Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘Erdoğan’a hakaret’ suçundan o da nasibini aldı

'Erdoğan'a hakaret' suçundan o da nasibini aldı


İsveçli gazeteci Joakim Medin, “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla yargılandığı davada 11 ay 7 gün hapis cezası aldı. Ancak ceza ertelendi ve Medin’in tahliyesine karar verildi.

MEDİN’İN TÜRKİYE’DEKİ TUTUKLULUĞU

Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasıyla başlayan protestoları takip etmek için Türkiye’ye gelen İsveçli gazeteci Joakim Medin, “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla tutuklandı.

Medin’in duruşması, Ankara 79. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Medin, duruşmaya fiziksel olarak katılmadı ve SEGBİS aracılığıyla Silivri Cezaevi’nden bağlandı.

DURUŞMAYI TAKİP EDEN KİŞİLER

Duruşmayı, Avrupa Parlamentosu’ndan Jonas Sjöstedt, İsveç Parlamentosu’ndan Ulrika Westerlund, İsveç’in Ankara Büyükelçisi Malena Mard gibi isimler takip etti. Ayrıca, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) ve Türkiye’den gazeteci dernekleri de duruşmada yer aldı.

Medin, savunmasında suçsuz olduğunu düşündüğünü ve yıllardır Dagens ETC gazetesinde dış haberler muhabiri olarak çalıştığını belirtti.

TÜRKİYE’DEKİ GÖZALTI SÜRECİ

Medin, İstanbul’a geldikten iki gün sonra gözaltına alındığını ve gözaltına alınma gerekçesinin kendisine bildirilmediğini ifade etti. Gözaltı süreci boyunca yaşadığı zorlukları anlatan Medin, Türkçe bilmediği için çeviri sorunları yaşadığını söyledi.

Medin, duruşmanın başında iddianamenin kendisine ulaşmadığını belirtti. Cezaevi idaresinin iddianameyi kendisine tebliğ etmediğini söyledi.

SORGULAMADA YAŞANAN SORUNLAR

Savunma sırasında Medin, sorgu sırasında kendisine ait olmayan sosyal medya paylaşımları gösterildiğini ve bu paylaşımlar hakkında yorum yapmasının istendiğini belirtti.

Duruşmada, Medin’e “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasının dayandığı fotoğraf soruldu. Medin, fotoğrafın haber için editörler tarafından seçildiğini ve amaçlarının Cumhurbaşkanını aşağılamak olmadığını vurguladı.

MEDİN’İN GAZETECİLİK FAALİYETLERİ

Medin, dış haberler muhabiri olarak birçok ülkeye seyahat ettiğini ve Türkiye, Irak, Lübnan, Suriye, Filistin gibi yerlerde uzun süreler geçirdiğini ifade etti. Ayrıca, insan hakları, mülteci sorunları ve aşırı sağ gibi konularda yazılar yazdığını söyledi.

İddianamede, Medin’in Erdoğan’a karşı yazdığı iki makale ve katıldığı bir protestoya yer verildi. Medin, bu yazıların ve protestoların Türkiye’yi aşağılamak amacı taşımadığını belirtti.

İFADE VE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNE VURGU

Medin, İsveç Başbakanı ve Dışişleri Bakanı’nın katıldığı protestolara da değindi ve bunun ifade ve basın özgürlüğüyle ilgili bir konu olduğunu söyledi.

Duruşma sırasında hakim, Medin’e iddianamede yer alan fotoğrafı ve protestoyu sordu. Medin, fotoğrafın editörler tarafından seçildiğini ve protesto amacının Cumhurbaşkanı’nı aşağılama olmadığını açıkladı.

SAVCI’NIN MÜTALAASI
Savcı, Medin’in “Cumhurbaşkanına hakaret” suçunu işlediğini belirterek cezalandırılmasını talep etti. Tutukluluk halinin devamını istedi.

Medin’in avukatı, gazetecilerin Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a sorduklarında, Bakan’ın gazetecilik sınırları içinde kalınması durumunda ceza verilmeyeceğini ifade ettiğini belirtti.

Serbest Görüş:

 

KARARIN AÇIKLANMASI

Mahkeme, Medin’e 11 ay 7 gün hapis cezası verdi. Ancak cezanın açıklanmasını erteleyerek tahliyesine karar verdi.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version