Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Rümeysa Öztürk’ün kefalet duruşması bugün görülecek

Rümeysa Öztürk’ün kefalet duruşması bugün görülecek


ABD’de 25 Mart’ta gözaltına alınan Türk doktora öğrencisi Rümeysa Öztürk’ün kefalet duruşması 9 Mayıs Cuma günü görülecek.

Öztürk’ün hangi eyalette yargılanacağına dair duruşmanın ardından temyiz mahkemesi, 7 Mayıs’ta Vermont’a nakledilmesine karar vermişti.

Mahkeme doktora öğrencisinin Vermont’a nakli için bir hafta süre vermişti. Ancak avukatları kefalet duruşması için bir hafta beklenmemesi konusunda federal yargıcı ikna ettiler.

Yargıç sürecin hızlanması amacıyla Öztürk’ün duruşmaya uzaktan katılmasına onay verdi.

Öztürk’ün avukatları astım ataklarından muzdarip olduğunu söylüyor.

Öztürk, doktora öğrencisi olduğu Tufts Üniversitesi’nin öğrenci gazetesinde İsrail’in Gazze savaşına verdiği yanıtı eleştiren bir görüş yazısı yazdıktan sonra, İsrail yanlısı bir site tarafından fişlenmiş, ardından maskeli ABD göçmenlik yetkilileri tarafından sokak ortasında gözaltına alınmıştı.

Massachusetts eyaletinde gözaltına alınan Öztürk, burada ilgili tesislerde yer olmadığı gerekçesiyle önce komşu Vermont eyaletine, ardından da 1.600 kilometre güneydeki Louisiana’da bulunan bir göçmen gözaltı tesisine götürülmüştü.

Öztürk’ün avukatları, yargılanma sürecine Vermont eyaletinde devam edilmesi için talepte bulunmuştu.

Ancak ABD hükümetinin itirazı sonrası Öztürk’ün Vermont’a nakliyle ilgili geçici durdurma kararı alındı.

ABD Temyiz Mahkemesi İkinci Dairesi ise bu kararı bozarak nakil kararına uyulmasını istedi. Mahkeme, Öztürk’ün en geç 14 Mayıs’a kadar Vermont’taki Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi’ne (ICE) ait bir gözaltı merkezine nakledilmesine karar verdi.

Rümeysa Öztürk’ün biri federal mahkemede diğeri göç mahkemesinde olmak üzere iki davası var.

Avukatı Mahsa Khanbabai, federal mahkemede görülen davada Öztürk’ün serbest bırakılmasını talep ettiklerini söyledi.

Khanbabai, bu davanın bir sonraki duruşmasının 9 Mayıs’ta Vermont’ta görülmesinin planlandığını ve Öztürk’ün burada verilecek kararla serbest bırakılabileceğini aktarmıştı.

Tutuklu öğrencinin göç mahkemesindeki davasının sonraki duruşması ise 21 Mayıs’ta Louisiana’da görülecek.

Bu davada ABD yönetimi ve ABD İçişleri Bakanlığı, Öztürk’ün vizesinin ve öğrencilik durumunun iptalinin ardından sınır dışı edilmesini talep ediyor.

Bu davanın ilk duruşması 16 Nisan’da görülmüştü.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı 19 Nisan’da yaptığı açıklamada Öztürk’ün sürecinin yakından takip edildiğini belirtmişti.

Öztürk’ün avukatı, öğrencilik durumunu ihlal edecek hiçbir faaliyette bulunmadığını söyledi ve haftalardır tutuklu bulunmasının “on yıllara dayanan ABD göç hukukuna aykırı olduğunu” savundu.

Khanbabai, “Bence hükümet onu vazgeçip gitmesi için tutukladı” diye konuştu ve ekledi:

“Onu bir sembol olarak kullanarak diğer öğrencileri insan haklarını savunmaya karşı korkutmaya çalışıyorlar.”

Mahsa Khanbabai, Öztürk’e yönelik muamelenin ABD anayasası ve göç kanunlarına aykırı olduğunu vurguladı ve Donald Trump yönetimini ABD göç sistemini “silahlaştırmakla” suçladı.

ABD’de gündem olan Öztürk’ün gözaltı görüntüleriyle ilgili konuşan Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Öztürk dahil 300 kadar öğrencinin vizesinin iptal edildiğini açıklamıştı.

Hamas, ABD’de terör örgütü kabul ediliyor.

