WAN – Wan’da faaliyet yürüten KURDÎGEH’de yeni kayıt dönemi başladı. Dernek yöneticisi Ali Ataman, “İmha ve inkara karşı anadilimizi yaşatmaya çalışıyoruz” dedi.
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO)”Tehlike Altındaki Diller Atlası”na göre dünyada konuşulan 7 bin dilin yüzde 40’ı, yani 2 bin 500’ü kaybolma tehdidi altında. Dünyada 1950’li yıllardan bu yana yok olan dillerin sayısı ise 230. Kürtçe de bu dillerden biri. Uzun yıllardır süren asimilasyon politikalarından kaynaklı Kürtçenin özellikle Kurmcancî ve Kirmanckî lehçeleri tehdit aldın. Buna karşı birçok dernek ve örgüt, Kürtçeye dönük bu tehdidin ortadan kalkması için çalışmalarını sürdürüyor.
KURDÎGEH’İN ÇALIŞMALARI
Wan’da faaliyet yürüten Kürt Kültürünü ve Dilini Geliştirme Derneği’nin (KURDÎGEH) yöneticilerinden Ali Ataman, “Sistem Kürtçeyi yasaklamıştır. Amaç Kürtçeyi tamamıyla bitirmek ve unutturmaktır. Sistem tüm gücüyle kendi dilini kültürünü enjekte etmekte ve bunu dayatmaktadır. Bizler de KURDÎGEH olarak inkar ve imha politikalarına karşı anadilimizi savunuyor, bu politikalara karşı mücadele ediyoruz. KURDÎGEH olarak anadilimizi yaşatmaya ve daha çok öğretmeye çalışıyoruz” dedi.
‘DİLİMİZE SAHİP ÇIKMALIYIZ’
Kürtçenin sadece bir dil olmadığını aynı zamanda Kürt halkının kimliği ve tarihi olduğunu söyleyen Ataman, “Dilli sadece iletişim aracı olarak görmemek gerekiyor. Dilimiz Kürt halkının yaşamı ve varoluşudur. Bu nedenle tarihte Kürtçe, asimilasyona karşı direnişin sembolü olmuştur” diye belirtti. Kürtçenin statüsünün olması gerektiğini vurgulayan Ataman, “Kürtçe eğitim dili olmalıdır. ‘Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı’ndan sonra başlayan yeni süreçte Kürtçe için yeni bir fırsat doğmuştur. Kürtler, Kürtçeyi hayatın her alanında kullanmalılar. Bizler dilimize sahip çıkmalıyız. Dünyada en kıymetli şey milletlerin kendi dillerine sahip çıkmasıdır” diye aktardı.
YENİ KAYIT DÖNEMİ BAŞLADI
KURDÎGEH’te yeni kayıt döneminin de başladığını ifade eden Ataman, “Gençlerin, kadınların, çocukların ve bütün halkın kayıt yapması bizi çok mutlu ediyor. KURDÎGEH’TE bulunan hocaların hepsi gönüllü ve işlerini severek yapıyorlar. Kürtçeyi hiç konuşamayanlar için, başlangıç sınıfları açtık. 3 tane seviye ye göre sınıflarımız mevcuttur. Kürtçeyi tam bir şekilde öğrenen öğrencilerimizi artık öğretmenlik sınıfına alıyoruz. Bizler dil alanında daha çok öğrenci artışını istiyoruz. Kürtçe dili öne çıkmalı ve önemi anlaşılmalıdır. Kurdîgeh olarak şimdiye kadar 28 tane öğretmen çıkardık. KURDÎGEH’te mevsim, ay fark etmeden her zaman kayıt yapılabilir. Her zaman eğitimimiz devam ediyor” şeklinde konuştu.
ANADİLİ SAHİPLENME ÇAĞRISI
Çocuk yaşta Kürtçenin öğrenip, öğretilmesinin gerekli olduğunun altını çizen Ataman “Bütün yurttaşlara çağrımızdır, kayıtlarımız başladı; Kürtçeyi asimilasyon ve inkar politikalarına karşı koruyalım, Kürtçeyi eğitim ve statü sahibi yapalım. Bunun için hepinizi KURDÎGEH’E bekliyoruz” çağrısında bulundu.
MA / Özlem Yacan
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***