Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Pazarda veresiye defterlerinde boş sayfa kalmadı


WAN – Wan’da kurulan sem pazarında ekonomik kriz nedeniyle alışveriş bir hayli sönük geçiyor. Bir esnaf, duruma “Veresiye defterinde boş sayfa kalmadı” sözleriyle isyan etti. 

Ekonomik krizin en çok hissedildiği yerlerin başında semt pazarları geliyor. Wan’ın Rêya Armûşê (İpekyolu) ilçesine bağlı Xaçort (Hacıbekir) mahallesinde kurulan sem pazarında yüksek fiyatlar nedeniyle satışlar bir hayli düşmüş durumda. Yurttaşlar da esnaflar da durumdan memnun değil.

 

‘BORÇ SAYFA KALMADI’ 

 

Pazar giyim ürünleri satan bir esnaf, veresiye defterini göstererek, “Ekonomi gün geçtikçe çöküyor. İnsanlar artık tek bir çorap bile alamaz hale geldi. Alışveriş yapanların çoğu veresiye yazdırıyor. Biz de toptancıdan veresiye alıyoruz. Yani artık esnaf da borçla döner hale geldi. Kimsenin cebinde para yok. Halk, eline ne zaman para geçerse o zaman ödeme yapabiliyor. Ama çoğu zaman o gün hiç gelmiyor. Veresiye defterinde boş sayfa kalmadı” ifadelerini kullandı. 

 

MECLİSİ İŞARET ETTİ

 

Pazarda dönercilik yapan İlhan Aşkan, “Geçmiş yıllarda işimiz çok iyiydi ve satış yapabiliyorduk. Şimdi her şey iki katına çıkmış durumda. Para yok, malzemeler çok pahalı. Etin kilosunu 130-140 TL’den alıyoruz. Dürümü 60 TL satıyoruz. Ama halk pahalı diye alamıyor. Akaryakıt her geçen gün zamlanıyor, bu da masrafı arttırıyor. Kriz her geçen gün daha da derinleşiyor. Bugün aldığımız malzemeyi ertesi gün aynı fiyata alamıyoruz” diye konuştu. 

 

Bir diğer esnaf Mecit Turgut, satış yapamamaktan dert yandı. Turgut, “Pazarda esnaftan başka kimse yok. Akşam 21.00’a kadar pazardayız ama yevmiyemiz bile çıkmıyor. İş yapmadığımız gün araca mazot dolduramıyoruz. 15 yıldır pazarcıyım ilk defa hayat şartlarının bu kadar zorlaştığını gördüm. Bu kriz çözülecekse Meclis’te yetkililerin eliyle çözülür” dedi. 

 

PAZAR ALIŞVERİŞİ SÖNÜK GEÇİYOR

 

Pazardan eli boş döndüğünü belirten Kudret Abi, “Her şey çok pahalı, hiçbir şey alamıyoruz. Yüksek fiyatlardan dolayı hiçbir şey alamadım. Önceki yıllarda pazara rahat bir şekilde gidip gelebiliyorduk. İstediğimiz eşyaları rahat bir şekilde alabiliyorduk. 500 TL ile bir aylık ev eşyamızı alıyorduk. Ama bu yıl bir kilo domates ve salatalık almakta zorluk çekiyoruz. Bu durum düzelmeli, ne oluyorsa fakire oluyor. Zengin hep zengin, fakir ise her zaman fakir kalıyor” ifadelerini kullandı.

 

Karpuz satan esnaflardan Ümit Acar, hayat pahalılığına isyan etti. Acar, “Türkiye her gün daha kötüye gidiyor. Nedeni tepkisizlik ve kimsenin ses etmemesi. Herkes aldığı paraya bakıyor, fakirle ilgilenen kimse yok. Yaz ayında bana 2 bin 100 TL doğalgaz faturası geliyor. Bin TL’sini devletin ödeyeceğini belirtiyorlar. Yaz ayının ortasındayız doğalgaz kapalı 2 bin 100 TL fatura nereden yazıldı ya da ne kullandık? Tüm açıklarını halka yüksek fatura yazarak kapatmaya çalışıyorlar” şeklinde konuştu. 

 

200 TL ile alışverişe geldiğini aktaran Meryem Gür ise, şunları söyledi: “Getirdiğim paraya anca bir kilo domates veya salatalık alabilirim. Pazara gelen birçok kişi çürük meyve ve sebze alabiliyor. Eşimle birlikte yaşıyoruz, hiçbir geçim kaynağımız yok. Mecbur biz de hayatı böyle devam ettiriyoruz. Başlatılan bu çözüm süreci de bir an önce hedefine ulaştırılmalı ve savaşa son verilmelidir. Çünkü ancak böyle bu zamlar düşer.”

 

 

 

 

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version