Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

“Rezervdeki erime bitti. 5-2 biten bir maçta ‘2 gol yedik’ demezsiniz, ‘3 farkla kazandık’ dersiniz”

“Rezervdeki erime bitti. 5-2 biten bir maçta ‘2 gol yedik’ demezsiniz, ‘3 farkla kazandık’ dersiniz”


Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, önceki gün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı sunumun ardından milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Karahan’ın Merkez’in rezervlerine yönelik açıklamasını 5-2 biten bir maç üzerinden örneklendirerek anlatması dikkat çekti. Rezervlerdeki erimenin bittiğini, hatta ters yönlü hareketin başladığını söyleyen Karahan, milletvekillerinin rezervlerle ilgili sorularına şu yanıtı verdi: “5-2 biten bir maçta ‘maç nasıl geçti?’ diye sorulduğunda ‘2 gol yedik’ demezsiniz; ‘5 gol attık, 2 gol yedik ve net olarak 3 farkla kazandık’ dersiniz. Eksi 60 milyardan pozitif seviyelere geldiğimiz rezerv söz konusu.”

DÖVİZ KURU HEDEFİ YOK

Karahan, döviz kuruna yönelik de açıklamalar yaptı. Kurun seviyesine yönelik herhangi bir hedefleri olmadığını dile getiren Karahan, kur politikasını ‘döviz kurundaki aşırı oynaklığı engelleyecek şekilde belirlediklerini’ kaydetti. Karahan, Merkez Bankası olarak olası şoklara karşı gerekli döviz likiditesini bulundurmak amacıyla rezerv tuttuklarını vurgulayarak, “Son dönemde belli bir miktar azalma söz konusu. Önümüzdeki dönemde piyasa koşulları el verdiğince rezerv biriktirmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Bunu yaparken de aktarım mekanizmasını ve likidite koşullarının olumsuz etkilenmemesine dikkat edeceğiz. Birkaç günlük veriye baktığımızda, rezervdeki erimenin bittiğini hatta ters yönlü hareketin başladığını görüyoruz” diye konuştu.

‘OYNAKLIĞI KONTROL ALTINA ALDIK’

Karahan, mart ayında piyasalarda yaşanan oynaklık sonrasında attıkları adımlara değinerek, yurtdışı bankaların Türk bankalarıyla yapabilecekleri işlem limitleri olduğunu ifade etti. Karahan, “Bunlar bizim dışımızda koyulmuş limitler. Bu limitler kısa sürede dolunca ani yükseliş yaşandı. Bunu takip eden birkaç günde de yine yüksek döviz talebi seyretti ama bizim aldığımız önlemler sayesinde 19 Mart’takine benzer bir hareket yaşanmadı. Piyasadaki oynaklığı kontrol altına aldık” dedi. Aşırı oynaklık gözlenen piyasa koşullarında oynaklığı düşüren müdahalelere devam edeceklerini ifade eden Karahan, bundan sonra da politika faizindeki adımları enflasyon odaklı atacaklarını söyledi.

ALTIN MİKTARI 50 TON ARTTI

Karahan, Merkez Bankası’nın zararını açıkladıklarını belirterek, “Bu dönem zararımız 700 milyar lira. Bu yıl geçen seneden farklı. Bu yılki ana unsur faiz giderlerindeki artış” dedi. Yurtiçi ya da yurtdışında 2024’te altın satışı yapmadıklarını bildiren Karahan, “Bunu faaliyet raporumuzda görebilirsiniz. TCMB sahipliğindeki altın miktarı 50 ton arttı. Şimdi neden böyle bir azalma haberi söz konusu? Çünkü bizim likidite yönetimi amacıyla daha önce yaptığımız swaplar vardı. Bunları geçen sene kapattık. Bu nedenle emanet tuttuğumuz altın 65 ton azaldı. 15 ton azalmış gibi gözüküyor ama aslında sahipliğimizdeki altın 508,9 ton ve geçen seneye göre 50 ton artmış durumda” değerlendirmesini yaptı.

ZİRAİ DONUN ENFLASYONA ETKİSİ 0.4 PUAN

KİRA, gıda gibi kalemlerde enflasyon manşete göre yüksek kaldıkça hanehalkı beklentilerinin de yüksek seyrettiğini belirten TCMB Başkanı Karahan, “Burada gıdada geçen seneye göre ciddi iyileşme söz konusu. Geçen sene manşet enflasyonun üstünde seyreden gıda enflasyonu bu sene genel olarak altında geliyor” dedi. Karahan, zirai donun enflasyona etkisinin ise 0.4 puan kadar olabileceğini söyledi.

ÜST KUPÜR ÇIKARMAMAK KAYIT DIŞILIĞI AZALTIYOR

NAKİT dışı ödeme araçlarının kullanımıyla ilgili değerlendirmeleri olduğunu belirten Fatih Karahan, “Üst kupür çıkarmadıkça kayıt dışılık azalıyor. Bunu da dikkate alıyoruz” dedi.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version