Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Tayland ile Kamboçya arasında çatışma çıktı

Tayland ile Kamboçya arasında çatışma çıktı


Tayland ile Kamboçya arasında en az altı farklı noktada çatışma çıktı. Tayland tarafı tüm sınır kapılarını geçici olarak kapattı.

14 Temmuz’da Kamboçya Başbakanı Hun Manet, Tayland sınır problemleri nedeniyle ülkesinin gelecek yıldan itibaren zorunlu askerlik uygulamasını başlatacağını duyurmuştu.

Hun Manet ayrıca savunma bütçesinin artırılması çağrısı yapmıştı.

Reuters’ın haberine göre Taylandlı askeri yetkili Tümamiral Surasant Kongsiri Kamboçya’nın sabah saatlerinde insansız hava araçları (İHA) ve roketatarlarla donatılmış askerlerini sınıra konuşlandırdığını duyurdu. Komutan şöyle konuştu:

“Kamboçyalı askerler Tayland birliklerine ateş açtı. Askerlerimiz, meşru müdafaa kapsamında karşılık verdi.”

Tayland altı F-16’yla bazı Kamboçya karargahlarını hedef aldı

Tayland, 6 F-16 ile sınır hattındaki bazı Kamboçya askeri karargahlarını hedef aldı. Tayland ordusu, ilk ateşi Kamboçya askerlerinin açtığını öne sürdü.

Tayland Savunma Bakanlığı Sözcüsü Surasant Kongsiri, Surin bölgesinde bir yerleşim yerine ateş açıldığını ve çatışmalarda üç sivilin ağır yaralandığını belirtti.

Çatışmanın en az altı farklı sınır noktasında sürüyor. Yerel basındaki haberlere göre ölü sayısı bir.

Tayland’ın Phnom Penh Büyükelçiliği de vatandaşlarına Kamboçya’yı terk etmeleri çağrısı yaptı.

Tayland ve Kamboçya arasındaki sınır gerilimi

Güneydoğu Asya bölgesindeki ve 817 kilometrelik sınır telleriyle ayrılan Tayland ile Kamboçya arasında uzun süredir toprak anlaşmazlığı var.

İki ülke arasındaki sınır anlaşmasının ihlal edilmesi üzerine 28 Mayıs’ta bölgede kısa süreli çatışma görülmüş, ardından sorunun barışçıl yolla çözüme kavuşturulması konusunda anlaşmaya varılmıştı.

Tayland, Kamboçya sınırındaki tüm kontrol noktalarının Bangkok yönetimi tarafından kontrol edileceğini duyurmuştu.

Manet, ülkesinin Tayland’la sınır sorunlarının çözümü için Uluslararası Adalet Divanı’na (UAD) başvurduklarını belirtmişti.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version