Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kirazın kilosu 500, tanesi 10 lira oldu

Kirazın kilosu 500, tanesi 10 lira oldu


Manav ve market raflarında meyve fiyatları rekor kırıyor. Kilosu 500 TL’ye çıkan kirazın tanesi 10 lira oldu. Bunun yanı sıra, çileğin tanesi 5.6 TL’yi, papaz eriğin tanesi 5.2 TL’yi, nektarinin tanesi 34.55’yi buldu. 

Enflasyon, gıda tedarik zincirindeki aksaklıklar ve son olarak yaşanan zirai donun etkisiyle meyve fiyatlarında yüksek artışlar yaşandı. Haziran ayının ortasına gelinmesine rağmen sezon meyvelerinin fiyatlarında beklenen düşüş gerçeklemedi.

Nefes’te yer alan habere göre, dar gelirli ailelerin tercih ettiği bir zincir markette papaz eriğin kilosu 250 TL, çilek 180 TL, nektari 180 TL, Anjelika erik 130 TL, çekirdeksiz üzüm 130 TL, Akça armut 180 TL, şeftali 100 TL, Malatya kayısı 100’den satılıyor.

Çileğin tanesi 5.6 TL, papaz eriğin tanesi 5.2 TL, Akça armutun tanesi 5.2 TL, nektarinin tanesi 34.55 TL, Anjelika eriğin tanesi 7.80 TL, Malatya kayısısının tanesi 5 TL, şeftalinin tanesi 18.39 TL’yi buluyor.

500 TL’ye kadar çıkan kirazın tanesi ise 10 TL oldu. Kiraz fiyatlarındaki artışta donun etkisi büyük. Dünyaca ünlü Napolyan kirazıyla bilinen Afyon’un Sultandağı ilçesi de donun vurduğu bölgeler arasında yer alıyor. 

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan da, 2025’in çiftçi için afet yılı olduğunu kaydederek, “Adana’da çiftçi bu yıl para kazanamadı. Durum çok kötü” dedi.

Tüketicinin isyan ettiği fiyatlar, üretici de ise şaşkınlık yaratıyor. Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk da, “Meyve fiyatları yüksek ama çiftçiye yansımıyor. Aracılar, halciler kazanıyor. Fiyatlara biz de alışamadık. Burada aracılara sesleniyorum: Çiftçiyi yaşatın ki tekrar üretebilelim” dedi.

“Aracılarla ilgili acil düzenleme şart”

Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, tarladan sofraya gelene kadar yaşanan büyük fiyat artışlarının kronik bir sorun haline geldiğini kaydetti. Deniz, “Hal yasası sürekli erteleniyor. Aracılarla ilgili acil bir düzenleme şart. Gıda nakliye araçları için akaryakıttaki KDV ve ÖTV vergileri ile köprü ve yol geçiş ücretleri düşürülerek fiyatlarda iyileşme sağlanmalı” dedi. Sonbaharda hal ile market fiyatlarını karşılaştıran endeks yayımlamaya başlayacaklarını açıklayan Deniz, semtler ve marketler arasında bile fiyat farkı oluştuğunu kaydetti. Deniz, “Fiyat algısı bozuldu. Karma karışık ekonomik sistemde tüketici perişan oldu” diye konuştu

 



Exit mobile version