Serbest Görüş Haber Merkezi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzaladığı kararnameyle, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı görevi sona eren Fahrettin Altun, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurum (TİHEK) Başkanlığına atandı. Altun, İletişim Başkanlığı ve uygulamalarıyla sürekli tartışmaların odağında yer aldı.
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun görevden alınırken yerine Burhanettin Duran’ı atandı. Tartışmalı açıklamaları, “troll ordusu” iddiaları, eşinin Türk Hava Yolları’ndan maaş aldığı iddiaları ile sürekli gündemde kalan Altun, İletişim Başkanlığı’nın ilk başkanı oldu ve 7 sene boyunca görevde kaldı.Altun’un tartışma yaratan bazı uygulamaları şunlar:
Altun’dan Diyanet İşleri Başkanlığı’nın “Flört gibi şeyler sonunda zinaya giden kapıyı aralar” hutbesine destek
Diyanet İşleri Başkanlığı, 2 Mayıs 2025 tarihli cuma hutbesinde, kadın erkek arkadaşlığı hakkında, “Arkadaşlık, flört gibi şeyler sonunda zinaya giden kapıyı aralar” ifadelerini kullandı.
Bu hutbe gerek sosyal medyada gerekse siyasette çok tartışıldı. Tartışmaların ardından Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun Diyanet İşleri Başkanlığını ve çalışmalarını öven bir açıklama yaptı.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, “Hayatın birçok noktasında bilinçleri uyandıran, İslami perspektiften doğruyu ve yanlışı öğreten, daima iyiliği, güzelliği, yardımlaşmayı, şiddetten uzak durmayı ve daha birçok olumlu davranışı tavsiye eden hutbeler hazırladığı için Diyanet İşleri Başkanlığımıza teşekkür ediyor, sırtlamış olduğu bu ulvi ve önemli görevi başarıyla sürdürmelerini diliyorum” diye konuştu.
GÖKÇER TAHİNCİOĞLU YAZDI | Türkiye’ye yakışır bir “insan hakları” kurumu: Jest ve mimik kaç kelepçe eder?
Fahrettin Altun’dan İstanbul Sözleşmesi eleştirilerine “başörtülü” yanıt
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, İstanbul Sözleşmesinin tartışmalı bir şekilde Cumhurbaşkanı kararıyla kaldırılmasına yönelik eleştirilere başörtüsü konusunu yeniden gündeme getirerek yanıt vermeyi tercih etti.
Fahrettin Altun, Twitter hesabından İstanbul Sözleşmesi ile ilgili tartışmalara ilişkin şu mesajları paylaştı:
“Daha düne kadar kadınlarımızı başörtüsü üzerinden ayrıştıran, kadınlarımızı eğitim, istihdam ve seçilme gibi en temel haklarından mahrum bırakanların bugün kadın hakları savunucusu taklidi yapmaları samimiyetten uzak bir davranıştır.”
Altun’un eşi Doç.Dr. Fatmanur Altun’un THY’den maaş aldığı ettiği iddiası
2021 yılında CHP Grup Başkanvekilliği görevini sürdüren Özgür Özel, THY’den “huzur hakkı” aldığı tartışmaları sonrası “hakkından feragat ettiğini” söyleyen İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un eşi Dr. Fatmanur Altun’un THY’den maaş almaya devam ettiğini söyledi.
Mayıs 2018 tarihinden beri THY Yönetim Kurulu’nda görev alan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un eşi Fatmanur Altun’un buradan üç ayda bir ikramiye ve huzur hakkı alması tartışma yaratmış, Altun, “Evet, bir ücret var. Aylık 20 bin TL. Ve ben kamu namına o ücretten gönül rızamla feragat ettim” açıklamasını yapmıştı.
Söz konusu açıklamanın ardından Fahrettin Altun ile CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel arasında açılan davada Fatmanur Altun’un bu ücreti almaya devam ettiği belirtildi.
Bidebunu izle isimli Youtube kanalına konuşan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Fatmanur Altun’un pandemi sürecinin ardından THY’den maaş almaya devam ettiğini söyledi.
