Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

15-34 yaş grubunda 6,7 milyon insan boş geziyor!

İşsizlik oranı üçüncü çeyrekte yüzde 8,7 seviyesine geriledi


Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş, TÜİK verilerine göre 15-34 yaş grubunda 6,7 milyon insanın ne eğitimde ne istihdamda olduğunu söyledi. 

“Bu 6,7 milyon genç öyle büyük büyük idealler peşinde de koşmuyor; yalnızca iş arıyor, iş!” diyen Aktaş, yazısında şunları söyledi:

“Onları ne gerçekleştirilen büyük projeler ilgilendiriyor, ne yapılacağı ileri sürülen projeler, ne Türkiye’nin nereden nereye geldiği, ne cari açığın ne kadar ve nasıl düştüğü, ne Merkez Bankası’nın başarısı ya da zararı, ne bulunan petrol ya da doğalgaz rezervi, ne Türkiye’nin dünyada söz sahibi ülke konumuna geldiği iddiaları… Onların tek derdi iş bulabilmek, yalnızca iş…

Kendinizi bir anlığına, 30’lu yaşlara yaklaşmış ya da aşmış ve hâlâ iş bulamadığı için kendisini zar zor okutmuş olan ailesine muhtaç bir gencin yerine koyun!

Okul bitmiş, eğitim tamamlanmış; iş yok. Hatta üniversite eğitimi sona ermiş, yine iş yok.

TÜİK, 15-34 yaş grubunda iş arayanların ne kadarının üniversite mezunu olduğuna ilişkin veri açıklamıyor. Üniversite mezunu olarak iş arayan 15-24 yaş grubunun verileri ise var. Buna göre yılın ilk çeyreği itibarıyla üniversite mezunu olan ve işsiz gezenlerin oranı yüzde 30,7 düzeyinde. Üniversite mezunu her 3 gençten neredeyse 1’i işsiz. Denilebilir ki “Üniversite biteli daha birkaç yıl olmuştur, bu gençler zamanla iş bulabilir”; doğrudur doğru olmaya ama yine de yüzde 30,7 çok yüksek bir oran değil mi?

Yaşları 15-34 arasında bulunan 6,7 milyon gencin ne eğitimde ne istihdamda olduğunu belirttim. Bu yaş grubundaki toplam nüfus 24,2 milyon. Yani bu verilere göre her 100 gencin yaklaşık 28’i ne eğitimde ne istihdamda, kısaca NENİ!

Bu oran yıllardır bu dolaylarda. 2021’den bu yana olan tüm çeyreklerin ortalaması da yüzde 28,2. Ne daha kötüye gidiş var; ama diğer yandan ne de iyiye gidiş. Bu anlamda yerimizde sayıyoruz demek yanlış olmaz.”

Yazının tamamını okumak için tıklayın

 


Exit mobile version