Yargıtay 1. Ceza Dairesi, kadına karşı işlenen suçlarda ceza artırımını öngören düzenlemeyle ilgili, mahkemelerin, 18 yaşından küçüklerin “kadın” sayılıp sayılmayacağına yönelik uyuşmazlığına ilişkin emsal bir karar verdi. Daire, düzenlemenin ya a bağlı olmaksızın kimlikte cinsiyeti “kadın” olarak belirtilen tüm bireyleri kapsadığına hükmetti.
Türk Ceza Kanunu’na (TCK) 7406 sayılı kanunla eklenen “suçun kadına karşı işlenmesi halinde cezanın alt sınırı 6 aydan az olamaz” düzenlemesinin, nüfus kaydında cinsiyeti “kadın” olarak görünen ancak 18 yaşını doldurmamış bireyler açısından uygulanıp uygulanamayacağı konusunda mahkemeler ayrılığa düştü. Kayseri Bölge, Konya Bölge, Van Bölge adliye mahkemeleri, kanunda yaş sınırlamasını öngörmeyip, “Kadın” ifadesinin nüfus kaydındaki cinsiyet esasına dayalı olduğunu belirterek kararlar verdi. Kayseri, Antalya, Trabzon Bölge adliye mahkemeleri ise 18 yaş altındaki bireylerin “çocuk” sayıldığını ve çocuk hakları bağlamında değerlendirilmesi gerektiğini savundu. Ayrıca “Kadın” kavramının ise toplumda genellikle erişkin bireyleri kapsadığı belirtildi.
Yaş şartı yok
Sabah’ta yer alan habere göre; Yargıtay 1. Dairesi, verdiği kararla içtihat uyuşmazlığını giderdi. Verilen uyuşmazlığın çözümüne dair kararda; “kanun koyucu cinsiyet esasına dayalı bir düzenleme yapmıştır, yaş konusunda herhangi bir sınırlama getirilmemiştir. Nüfus kaydında cinsiyeti ‘kadın’ yazan bireylerin tamamı, yaşına bakılmaksızın bu düzenlemeden faydalanır” denildi.
Yargıtay’ın bu kararıyla, 7406 sayılı Kanun’un getirdiği ceza artırımı hükmünün kapsamı geniş bir biçimde yorumlanarak, tüm kadın bireyleri kapsadığı ilan edilmiş oldu.