Özel, dava sürecine ilişkin olarak olarak şu ifadeleri kullandı:
“Sorun bakalım bunlar nereden maaş alıyor diye mahkemeye başvurduk. Fahrettin Altun’un hem İletişim Başkanlığı’ndan maaş aldığı, Borsa İstanbul’dan, hem diğer anonim şirketten maaş aldığı çıktı. Eşi, hem Marmara Üniversitesi’nden maaş alıyor, hem THY’den alıyor. Ama bunu çökertmek için geçen sana açıklama yapmışlardı. Demişlerdi ki; ‘Eşi maaştan feragat etti. ’
Yazımız üzerine mahkemeye resmi cevap geldi. Resmi, mühürlü, damgalı. İnanmayana gösteririz. Cevapta deniyor ki; ‘Geçen sene THY, pandemi sırasında uçuşlar yokken yönetim kurulu üyeleri belli bir süreliğine maaştan feragat kararı almıştır. ‘Yanılmıyorsam 3 ya da 4 ay. O dönemde hanımefendi maaş almamış, o günden sonra maaş almaya devam etmiş. Ve şu an da maaşı yatıyormuş. Fahrettin iki, eşi de iki; etti dört maaş. ”
“Troll ordusu” iddiaları
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un Twitter hesabından paylaştığı “Boğaziçi’nde neler oluyor?” adlı video sonrası bir sosyal medya kullanıcısı, troll hesapların Altun’un videosunu yaymaya çalıştığını iddia etti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın AKP’de uzun yıllar siyaset yapmış olan Melih Bulu’yu Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atamasına yönelik tepkiler sürerken Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un Twitter paylaşımının altından ‘seküler görünümlü’ bir çok kişiden hükümete destek mesajları paylaşıldığı görülmüştü.
Sosyal medya kullanıcısı “farkobVEVO” Altun’un paylaştığı videoyu yaymaya çalışan hesapların sahte olduğunu öne sürdü. Yaptığı araştırmaları Twitter hesabından fotoğraflar ile birlikte paylaşan farkobVEVO, araştırdığı hesapların sahte olduğu ve hesaplarda kullanılan fotoğrafların gerçek sahiplerinin ve isimlerinin farklı olduklarını iddia etmişti.
İletişim Başkanlığı bünyesinde bu şekilde çalışan bir ekip olduğu iddiaları sürekli gündemde kaldı.
Altun, sosyal medyada “trol ordusu” kurduğu iddialarını reddetmişti
İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Twitter’ın Türkiye’de açılan ve AK Parti’ye destek veren 7 bin 340 hesabı “sahte olduğu ve devlet bağlantılı enformasyon operasyonu yaptığı” gerekçesiyle kapatması ile Stanford İnternet Gözlemevi’nin (SIO) bu konu üzerine yaptığı araştırmaya 2020 yılında Twitter üzerinden yaptığı paylaşımla tepki gösterdi.
“Twitter’ın yaptığı açıklamada kapatılan hesapların Sayın Cumhurbaşkanımıza destek amacıyla açılan ‘sahte’ hesaplar olduğu ve bu hesapların tek bir merkezden yönetildiği iddiası gerçek dışıdır.
Hesapların kapatılması kararına dayanak olarak öne sürülen birtakım dökümanların da bilimsellikten uzak, taraflı ve siyasi saiklerle oluşturulduğu açıkça görülmektedir. Merkezi ABD’de bulunan bir şirketin almış olduğu kararı, ideolojik yaklaşımlarını bilimsel veri olarak pazarlamaya kalkışan birtakım eşhas tarafından hazırlanmış raporla meşrulaştırma çabası tarihi bir skandaldır.
Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti hiçbir surette sahteciliğe, manipülasyona ve dezenformasyona geçit vermeyecek, ülkemizde ve tüm dünyada her zaman hakikati, hür düşünceyi ve dijital farkındalığı güçlendirmek için çalışmaya devam edecektir.”
