Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Avustralya Dışişleri Bakanlığı ‘Türkiye’ raporu: “Hizmet Hareketi üyeleri yüksek risk altında”

TR724 HABER


AKP rejiminin Hizmet Hareketi’ne yönelik hem yurt içindeki hem yurt dışındaki hukuksuz ve insanlık suçu içeren uygulamaları Avustralya’nın ‘Türkiye Raporu’na girdi. Avustralya Dışişleri ve Ticaret Bakanlığı’nın (DFAT) yayımladığı Türkiye Ülke Bilgi Raporu’nda, onbinlerce insanın ‘yasal’ faaliyetleri nedeniyle suçlanarak KHK’larla ihraç edildiği, gözaltına alındığı ve tutuklandığı aktarılıyor. Raporda, Hizmet Hareketi üyelerinin yüksek risk altında olduğu net ifadelerle belirtiliyor: “DFAT, Gülen Hareketi üyeliğiyle suçlananların, isimlerinin yayınlanması yoluyla ve damgalanma dahil toplumsal ayrımcılıkla yüksek risk altında olduğunu değerlendirmektedir.”

Raporda işkence ve kötü muameleye dair önemli tespitler de yer aldı: “İşten atılan veya tutuklananların çok az bir kısmı darbe girişimine katılmakla suçlanmıştır. Çoğu, harekete üyelik iddiasıyla ve kamu görevlileri için uygunsuz şekilde kamu görevine atanma gerekçesiyle tutuklanmıştır. 2016 darbe girişiminin ardından tutuklananların çoğu gözaltında işkenceye maruz kalmıştır. Amnesty International ve Human Rights Watch, dayak, stres pozisyonları, yiyecek, su ve tıbbi bakımın engellenmesi, sahte infazlar, cinsel saldırı ve tecavüz vakalarını kaydetmiştir. İşkence genellikle polis tarafından, sıkça gayri resmi gözaltı merkezlerinde sorgulamalar sırasında ve bazen polis doktorlarının gözetiminde gerçekleştirilmiştir. Mağdurlar arasında hakimler, savcılar, polisler, askerler ve diğer kamu görevlileri bulunmaktadır.”  

Avustralya Dışişleri ve Ticaret Bakanlığı (DFAT) tarafından yayınlanan Türkiye Ülke Bilgi Raporu, Türkiye’deki siyasi, ekonomik, sosyal ve insan hakları durumuna dair kapsamlı bir analiz sunuyor. Raporun ‘Siyasi Görüş’ bölümünde Hizmet Hareketine yönelik soykırıma varan hukuksuzluklar ve insan hakları ihlallerine de değiniliyor.

Hizmet Hareketi’ne yönelik AKP rejimi politikalarının, insan hakları savunucuları tarafından ciddi şekilde eleştirildiği aktarılan raporda, 2016 darbe girişimi sonrası ilan edilen olağanüstü hal kapsamında 100.000’den fazla kişinin tutuklandığı, 330.000 kişinin göaltına alındığı, 130.000 kamu görevlisinin işten çıkarıldığı aktarılıyor.

Raporda, ‘tutuklamaların çoğunun Hizmet Hareketi ile bağlantı için zayıf kanıtlara dayandığı’ açıkça belirtiliyor. Örneğin, Bylock mesajlaşma uygulamasının kullanımı sıkça tek delil olarak gösteriliyor. 2017’de Ankara savcılığının, 11 bin 500 kişinin yanlışlıkla Bylock kullanıcısı olarak suçlandığını kabul ettiği hatırlatılıyor. Dolayısıyla ByLock’un ‘şüpheli’ bir delil olduğu ima ediliyor.

Rapordan bazı bölümler şöyle:

Terörle Mücadele Yasaları

‘Cumhurbaşkanına Hakaret’

Raporda Cumhurbaşkanına Hakaret suçlamasıyla yapılan tutuklamalara da değiniliyor: 

Olağanüstü Hal

Raporun ‘Olağanüstü Hal’ bölümünde ise AKP hükümetinin OHAL bahanesiyle parlamentoyu fesh ettiği aktarılıyor.  OHAL’in, hukukun dışına çıkan yetkililere ‘dokunulmazlık’ sağladığı kaydediliyor.

Gülen Hareketi

Raporun Gülen Hareketi başlıklı bölümünde Hizmet’in, Fethullah Gülen’in vaazlarına dayanan bir dini hareket olduğu aktarılıyor.  “Cemaat (‘topluluk’) veya Hizmet (‘hizmet’) olarak da bilinen hareket, dini, eğitim ve sosyal organizasyonları içeren bir sivil toplum hareketine dönüşmüştür.” denilen raporda, şu ifadeler kullanılıyor:

Suçlanan Gülenistlerin Muamelesi

İşkence ve Kötü Muamele

İş bulmaları engelleniyor

Liseli öğrenciler tutuklanıyor

‘Haydutluk’ da rapora girdi!

Kırgızistan’dan MİT tarafından kaçırılarak Türkiye’ye getirilen eğitimci Orhan İnandı’nın işkenceyle kırılan eli sakat kaldı.

Hizmet Hareketi üyeleri yüksek risk altında

 

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version