İsrail’in Gazze’ye yardımlar için izin verdiği ABD destekli Gazze İnsani Yardım Vakfı’nda (GHF) güvenlik görevlisi olarak çalışmış bir kişi, BBC’ye konuştu, meslektaşlarının yardım almak isteyen silahsız Filistinlilere defalarca ateş açtığını anlattı.
BBC Orta Doğu Muhabiri Lucy Williamson’a konuşan ve kimliği güvenlik nedeniyle gizli tutulan eski yüklenici, kadın, çocuk ve yaşlılardan oluşan bir grubun yardımı yavaş aldıkları gerekçesiyle makineli tüfekle tarandığını iddia etti.
Yardım görevlisi, bir başka güvenlik görevlisinim, “Sanırım birini vurdun” deyip ardından güldüğünü söyledi.
Söz konusu eski görevli, dört ayrı GHF yardım dağıtım noktasında çalıştığını ve “hiçbir angajman kuralı ya da standart prosedürün olmadığını” ifade etti. Takım liderlerinden birinin personele “tehdit hissedersen ateş et, öldür ve sonra soruları cevapla” talimatı verdiğini belirtti.
Görevlinin anlatımına göre, sahadaki kültür şu cümleyle özetleniyordu: “Gazze’ye giriyoruz, kural yok. İstediğini yap.”
İddiaya göre, kameralarla izlenen bu alanlarda, uyarı ateşi gerekmediği halde açılıyor, biber gazı kutuları doğrudan insanların yüzüne sıkılıyor, sis bombaları yanlış kullanılıyor ve kalabalık içinde insanların tel örgülere itilmesiyle yaralanmalar yaşanıyor. Bir kadının başına isabet eden metal sis bombası parçasıyla bilinçsizce yere yığıldığı belirtiliyor.
Görevlinin iddialarına göre, yardım noktalarında görev yapan bazı güvenlik personeli, Gazze’deki sivilleri “zombi sürüsü” olarak tanımlıyordu.
Görüntülerde Silah Sesleri
BBC’ye ulaştırılan görüntülerde, dikenli tellerle çevrili dar bir koridorda uzun kuyruklar halinde bekleyen insanların olduğu görülüyor. Görüntülere silah sesleri de yansıyor. GHF, bu seslerin İsrail ordusuna ait olduğunu savunuyor.
Yaralanmaların Görgü Tanıklığı
Eski görevli, yardım dağıtım alanlarında sivillerin sadece ateşli silahlarla değil, biber gazı, sis bombası ve tel örgüler nedeniyle de zarar gördüğünü belirtti.
GHF: “İddialar Asılsız”
GHF, BBC’nin yönelttiği suçlamaları “kategorik olarak yalan” olarak nitelendirdi. Vakıf, hiçbir sivilin yardım dağıtım noktalarında hedef alınmadığını, eski çalışanın ise “görev suistimali nedeniyle işten çıkarıldığını” bildirdi. Söz konusu kişi, bu iddiayı reddederek işten ayrıldıktan sonra iki hafta daha maaş aldığını gösteren bordroları BBC ile paylaştı.
GHF’nin uygulamaları, geçtiğimiz hafta 170’ten fazla uluslararası yardım kuruluşu ve STK tarafından eleştirildi. Oxfam ve Save the Children’ın da aralarında bulunduğu kuruluşlar, GHF’nin faaliyetlerinin durdurulması çağrısında bulundu. Açıklamada, “İsrail güçlerinin ve diğer silahlı unsurların, yardım almaya çalışan sivillere ateş açtığı” belirtildi.
GHF, faaliyetlerine Mayıs ayı sonunda başladı. Öncesinde, İsrail’in 11 hafta süren ablukası nedeniyle Gazze’ye hiçbir insani yardım girişi olmamıştı.
Birleşmiş Milletler ve Gazze’deki sağlık kaynaklarına göre, GHF’nin faaliyet gösterdiği alanlarda yardım toplamaya çalışan 400’den fazla kişi, İsrail güçleri tarafından öldürüldü. İsrail, sivillere kasten ateş açıldığını reddediyor.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***