Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Hiçbir normalleşme maliyeti yaşanmadı, ama gerçekte bir maliyeti var; yeterli normalleşme sağlanmazsa sert iniş kaçınılmaz olabilir

Asgari ücrete yüzde 30 zam gelirse enflasyonu düşürmek imkânsız


Ekonomist Timothy Ash, Türkiye ekonomisine yönelik değerlendirmesinde, erken faiz indirimine yönelik baskı oluştuğunu belirtirken, “Enflasyonla ciddi mücadele etmek istiyorsanız faizler uzun süre yüksek kalmalı” dedi. Ash, “Hiçbir normalleşme maliyeti yaşanmadı. Ama gerçekte bence bunun bir maliyeti var. Yeterli normalleşme sağlanmazsa sert iniş kaçınılmaz olabilir” değerlendirmesinde bulundu. Türkiye’nin ekonomik büyümesinde ciddi bir yavaşlama görmediğini dile getiren Ash, “Çok sert bir iniş olacağını sanmıyorum ama büyüme biraz yavaşlayacak. Bu da dezenflasyonu destekler” ifadelerini kullandı. 

Londra’da düzenlenen Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türkiye paneline katılan ünlü ekonomist Timothy Ash, CNBC-e’den Berfu Güven‘e verdiği röportajda, Türkiye ekonomisindeki son gelişmeleri değerlendirdi.

Ash, “Türkiye’de dezenflasyon süreci hız kazanabilir ancak bu, büyümenin yavaşlaması pahasına olacak” derken, “Enflasyonla mücadele ciddi şekilde yürütülmeli, faizler uzun süre yüksek kalmalı” ifadelerini kullandı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay’ın “Sert inişten korkuldukça, sert iniş ihtimali azalır” yorumuna mesafeli duran Ash, “Enflasyon ne kadar uzun sürerse, duraklama riskinin o kadar artacağını” söyledi.

Ash, enflasyon uzun süre yüksek kaldığında ekonomide durma riskinin o kadar artacağını belirtirken, “Belki de Cevdet Bey’in nihayetinde kastettiği şey de buydu: Yeterli normalleşme sağlanmazsa sert iniş kaçınılmaz olabilir” dedi.

“Enflasyon ne kadar uzun süre yüksek kalırsa, risk o kadar artar”

Ash, şunları söyledi:

“Türkiye’de dönüşüm çok hızlı oldu; rezerv birikimi, kurun istikrarı, kur korumalı mevduatın (KKM) hızlı çözülmesi gibi. Bunlar erken faiz indirimleri yönünde baskı oluşturdu. Yani hiçbir normalleşme maliyeti yaşanmadı. Ama gerçekte bence bunun bir maliyeti var. Cevdet Akçay muhtemelen buna katılmayacaktır ama ben büyüme-enflasyon arasında bir al-ver dengesi olduğunu düşünüyorum.”

Ash, son aylarda yaşanan siyasi gelişmeleri, faiz artırımları ve rezerv kaybıyla ekonomide başa dönüldüğü eleştirilerine katılmadığını dile getirdi. Ash, “Bakın, enflasyon yüzde 40’ın altında. Başlangıç noktası daha aşağıda. Ben buna katılmıyorum. 19 Mart’ta kurdaki ilk değer kaybı ve ardından gelen rezerv kaybı bazılarına göre makro-finansal bir olaya dönüşüp enflasyonu tekrar tetikleyecek gibiydi. Ama bence bu pek olası değil” dedi.

Ash, “Aslında bu olaydan önemli olan çıkarım faizlerin daha da yükselmiş olması. Ben zaten Merkez Bankası faz indirimine başlamadan önce bile daha uzun süre sıkı kalınması gerektiğini savunuyordum. Ve şimdi doğru politika uygulanıyor. Yani çok erken faiz indirimine gidilmemeli. Enflasyonla ciddi mücadele etmek istiyorsanız faizler uzun süre yüksek kalmalı” ifadelerini kullandı. 

“Büyüme fark edilmez, herkes enflasyonu hisseder”

Ekonomide önceliğin büyüme değil enflasyon olması gerektiğini söyleyen Ash, “31 Mart yerel seçimler de gösterdi ki insanlar enflasyonu gerçekten önemsiyor. Herkes enflasyondan zarar görüyor. Büyüme fark edilmez bile… Yüzde 3 mü yüzde 4 mü büyüdü; halk bunu hissetmez. Ama herkes enflasyonu hisseder” diye konuştu.

Ekonomi yönetiminin önceliğinin bu olduğunu ifade eden Ash, “Bu yüzden uzun vadeli büyümeyi sürdürülebilir kılmak istiyorsanız, enflasyonla mücadele öncelik olmalı. Ve bence Türkiye’de ekonomi yönetimi bu konuda ciddi. Sonuç alacaklarını düşünüyorum” diye konuştu.

“Büyüme biraz yavaşlayacak ani bir duruş beklemiyorum”

Timothy Ash, Türkiye’de büyümenin yavaşlayacağını, bunun da enflasyonda düşüşü destekleyeceğini savunarak, şunları söyledi:

“Son bir yılda ciddi bir yavaşlama işareti görmedik. Ama artık daha belirgin bir yavaşlama olabilir. Yine de ani bir duruş beklemiyorum. Çok sert bir iniş olacağını sanmıyorum ama büyüme biraz yavaşlayacak. Bu da dezenflasyonu destekler.”

 

 

Exit mobile version