İstanbul’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Taksim Meydan’ında geniş güvenlik önlemleri alındı. İstiklal Caddesi ve meydan giriş çıkışlara kapatılırken, işe gitmek isteyen vatandaşlar araç bulamayınca yürümek zorunda kaldı. Otellerde kalan turistler ise araç bulamadıkları için bavullarıyla yürüyerek bölgeden ayrıldı. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), TÜRK-İŞ, HAK-SEN, HEP-SEN, TEÇ-SEN, Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu ve Enerji İşçileri Sendikası temsilcileri, Taksim Cumhuriyet Anıtı’na çelenk, Kazancı Yokuşu’na ise karanfil bıraktı. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, polis ablukasına ilişkin olarak “Aslında bu barikatlar çok şeyi anlatıyor. Bu barikatlar bugün ülkeyi yöneten siyasi iktidarın zihniyetini anlatıyor. Bu barikatlar milyonlarca işçiyi, emekçiyi; asgari ücrete sendikasızlığa mahkum etmeyi anlatıyor” dedi.
TIKLAYIN – İstanbul’da 1 Mayıs: Bazı yollar ve duraklar trafiğe kapatıldı; işte alternatif güzergâhlar
İstanbul Valiliği’nin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kapsamında aldığı tedbirler doğrultusunda, güvenlik önlemleri artırıldı. Fatih, Beyoğlu, Şişli ve Beşiktaş’ta çok sayıda cadde ve meydan, sabah saat 05.00 itibarıyla araç ve yaya trafiğine kapatıldı. Taksim Meydanı ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı.
DHA’da yer alan habere göre; Taksim’e çıkan yollar trafiğe kapatılırken, Taksim Cumhuriyet Anıtı çevresi de bariyerlerle çevrildi, İstiklal Caddesi’ne giriş ve çıkışlar yasaklandı. İşlerine gitmek için Taksim Meydanı’nı kullanmak isteyen vatandaşlar, alternatif güzergâhlara yönlendirildi. Araç girişinin olmadığı bölgede işe gitmek isteyen vatandaşların yürümek zorunda kaldığı görüldü.
Turistler araç bulamadı
Taksim ve çevresindeki otellerde konaklayan bazı turistler, bölgeden çıkmak için çaba sarf etti. Turistler araç bulamadığı için valizleriyle yürüyerek bölgeden ayrıldı.
Caddeye çıkan tüm sokakların girişleri demir bariyerlerle kapatılırken, polis ekipleri belirlenen kontrol noktalarında bekleyişini sürdürüyor. TOMA’ların hazır bekletildiği Taksim ve çevresinde bazı toplu taşıma noktalarında da kısıtlamalar devam ediyor.
DİSK, çelenk bıraktı
DİSK üyeleri, Taksim Meydanı’ndaki Cumhuriyet Anıtı’na çelenk bıraktı ardından da basın açıklaması yaptı.
DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, yaptığı basın açılamasında şunları söyledi:
“İşçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü. Öncelikle 1 Mayıs 1977’de Taksim Meydanı’nda yitirdiğimiz arkadaşlarımızı, 1989’da Taksim’in ve 1 Mayıs’ın özgürleştirilmesi mücadelesinde yitirdiğimiz arkadaşımızı ve 1996 1 Mayıs’ında Kadıköy’de yitirdiğimiz arkadaşlarımızı saygıyla, özlemle anıyoruz. Değerli arkadaşlar, bugün 1 Mayıs. Bugün dünyanın dört bir yanında, beş kıtada binlerce kilometre ötede yüzünü hiç görmediğimiz sınıf kardeşlerimizle taleplerimizi, mücadelemizi hep birlikte haykırdığımız bir gün.
1 Mayıs, ülkemizde ne yazık ki işçilerin, emekçilerin son derece olumsuz bir süreci yaşadığı, bir kara tabloyu yaşadığı bir dönemde gerçekleşiyor. Ve 1 Mayıs, yine ülkemizde ve İstanbul’da büyük bir yasağın, ablukanın gölgesinde yaşanıyor. Bugün burada Taksim Meydanı, 1 Mayıs Meydanı bir kez daha yasaklı. 1 Mayıs Meydanımız, Taksim Meydanı bir kez daha gördüğünüz gibi barikatlarla abluka altına alınmış durumda. Sadece Taksim Meydanı mı? Bütün bir İstanbul şehri bugün ablukaya alınmış durumda. Dünyanın her yerinde işçiler, emekçiler 1 Mayıs’ını kendi belirledikleri alanlarda kutlarlar. Ama ülkemizde 1 Mayıs meydanı, Taksim Meydanı yıllardır yasaklı. Yıllardır 1 Mayıs’ı ve Taksim Meydanı’nı özgürleştirmek için mücadele veriyoruz. 2010, 2011 ve 2012’de bu meydanda tam da burada dünyanın en büyük 1 Mayıs’larını yaptık. Ancak 2013’ten bu yana Taksim Meydanı yeniden yasaklı.
