Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Lübnan Cumhurbaşkanı Aoun’dan İsrail mesajı; normalleşme gündemde yok

Ensar Nur


Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Aoun, ülkesinin İsrail ile normalleşmeyi reddettiğini açıkladı. Aoun, İsrail’in Lübnan topraklarının bir kısmını hala işgal ettiğini belirterek, “Barış ayrı, normalleşme ayrı şeydir” dedi.

Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre Aoun, bir Arap düşünce kuruluşu heyetiyle yaptığı görüşmede, “Barış, savaşın olmamasıdır. Bugün Lübnan için önemli olan da budur. Ancak normalleşme şu an Lübnan dış politikasının parçası değildir” dedi.

Bu açıklama, İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar’ın geçtiğimiz hafta yaptığı “Lübnan ve Suriye ile ilişkileri normalleştirme” çağrısına verilen ilk resmi yanıt oldu. İsrail 1948’den bu yana hem Lübnan hem de Suriye ile teknik olarak savaş halinde bulunuyor. Şam yönetimi de normalleşme çağrısını “erken” bulduğunu açıklamıştı.

“İsrail işgal ettiği noktalardan çekilmeli”

Cumhurbaşkanı Aoun, İsrail’in Lübnan güneyinde hala işgal altında tuttuğu beş sınır noktasından çekilmesi çağrısında bulundu. Bu noktaların varlığı nedeniyle Lübnan ordusunun uluslararası sınır hattına kadar tam olarak konuşlanamadığını söyledi.

Geçtiğimiz kasım ayında varılan ateşkes anlaşmasına göre, Hizbullah savaşçıları Litani Nehri’nin kuzeyine çekilecek, güney sınırda ise sadece Lübnan ordusu ve BM barış gücü konuşlanacaktı.

“Silah tekelini devlet alacak”

ABD yönetiminin Hizbullah’ın tamamen silahsızlandırılması yönündeki çağrısına Lübnan hükümeti bu hafta yanıt verdi. Yanıt kamuoyuna açıklanmasa da, Aoun Lübnan devletinin ülkedeki silahlar üzerinde tek yetkili güç olacağını söyledi.

Ancak bu adımın, “devletin çıkarları, güvenlik istikrarı, toplumsal barış ve ulusal birlik” dikkate alınarak atılacağı vurgulandı. Bu da Hizbullah’ın zorla silahsızlandırılmayacağı anlamına geliyor.

Hizbullah, 1990’daki iç savaşın bitiminden sonra silahlarını resmen elinde tutmaya devam eden tek silahlı örgüt konumunda. İsrail’le yaşanan son çatışmalar sonrası grup ciddi ölçüde zayıflamış durumda.

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version