Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Çiftçiye bir şok daha; hasada günler kala ‘sıfır’ gümrükle mısır ithalatının önü açıldı

Toprak Mahsulleri Ofisi mısır alım fiyatını açıkladı; tonu 6 bin TL


Türkiye çiftçisi bir şok da hasada günler kala mısır ithalatının önünün açılmasıyla yaşadı. Resmi Gazete’nin 14 Temmuz 2025 tarihli sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile 15 günde 500 bin ton mısır yüzde 130 yerine, sıfır gümrükle ithal edilecek. İthalat ise savaştaki iki ülkeden, Rusya ve Ukrayna’dan yapılacak. Üretici, Toprak Mahsulleri Ofisi(TMO)’nin üreticiyi korumak ve desteklemek için Mısır alım fiyatını hemen açıklamasını istiyor.

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Türkiye, 31 Temmuz 2025’e kadar 500 bin ton mısır ithalatında gümrük vergisini yüzde 130’dan sıfıra indirdi. Karar, (1005.90.00.00.19) gümrük tarife pozisyonundaki mısır ithalatını kapsıyor ve Ticaret Bakanlığı’nın ilgili tebliğiyle destekleniyor. Bu adım, yem sanayisi ve tüketici fiyatlarını stabilize etmeyi hedeflese de, yerli mısır üreticileri arasında ciddi endişelere yol açtı.

Karar, iç piyasada mısır arzını güvence altına almak ve fiyat artışlarını önlemek amacıyla alındı. Daha önce 1 Mayıs 2025’te yayımlanan bir kararla, 30 Haziran 2025’e kadar 1 milyon ton mısır ithalatı için tarife kontenjanı açılmıştı. Yeni kararla, 15 günlük kısa bir sürede 500 bin tonluk ek ithalatın önü açılmış oldu.

Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, son yedi ayda toplam 3.5 milyon ton mısır ithalatına izin verildiğini, bunun büyük ölçüde Rusya ve Ukrayna’dan yapılacağını belirtti. Yıldırım, “Hasat öncesi, yüzde 130 olan gümrük vergisinin sıfırlanarak mısır ithal edilmesi üreticiye de ülkeye de zarar verir. Bu ithalat kime yarar? – Üretici, Toprak Mahsulleri Ofisi(TMO)’nin üreticiyi korumak ve desteklemek için Mısır alım fiyatını hemen açıklamasını istiyor.” ifadelerini kullandı.

Mısır hasadına haftalar kala alınan bu karar, yerli üreticilerden eleştiriler aldı. CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, Çukurova’da hasat öncesi sıfır gümrükle ithalatın üreticilere darbe vuracağını ifade etti. Barut, yüksek girdi maliyetleri, kuraklık ve zirai don gibi sorunlarla boğuşan çiftçilerin zaten zor durumda olduğunu vurguladı.

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru ise şu soruları yöneltti:

1- Bu ay sonuna kadar sıfır gümrükle ithal edilen mısır, gelecek ay başı yerli hasat başlayana kadar tükenir ve yerli mısıra talep olur mu?

2- Depolar ithal mısırla yerli hasattan hemen önce dolarsa fiyatlar düşmez mi?

3- Türkiye’de 15 gün için 500 bin ton ithal mısır kotası açılıyorsa, yıllık mısır ihtiyacımız 12 milyon ton mu?

4- Sıfır gümrükle, ucuz mısır ithal edilmesine rağmen en büyük kullanıcısı olan yem sanayiinde yem fiyatları düşmüyorsa, bu ucuz fiyatlı mısırı kimler ithal ediyor ve neye yarıyor?

5- Nişasta sanayii ithal ediyorsa, düşürülen NBŞ kotasına rağmen üretilen glikoz ve fruktoz nasıl ve nereye satılıyor?

6- Bu ithalat kararını alan Ticaret Bakanlığımız, arz fazlası veya talep düşüklüğü ile tarlada kalan çiftçinin ürünleri için neden aynı hızla davranarak ihracat desteği vermiyor?

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version