Aslında bu barikatlar çok şeyi anlatıyor. Bu barikatlar bugün ülkeyi yöneten siyasi iktidarın zihniyetini anlatıyor. Bu barikatlar milyonlarca işçiyi, emekçiyi; asgari ücrete sendikasızlığa mahkum etmeyi anlatıyor. Türkiye bir asgari ücretliler ülkesi, Türkiye çalışmak zorunda olan emekliler ülkesi, Türkiye patronundan daha çok vergi veren işçiler ülkesi ülkemizi kadınların her gün şiddetle ve ayrımcılıkla yüz yüze kaldığı bir ülke.”
Hak-İş, Kazancı Yokuşu’na karanfil, Taksim’e çelenk bıraktı
Hak-İş Konfederasyonu üyeleri, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde Kazancı Yokuşu’na karanfil ve Taksim’e çelenk bıraktı.
Hak – İş Konfederasyonu Başkanı Mahmut Arslan ve beraberindeki grup, 1977 yılında Taksim’de hayatını kaybedenlerin anısına buraya karanfil bıraktı. Daha sonra Taksim Meydanı’na yürüyerek Cumhuriyet Anıtı’na çelenk bıraktı.
Burada açıklamada bulunan Hak-İş İstanbul İl Başkanı Mustafa İluk, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nün Türkiye’nin dört bir yanında kutlandığını söyleyerek, şunları kaydetti:
“1 Mayıs sadece bir takvim günü değildir. 1 Mayıs emeğin sesi, adaletin çağrısı, dayanışmanın ifadesi ve toplumsal vicdanın haykırışıdır. Bu anlamlı gün bizler için birliğin kardeşliğin yeniden vücut bulduğu kutlu bir gündür. 2009 yılında atılan kararlı adımlarla birlikte yıllarca yasaklarla korkularla 1 Mayıs’ın üzerindeki kara bulutlar dağılmaya başladı. 2010’dan itibaren 1 Mayıs resmi tatil edilmiş, emek hareketi adına bir milat kabul olmuştur. Bugün yalnızca bayram kutlanmıyor. Ayrıca emeğimizin karşılığını hakkımız olanı talep ediyoruz. Fabrikalardan, atölyelerden, belediyelerden, kurum ve kuruluşlardan binlerce emekli kardeşimle birlikte bu meydanları umutla ve kararlılıkla dolduruyoruz. Hak-İş olarak her yıl olduğu gibi bu yıl da barışçıl ve yapıcı bir anlayışla sorunlarını dile getiriyor. Çözüm önerilerimizi kamuoyu ve yetkililerle paylaşıyoruz. Çünkü biliyoruz ki emek olmadan üretim olmaz. Üretim olmadan kalkınma da mümkün olamaz. Bugün yine istiyoruz ki bu meydan da dahil olmak üzere ülkemizin her köşesinde 1 Mayıs coşku ve barış içinde kutlanabilsin. Ancak bilinmelidir ki 1 Mayıs sadece Taksim değildir, 81 ilimizde coşku ve kararlılıkla kutlamaktayız. Türkiye’nin tüm meydanları bizimdir. Her alan emeğin alanıdır.”
TÜRK – İş: Örgütlenme hakkının yüzde 10’larda seyretmesi kabul edilebilir değil
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) üyeleri, Taksim Meydanı’na gelerek Cumhuriyet Anıtı’na çelenk bıraktı. Ardından grup adına Türk-İş Genel Başkan Yardımcısı Nazmi Irgat, “İşçiler, emekçiler tüm dünyada 1 Mayıs’ı alanlarda kutluyorlar. Türk-İş olarak 81 ilimizde il başkanlıkları öncülüğünde 1 Mayıs kutlanıyor. En tabi hakkı olan örgütlenme hakkının yüzde 10’larda seyretmesi kabul edilebilir bir durum değildir. Kendilerini ifade edebilsinler Demokrasi bu şekilde yoğunlaşır. Bu şekilde yerleşir. Barış bu şekilde olur. İşçilerin kendilerini ifade etme biçimiyle beraber işyerlerinde verimliliğin artması da sağlanır. Bunu göz ardı etmemek gerek. Bütün sorunların aşılması yönünde büyük mücadele ediyoruz” dedi.
Öte yandan Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu üyeleri de Taksim’e gelerek Cumhuriyet Anıtı’na çelenk bıraktı.