Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Alman istihbaratı aşırı sağcı AfD’yi resmen “Anayasa Düşmanı” olarak sınıflandırdı

Alman istihbaratı aşırı sağcı AfD’yi resmen “Anayasa Düşmanı” olarak sınıflandırdı


Almanya Federal Anayasayı Koruma Dairesi (BfV), aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) Partisi’ni resmen “anayasa düşmanı” olarak sınıflandırdı. 1100 sayfalık detaylı bir raporla kamuoyuna açıklanan karar, partinin ideolojik temellerinin demokratik anayasal düzene aykırı olduğunu ortaya koydu.

BfV’nin değerlendirmesine göre AfD, etnik köken ve soy temelli halk anlayışını savunarak, Almanya’da yaşayan bazı grupları sistematik şekilde dışlıyor. Bu yaklaşım, Federal Anayasa’ya aykırı bir ideolojik yapı olarak tanımlandı. Bu karar, istihbarat kurumlarına AfD’yi daha yakından izleme ve teknik takip yapma konusunda yasal dayanak sunuyor.

Federal Hükümet, özellikle seçim sürecine müdahale etmeme gerekçesiyle kararın açıklanmasını 2024 sonuna kadar ertelemişti. Ancak bu yılın başında yaşanan gelişmeler ve kamuoyunda yükselen aşırı sağ kaygıları nedeniyle sınıflandırma kararı 2025’in ilk çeyreğinde duyuruldu.

Buna rağmen AfD’nin yasaklanması söz konusu değil. Böyle bir adımın atılabilmesi için Federal Hükümet veya Federal Meclis’in, Federal Anayasa Mahkemesi’ne resmi başvuruda bulunması gerekiyor. Mevcut durumda BfV’nin kararı, yalnızca bir izleme ve sınırlama mekanizması olarak işlev görecek.

AfD ise kamuoyundaki tartışmalara rağmen siyasi gücünü korumaya devam ediyor. 23 Şubat’ta yapılan erken seçimlerde yüzde 20,8 oy alarak Almanya genelinde ikinci sıraya yerleşti. Ancak istihbaratın kararı sonrası partinin seçimlerdeki geleceği ve koalisyon ihtimalleri ciddi şekilde tartışmaya açıldı.

Uzmanlar, bu adımın sadece Almanya için değil, Avrupa genelindeki aşırı sağ tartışmaları açısından da kritik bir dönüm noktası olabileceği görüşünde.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version