2022 yılında Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM) kuruldu
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, 5 Ağustos 2022 tarihinde sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Ülkemize karşı yürütülen sistematik dezenformasyon kampanyalarına karşı İletişim Başkanlığımız bünyesinde müstakil bir birim oluşturduk. Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM). Merkezimizin koordinatörü olarak atanan İdris Kardaş’ı tebrik eder, kendisine başarılar dilerim.” ifadeleriyle DMM’nin kurulduğunu duyurmuştu. DMM tarafından Dezenformasyon Bülteni yayınlanmaya başlandı.
DMM hakkında bilgi almak isteyen Türkiye Gazeteciler Sendikası, şöyle konuşmuştu:
“5 Ağustos 2022 tarihinde Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Twitter üzerinden yaptığı açıklamayla, Başkanlık bünyesinde müstakil bir “Dezenformasyonla Mücadele Merkezi” kurulduğunu ve merkez koordinatörü olarak İdris Kardaş’ın atandığını duyurmuştur. Merkez, Sansür Yasası’nın TBMM Genel Kurulu’nda görüşüldüğü günlerde Dezenformasyon Bülteni yayınlamaya başlamıştır. Ancak kamuoyunca söz konusu merkeze dair teşkilattaki yerinden çalışma usullerine kadar pek çok soru işareti yaratan merkez hakkında başkaca herhangi bir bilgiye ulaşılamamaktadır.”
Altun, 2023 yılında İletişim Başkanlığı’na yeniden atandı
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığına 9 Haziran 2023’te yeniden atanan Prof. Dr. Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarını sunarak, birlik ve beraberlik mesajı verdi.
Altun, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, şunları kaydetti:
“İletişim Başkanlığı görevini yeniden şahsıma tevdi eden Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a tensipleri için şükranlarımı arz ediyorum. Cumhurbaşkanımızın vizyonu doğrultusunda Türkiye Yüzyılı hedeflerimiz için hep birlikte çalışacak, hakikat mücadelemizi sürdüreceğiz. Allah birliğimizi, beraberliğimizi daim etsin.”
TİHEK nedir?Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, ayrımcılığın önlenmesi ile bu ilkeler doğrultusunda faaliyet göstermek, işkence ve kötü muameleyle etkin mücadele etmek amacıyla 2016 yılında kurulmuştu. |
Fahrettin Altun kimdir?Fahrettin Altun’un İletişim Başkanlığı sitesinde yer alan özgeçmişi şu şekilde: İletişim bilimleri profesörü olan Fahrettin Altun, doktora eğitimini İstanbul Üniversitesinde tamamladı. Bir dönem ABD’de akademik çalışmalarda bulunan Altun; İstanbul Şehir Üniversitesi, İstanbul Medeniyet Üniversitesi ve İbn Haldun Üniversitesinde öğretim üyeliği, bölüm başkanlığı ve dekanlık vazifelerini yürüttü. Bunun yanı sıra SETA İstanbul Genel Koordinatörlüğü görevini üstlendi. Sabah, Akşam, Daily Sabah, Kriter, Anlayış, Yöneliş ve Küre gibi birçok basılı mecra ve yayınevinde köşe yazarlığı ve yayın yönetmenliği yaptı. Başta TRT 1, TRT 2 ve TRT Haber olmak üzere ulusal televizyon kanalları için haber ve tartışma programları hazırladı ve de çok sayıda programa konuk oldu. Türk modernleşmesi, siyasal iletişim ve kültürel çalışmalar alanlarında araştırmaları bulunan Altun, Modernleşme Kuramı (2002) ve Türkiye as a Stabilizing Power in an Age of Turmoil (2021) başlıklı kitapları kaleme aldı. Bunların yanında Press Freedom in Turkey (2016), The Triumph of Turkish Democracy (2016), 15 Temmuz’da Medya (2017), Terörün Kökenleri ve Terörle Mücadele Stratejisi (2018), Toplumlar Arası İletişimde Yeni Dönem: Enformasyon Savaşından Dezenformasyon Savaşına (2023) gibi kitaplara bölüm yazarı ve editör olarak katkı sağladı. Fahrettin Altun, 25 Temmuz 2018’de Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı olarak atandı. Altun, 10 Temmuz 2025 tarihli Cumhurbaşkanı kararnamesi ile Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurum (TİHEK) Başkanlığı’na atandı. |