Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Fahiş faiz oranlarına rağmen ipotekli konut satışları fırladı!

TR724 HABER


Ülke genelinde konut satışları, haziranda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 35,8 arttı. Türkiye genelinde ipotekli konut satışları haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 112,6 oranında artarak 14 bin 484 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 13,4 olarak gerçekleşti. Ocak-Haziran döneminde gerçekleşen ipotekli konut satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 100’den fazla arttı.

TÜİK, ‘Konut Satış İstatistiklerini’ yayınladı. Buna göre Türkiye genelinde konut satışı sayısı, haziranda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 35,8 artarak, 107 bin 723 oldu. İpotekli konut satışları ise haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 112,6 arttı.

İstanbul, 17 bin 656 ile haziranda en çok konutun satıldığı il oldu. Bu ili 9 bin 428 konut satışıyla Ankara, 5 bin 987 ile İzmir takip etti. Konut satışı sayısının en az olduğu iller ise 38 konutla Ardahan, 62 ile Bayburt ve 81 konutla Hakkari olarak sıralandı.

Türkiye genelinde ipotekli konut satışları haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 112,6 oranında artarak 14 bin 484 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 13,4 olarak gerçekleşti. Ocak-Haziran döneminde gerçekleşen ipotekli konut satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 100,5 oranında artarak 103 bin 90 oldu.

İpotekli satış neden artmış olabilir?

İpotekli satış, bir konutun satın alınması sırasında alıcının bankadan kredi kullanarak ödeme yapması ve satın alınan konuta banka tarafından ipotek konulması işlemi olarak tanımlanıyor. İpotekli satışların artması, kredi erişiminin kolaylaşması, faiz oranlarının düşmesi veya ekonomik teşviklerin etkisiyle konut piyasasında hareketlenme olduğunu gösterir.

Ancak Türkiye’de bunların hiçbiri olmadı… Konut kredisi faiz oranları yüzde 45 ile 55 arasında değişiyor. 2 milyon TL’lik kredinin 120 ay sonundaki toplam ödemesi 7,5-8 milyonu buluyor. Krediye erişim de kolaylaşmadığı gibi ekonomik teşvik de yok!

Türkiye’de ipotekli satışların artmasının temel nedeninin konut fiyatlarındaki ‘reel’ bazdaki düşüş gösterilebilir. Konut fiyatları geçtiğimiz yıla göre artmış olsa da bu artış enflasyon oranının altında kaldı. TÜİK’e göre enflasyon yüzde 35 diyelim; ancak evin fiyatı 1 yıl öncesine göre yüzde 35 değil; yüzde 20 arttı! Aslında reel olarak fiyatı düştü! Dolayısıyla konut almak için bekleyenler, ‘reel’ düşüşü fırsat bilip, faiz oranlarının yüksek olmasına rağmen ‘ertelediği’ konut alımını öne almış olabilir.

Ayrıca kira artış oranlarındaki yükseklik de insanları ‘ev sahibi olmaya’ zorluyor olabilir. Zira bugün itibariyle İstanbul’da ortalama bir ev kirası 25 bin TL civarında. Evin konumuna ve büyüklüğüne göre kiralar 40 hatta 50 bin liraya kadar çıkabiliyor. Dolayısıyla insanlar, “Bu kadar kira vereceğime ev alır taksitlerini öderim!” motiasyonuyla hareket ediyor olabilir…

 

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version