Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Reklam Kurulu’ndan 92 dosyaya “reklam durdurma” ve 15,8 milyon TL idari para cezası!

Reklam Kurulu'ndan 92 dosyaya "reklam durdurma" ve 15,8 milyon TL idari para cezası!


Serbest Görüş Haber Merkezi

Ticaret Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Reklam Kurulu, aldatıcı reklam ve haksız ticari uygulamalara karşı denetimlerini sürdürüyor. Ele alınan 103 dosyadan 92’sinin mevzuata aykırı olduğu tespit edildi. Bu kapsamda reklam durdurma cezası ile birlikte, toplam 15.846.894 TL idari para cezası uygulanmasına ve 8 dosya hakkında da erişim engeli tedbiri alınmasına karar verildi. 

Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Reklam Kurulu’nun 2025 yılının ilk yarısındaki çalışmalarına ilişkin yapılan genel değerlendirmede, toplam incelenen dosya sayısının 838, mevzuata aykırı bulunan dosya sayısının 753, toplam uygulanan idari para cezası tutarının 141,1 milyon TL olduğu belirtildi.

Elektrikli otomobil reklamlarındaki sorunlar 

Elektrikli otomobil reklamlarında öne çıkan sorunları kadrajına alan Kurul, araçların menzil bilgilerini laboratuvar koşullarında elde edilen WLTP verileri ile sunulduğunu ve bu bilgilerin gerçek kullanım koşullarını yansıtmadan, yanıltıcı biçimde tanıtıldığını  açıkladı. 

Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu kararları ve uyarıları

Reklam Kurulu, tüketicilerin aldatılmasını önlemek amacıyla şu kuralları ve uyarıları paylaştı:

Menzil bilgisinin hangi test standardına göre belirlendiği reklamda açıkça belirtilmelidir.

Gerçek kullanımda menzil değerinin değişebileceği net şekilde ifade edilmelidir.

Hava sıcaklığı, sürüş tarzı, klima ve ısıtıcı kullanımı gibi etkenlerin menzili doğrudan etkilediği bilgisi tüketiciyle paylaşılmalıdır.”


 

 

 

Exit mobile version