Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Hollanda acil durum müdahale merkezi Eurocross: Türkiye kaynaklı kuduz şikayetleri yüzde 30 arttı

Hollanda acil durum müdahale merkezi Eurocross: Türkiye kaynaklı kuduz şikayetleri yüzde 30 arttı


Hollanda acil durum müdahale merkezi Eurocross, Türkiye kaynaklı kuduz şüphesi vakalarında dikkat çekici bir artış görüldüğünü duyurdu.

Kuruluşa göre yıl başından bu yana Türkiye’den döndükten sonra kuduz şüphesiyle Eurocross’a başvuranların sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 30 arttı.

Hollanda’da bu yıl 500’den fazla kişi, yurt dışında hayvan teması sonrası kuduz şüphesiyle Eurocross’a başvurdu. Başvurularda önceki yıla göre yüzde 21’lik bir artış kaydedildi.

En fazla şüpheli kuduz vakası Endonezya, Tayland ve Sri Lanka’dan bildirilirken Türkiye kaynaklı başvurulardaki artış da dikkat çekti.

Eurocross, Türkiye’ye seyahatlerin sıklığı ve sokak hayvanlarıyla temasın yaygınlığı nedeniyle bu artışın endişe verici olduğunu belirtti.

Hayvanlarla temas uyarısı

Eurocross verilerine göre kuduz bildirimlerindeki artış son yıllarda hız kazandı. 2023’te bir önceki yıla göre bildirilen vaka sayısı yüzde 61 artmıştı. Eurocross, kuduz riski olan ülkelere seyahat edecek Hollandalılara aşı yaptırmaları ve özellikle sokak hayvanlarıyla fiziksel temastan kaçınmaları uyarısında bulundu.

Eurocross sözcüsü Angela Looyé, Hollandalı kamu yayıncısı NOS’a şunları söyledi:

“Bu artışlar, popüler tatil noktalarının bile kuduz riski taşıdığını gösteriyor. Tatilde o sevimli köpekleri ya da kedicikleri sevmek çok cazip olabilir ama ne kadar zorlansanız da bunu yapmayın. Sağlığınızı ciddi şekilde riske atabilirsiniz.”

Belirtiler başladıktan sonra tedavisi yok

Hollanda Ulusal Halk Sağlığı ve Çevre Enstitüsü’ne (RIVM) göre dünya genelinde her yıl yaklaşık 50 bin kişi, enfekte hayvanlardan bulaşan ölümcül bir viral hastalık olan kuduz nedeniyle hayatını kaybediyor.

Köpek, kedi, maymun ve yarasa gibi hayvanlardan bulaşabilen virüs; ısırma, tırmalama veya yalayarak temas yoluyla insanlara geçebiliyor.

Belirtiler ortaya çıktıktan sonra kuduz hastalığının tedavisi bulunmuyor. Nefes alma ve yutkunma güçlüğü, kas spazmları ve felç, en yaygın kuduz belirtileri arasında yer alıyor.

Uzmanlar, ısırma ya da tırmalama durumunda, yaranın vakit kaybetmeden sabun ve suyla hatta mümkünse diş fırçası yardımıyla iyice temizlenmesini, ardından da acil servisle iletişime geçilmesini öneriyor.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version