‘Hiçbir mahkemede hiçbir kanıt sunulmadı’

Öztürk’ün avukatı Khanbabai, savcılık makamlarının ve ABD yönetiminin müvekkiline yöneltilen suçlamalara dair imzası bulunan bir fikir yazısı hariç “hiçbir mahkemede hiçbir biçimde hiçbir kanıt sunmadığını” ifade etti ve şunları söyledi:

“Maalesef Gazze’deki soykırıma karşı konuştuğu için siyasi olarak hedef alındığı gün gibi ortada.”

ABD Başkanı Donald Trump, nisan ayında Time dergisine verdiği röportajda ABD Adalet Bakanlığı’na Öztürk’ün Hamas’ı desteklediğine dair kanıtları kamuoyuyla paylaşması talimatı vereceğini söylemiş ve şu ifadeleri kullanmıştı:

“Bununla hiçbir sorunum olmaz. Buna bakacağım, ancak spesifik olarak bu olaydan haberim yok.”

Öztürk’ün sağlığı ne durumda?

Mahsa Khanbabai, Rümeysa Öztürk ile her gün telefonda görüştüğünü ve sağlık durumunun kötüye gittiğini söyledi.

Avukat, Öztürk’ün 25 Mart’ta gözaltına alınmasından bu yana gözaltında olduğu süre boyunca 11 astım atağı yaşadığını açıkladı ve “astım rahatsızlığının kötüleşmesinden derin endişe duyuyoruz” diye konuştu.

Khanbabai, Öztürk’ün 24 kadınla aynı odada kaldığını ve ortak tuvalet ve duşların bu odanın içinde yer almasından dolayı Öztürk’ün astım ataklarının kötüleştiğini anlattı:

“Yani temel sorun tutuklu bulunması, tek çözümse serbest bırakılması.”

Khanbabai, Öztürk’ün hukuk ekibi olarak serbest bırakılması için mücadele etmeyi sürdüreceklerini belirtti:

“Sesimizi çıkararak hem ABD yönetimine hem de diğer yönetim ve hükümetlere dünyadaki insanların haysiyetlerini ayaklar altına alamayacaklarını göstereceğiz.”

‘Hüküm giydiği suç yok, hakları ihlal edildi’

Rümeysa Öztürk’ü 22 Nisan’da Louisiana’da ziyaret eden Temsilciler Meclisi üyesi Ayanna Pressley, BBC’ye verdiği röportajda tutuklu öğrencinin ruh halinin iyi olduğunu söyledi.

Massachusetts eyaletini temsil eden Demokrat Parti üyesi Pressley, “İlk tanışmamızda üzerimde bıraktığı izlenim şefkatli ve iyi biri olduğu yönünde” diye konuştu ve şunları kaydetti:

“Hatta görüşmemizin büyük kısmında kendi hakkında [konuşmak yerine], onunla birlikte tutuklu bulunan kadınları savundu.”

Öztürk, Louisiana’nın Basile kentindeki ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza (ICE) tesisinde tutuluyor.

ICE, ABD’de kaçak göçmen operasyonlarını yürütüyor.

ABD’li Temsilci Ayanna Pressley (sağ), 23 Nisan’da Senatör Edward J. Markey (solda) ile Rümeysa Öztürk’ü ziyaret ettikten sonra basın toplantısı düzenledi.

Pressley, Öztürk’ün hiçbir suçtan hüküm giymediğini ve gözaltı ve tutukluluk sürecinde anayasal haklarından mahrum bırakıldığını söyledi:

“Tek sözde suç, Filistin halkının insanlığını merkeze alan bir görüş yazısında imzası olması. Bu ifade özgürlüğünün ihlalidir.”

Öztürk’ün gözaltına alınmasını “kaçırılma” olarak niteleyen temsilci, Donald Trump yönetiminin üniversite öğrencilerine yönelik politikasını sert dille eleştirdi:

“İnsanlar sırf hasmane bir yönetimin karşısında oldukları için ailelerinden, topluluklarından, toplumdan uzaklaştırılıyor.

“Bunlar muhalif sesleri susturmaya çalışan bir diktatörün yapacağı faaliyetler.”

Ne olmuştu?

Boston’daki Tufts Üniversitesi’nde çocuk gelişimi üzerine doktora yapan 30 yaşındaki Rümeysa Öztürk, 25 Mart’ta evinden çıkıp iftara giderken maskeli ICE ajanları tarafından gözaltına alındı.

Öztürk, daha sonra evinden 1.600 kilometre uzaktaki Louisiana’da bulunan bir göçmen gözaltı tesisine götürüldü.

ABD yönetimin tarafından vizesi iptal edilen Türk öğrenci, Mart sonundan beri burada tutuluyor.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version