Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Avrupa Komisyonu’nun ticaret şefi Šefčovič: “Trump’ın yüzde 30 tarifesi transatlantik ticareti pratikte imkansız hale getirir”

Avrupa Komisyonu’nun ticaret şefi Šefčovič: “Trump’ın yüzde 30 tarifesi transatlantik ticareti pratikte imkansız hale getirir”


ABD Başkanı Donald Trump’ın Avrupa Birliği (AB) ürünlerine yüzde 30 gümrük vergisi getirme tehdidi Brüksel’de şok etkisi yarattı. Avrupa Komisyonu’nun ticaret şefi Maroš Šefčovič, bu orandaki bir verginin “transatlantik ticareti pratikte imkansız hale getireceğini” söyledi. AB, mevcut durumda günlük 4,4 milyar avroya ulaşan AB-ABD ticaretinin ciddi bir darbe alabileceği uyarısında bulundu.

Bugün Brüksel’deki bakanlar toplantısına katılan Šefčovič, müzakerelerde neredeyse sona gelindiğini düşündükleri bir anda Trump’tan gelen ani açıklamayla büyük bir hayal kırıklığı yaşadıklarını belirtti. “Bizim tarafımızda anlaşmaya çok yaklaştığımız yönünde bir his vardı.” diyen Šefčovič, dört haftadır bir çerçeve anlaşma üzerinde çalıştıklarını hatırlattı.

Geçen hafta Japonya, Güney Kore ve başka birçok ülkeye yönelik tarifeleri yüzde 25 ila 40 arasında artıran Trump, hafta sonu yaptığı açıklamada Avrupa ürünlerine 1 Ağustos’tan itibaren yüzde 30 vergi uygulanacağını duyurdu. Bu gelişme, Brüksel’deki beklentilerin tam tersine geldi. AB yetkilileri geçen hafta boyunca yüzde 10’luk temel tarifeler üzerinden bir anlaşmanın son aşamaya geldiğini düşünüyordu.

AB Komisyonu, Trump’ın yeni tehdidine karşılık olarak, pazartesi gece yarısı yürürlüğe girmesi beklenen 21 milyar avroluk misilleme tarifelerini 1 Ağustos’a kadar erteleme kararı aldı. Ancak bu, AB’nin elini kolunu bağladığı anlamına gelmiyor. Bakanlar, ABD’den ithal edilen 72 milyar avroluk ek ürün listesi üzerine yeni misilleme planlarını da masaya yatırdı.

Toplantıya başkanlık eden Danimarka Dışişleri Bakanı Lars Løkke Rasmussen, “Avrupa ABD ile bir ticaret savaşı istemiyor. Bu iki taraf için de yıkıcı olur. Ancak öte yandan, gücümüzü de göstermek zorundayız.” dedi.

Üye ülkeler arasında nasıl bir yol izleneceği konusunda görüş ayrılıkları da dikkat çekiyor. Fransa, misilleme hazırlıklarının hızlandırılmasını ve AB’nin henüz kullanmadığı ‘zorlama karşıtı mekanizma’nın (anti-coercion mechanism) devreye sokulmasını önerdi. Bu yasa, başka bir ülkenin ticareti siyasi baskı aracı olarak kullandığı durumlarda cezai önlemler almayı öngörüyor.

Almanya ise daha temkinli bir tutum alarak “pragmatik” bir tepki çağrısı yaptı. İtalya da ticaret savaşına karşı uyarıda bulundu. Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri ise olası bir misillemenin ABD’nin Avrupa’daki askeri desteğini riske atabileceğinden endişeli.

Litvanya Dışişleri Bakanı Keṣtutis Budrys, “AB olarak tırmanışı önlemeliyiz. ABD ile ortak çözmemiz gereken jeoekonomik meseleler ve örneğin fentanil gibi sorunlar var.” dedi. Trump, bu sentetik uyuşturucunun ABD’ye girişinden Kanada ve Meksika’yı sorumlu tutmuştu. Her ne kadar bu konu AB-ABD müzakerelerinde öne çıkmasa da, Washington’da giderek daha fazla önemseniyor.

Brüksel, şimdi 1 Ağustos’a kadar kalan sürede hem diplomatik hem de ekonomik kozlarını gözden geçiriyor. Ancak Trump’ın çıkışı, AB ile ABD arasındaki ticaret ilişkilerinde yeni bir kırılma noktasının habercisi olabilir.

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version