĞI’

 

Kürt sorunun toplumsal tüm sorunların kaynağı olduğunu dile getiren Çiğdem Kılıçgün Uçar, “Demokratik bir gelecek ve kalıcı bir barış sadece Kürt halkı üzerinden tariflenemez. Kürt halkının karşı karşıya bırakıldığı bütün politikalar Türkiye’de yaşayan herkesi bu kadar etkiliyorsa bugün kimse ‘Kürt sorunundan bana ne, bu ülkede Kürt sorunu yoktur’ diyemez” ifadelerini kullandı. 

 

KOMİSYONUN SORUMLULUĞU 

 

Çiğdem Kılıçgün Uçar, Meclis’te süreçle ilgili kurulan komisyonun tarihi bir sorumluğu olduğunu vurgulayarak, “En önemli görevlerinden biri de cesaret. Komisyon yasal düzenleme, hukuk ve adalet taleplerine dair toplumsal bütün kesimlerin güvenini kazanacak adımlar atması gerekir. Elbette komisyon tek başına bu sorunları çözemez. Çözümün bir ayağıdır ama en güçlü ayağı bizleriz” diye belirtti.

 

‘DEVLETİN ALEVİLERİ OLMADIK’

 

Kürtlere dönük baskı ve zulmün ülkedeki diğer toplumsal kesimlerin de baskıyla karşı karşıya kalmasına neden olduğunu söyleyen Çiğdem Kılıçgün Uçar, “Ulus devlet, Kürtlere terörist, kadınlara iffetsiz, Alevilerin inançları makbul değil dedi ve hepsini dizayn etmeye çalıştı. Aleviler devletin Alevisi olsun istiyorlar, Aleviler hiçbir devletin Alevisi olmadı” dedi. 

 

CENAZEYE YAPILANLARA TEPKİ

 

Cizîr’de, HPG gerillası Ferhat Tünç’un cenazesine yapılan saldırıya da tepki gösteren Çiğdem Kılıçgün Uçar, “Cenazeye saygısızlığa karşı Botan halkı sel oldu, polis ablukalarını yıka yıka, ibadete izin verilmeyen cami ve taziye evlerinin kapılarını açtı. İnkar edilen devlet aklıyla hem müzakere edeceğiz hem de mücadele edeceğiz. Güveneceğimiz şey kendi mücadelemiz, kendi tarihimizdir” diye konuştu.  

 

Buluşma, sanatçı Ömer Arın’ın sahne alması ve çekilen halayların ardından son buldu. 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version