ABD’de Federal Mahkeme, eski Başkan Donald Trump’ın Kaliforniya Ulusal Muhafız birliklerini protestolarla mücadelede kullanma girişimini yasa dışı buldu. San Francisco’daki Federal Bölge Mahkemesi Yargıcı Charles Breyer, Trump yönetiminin Kaliforniya’daki birliklerin kontrolünü valilikten almasının Anayasa’ya ve federal yasalara aykırı olduğuna hükmetti. Mahkeme, birliklerin derhal Vali Gavin Newsom’un emrine iade edilmesini istedi.
“Tüm kontrol derhal valiye devredilmeli”
Yargıç Breyer, 36 sayfalık kararında, Trump’ın Ulusal Muhafız’ı kullanma biçiminin “tehlikeli bir emsal” teşkil ettiğini belirtti. “Trump’ın eylemleri hem yasal yetkisini aştı hem de ABD Anayasası’nın 10. maddesini ihlal etti” ifadelerini kullandı. Breyer, bu nedenle 4 bin kişilik Ulusal Muhafız gücünün kontrolünün Kaliforniya Valisi’ne iade edilmesini emretti.
Kararın cuma günü öğle saatlerinde yürürlüğe girmesi planlanıyordu. Ancak Trump yönetimi karara itiraz etti ve 9’uncu Temyiz Mahkemesi uygulamayı geçici olarak durdurdu. Nihai karar temyiz sürecinin ardından verilecek.
Mahkeme, Deniz Piyadeleri’ne müdahale etmedi
Mahkeme, Ulusal Muhafızların kullanımını durdururken, protestolarla mücadele için görevlendirilen 700 Deniz Piyadesi hakkında farklı bir karar verdi. Breyer, piyadelerin henüz şehirde aktif görev yapmadığını ve Posse Comitatus Yasası’nı (askeri personelin yurt içi kolluk kuvveti olarak kullanılmasını yasaklayan yasa) ihlal edecek bir eylemde bulunmadıklarını belirtti. Bu nedenle, Deniz Piyadeleri’nin faaliyetlerine ilişkin herhangi bir kısıtlama getirilmedi.
Newsom: “Demokrasi sınavı verildi ve geçildi”
Kararın ardından basının karşısına çıkan Vali Gavin Newsom, yargının kararını “demokrasi testi” olarak nitelendirdi. “Ulusal Muhafız yeniden benim komutam altında olacak. Donald Trump’ın komutası yarın öğlen itibarıyla sona erecek” dedi. Newsom, birliklerin eski görevlerine — sınır kontrolü ve orman yangınlarıyla mücadele gibi — döneceğini açıkladı.
Gerginlik büyüyor: Trump Newsom’u tutuklamakla tehdit etti
Karar, Trump ile Newsom arasındaki siyasi gerilimin en üst seviyeye çıktığı bir dönemde geldi. Trump’ın sınır güvenliğinden sorumlu ismi Tom Homan’ın Newsom’u tutuklama tehdidine Trump açık destek verdi. Newsom ise “demokrasimiz gözlerimizin önünde saldırı altında” diyerek yanıt verdi.
Kaliforniya mahkemesinin bu kararı, Trump’ın federal yetkilerini protestolar, göçmen operasyonları ve ticaret politikalarında sınırlarını zorlamasına karşı verilen son yargı yanıtı oldu. ABD tarihinde bir başkanın bir valinin rızası olmadan Ulusal Muhafız’ı içerde görevlendirmesi en son 1960’lı yıllarda, sivil haklar hareketi sırasında yaşanmıştı.
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***