Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Eylemdeki işçilerden ‘grev’ uyarısı


AMED – Amed’de AKP binası önünde eylem yapan işçiler, istedikleri zammın verilmemesi durumunda greve gidecekleri uyarısında bulundu. 

 

Kamu kurum ve kuruluşlarındaki 600 bin işçiyi kapsayan 8’inci Dönem Toplu İş Sözleşmeleri (TİS) Çerçeve Protokolü görüşmeleri 1 Ağustos’ta başlıyor. Sanayi ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası’nın (TÜHİS) 6 ay için yüzde 17, ikinci 6 ay için yüzde 10, ikinci yılın birinci 6 ayı için yüzde 7 ve ikinci 6 ayı için yüzde 5 zam teklif etti. Bu teklifi kabul etmeyen TÜRK-İŞ, bir haftadır eylemde. Sendika, dün 81 ilde AKP il binaları önünde alanlara çıktı. Amed’de AKP il binası önüne tabutla gelen işçiler taleplerinin kabul edilmesini istedi. 

 

İŞÇİLER ONURLU BİR YAŞAM İSTİYOR

 

Eyleme katılan Karayolları işçilerinden Faruk Yılmaz, geçinemedikleri için alanlarda olduklarını söyledi. Ocak ayından beri beklemede olduklarını ve hükümetin sunduğu teklife tepkili olduklarını söyleyen Yılmaz, “Artık geçinemiyoruz” dedi. Yılmaz, 2 yıllık yapılan protokol de zam taleplerinin kabul edilmesini isteyerek, emekçilere uygulanan vergi dilimlerinden de şikayetçi olduklarını aktardı. Yılmaz, “Bunun bertaraf edilmesi gerekirken hükümetin bu konuda herhangi bir çalışması ya da teklifi yok. Yüzde 17’lik gibi tekliflerini de kabul etmiyoruz. Eylemlerimiz sonuç alıncaya kadar sürecek. Mehmet Şimşek kurtarıcı olarak geldi. Ama enflasyon daha da yükseldi. Burada hükümetin beceriksizliğini biz işçiler çekmek zorunda değiliz. Hakkımızı istiyoruz, onurlu bir yaşam istiyoruz” diye belirtti. 

 

‘SADAKA DEĞİL HAKKIMIZI İSTİYORUZ’

 

Eyleme katılan işçilerden Ali Haydar Varlı ise, “Hayat pahalılığından dolayı geçinemiyoruz. Aldığımız maaşla aybaşını getiremiyoruz. Zam istiyoruz. Devletten sadaka istemiyoruz, hakkımızı istiyoruz” dedi. 

 

Demiryol Sendikası üyesi Murat Demir, “Zor geçiniyoruz. Hükümetin bu haklı direnişe ses, taleplerimize kulak vermelerini istiyoruz” diye belirtti.

 

İnsanca yaşamak istediklerini dile getiren Hidayet İritaş da açlık sınırının 30 bin, yoksulluk sınırının 85 bin TL üzerine çıktığını vurgulayarak, “Beceriksizce yönetirlerse olacağı budur. Ondan sonra da bu beceriksizliğinin külfetini işçiye emekçiye yüklemeye çalışıyorlar. Ama bu şekilde hiçbir yere varmazlar. Emeğin karşılığı alınmadığı sürece hükümette, devlette, millette hiçbir zaman refaha kavuşamayacaktır. Gerekirse genel greve gideceğiz” diye konuştu. 

 

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version