Brezilya’daki kuraklık ve Florida’daki kasırgalar da üretimi vurmuştu. Ancak fiyatlar şimdi düştü.
ABD Başkanı Trump’ın, Nisan ayında bir dizi gümrük tarifesini duyurması finans piyasalarında çalkantıya yol açtı
Bunun zincirleme etkileri de olabilir.
Örneğin, Çin ABD soya fasulyesine misilleme gümrük vergisi uyguladığında, Çinli ithalatçılar Brezilya gibi diğer tedarikçilere yöneldi. Ancak Dünya Bankası’nın yakın tarihli bir raporuna göre bunlar talebi karşılayamadı ve ithal fasulye fiyatları yükseldi.
Vos, ABD’nin gümrük vergilerinin küresel gıda fiyatlarını artırıcı bir etkisi olup olmayacağının ya da ekonomik büyümede fiyatları düşürebilecek küresel bir yavaşlamaya yol açıp açmayacağının net olmadığını söylüyor.
Yavaşlama olsa bile, birçok düşük ve orta gelirli ülkede gıda fiyat enflasyonunun yüksek kalabileceği uyarısında bulunuyor.
Çünkü bu ülkelerin kendi ihracatlarına olan talebin düşmesi para birimlerini zayıflatarak gıda ithalatını daha pahalı hale getirebilir.
“İşlerin tam olarak nasıl sonuçlanacağına dair bir kesinlik yok” diyor Vos, “ancak genel olarak ufuktaki iyi haber sayısı oldukça az”.
Hissedilen maliyet
Gıda fiyatları 2022’den bu yana küresel piyasada düşmüş olsa da, bu tüketicilerin marketlerde ödediği fiyatların da her yerde düştüğü anlamına gelmiyor.
Dünya Bankası Beklentiler Grubu’nda kıdemli bir ekonomist olan Dawit Mekonnen, birçok ülkede gıda fiyatlarının dört yıl öncesine göre hala önemli ölçüde yüksek olduğunu ve bunun “gıda satın alınabilirliğini ciddi şekilde aşındırdığını” söylüyor.
Yetersiz beslenme de küresel ölçekte artış gösteriyor.
FAO rakamlarına göre, 2017 yılında dünya nüfusunun yüzde 7,1’i gibi düşük bir seviyeye inen bu oran şu anda yüzde 9,1’e yükselmiş durumda.
FAO’nun en son değerlendirmesine göre, Afrika nüfusunun yaklaşık üçte ikisi de dahil olmak üzere, dünya nüfusunun üçte birinden fazlası sağlıklı beslenebilecek gelire sahip değil.
Bazı ekonomistler gıda fiyatlarının önümüzdeki 12 ay içinde bir miktar gevşeyebileceğini tahmin ediyor, ancak çoğu uzman daha fazla dalgalanma bekliyor.
Vos, “Fiyatları yükselten güçler – artan üretim maliyetleri, tedarik zinciri aksaklıkları, iklim değişikliği ve ticaret politikaları – ortadan kalkmıyor” diye uyarıyor.
Bu haber, BBC gazetecileri tarafından hazırlandı ve kontrol edildi. Bir pilot proje kapsamında çevirisi için yapay zekadan da faydalanıldı.