Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Tutuklu öğrencilere işkence iddiası: Tecrit koğuşuna alındılar

Tutuklu öğrencilere işkence iddiası: Tecrit koğuşuna alındılar


İstanbul Barosu, Ekrem İmamoğlu protestosu soruşturmalarında tutuklu yargılanan ve 2 gün önce hiçbir gerekçe gösterilmeden ve avukatlarına haber verilmeden koğuştan hücreye alınan üniversite öğrencileri N.A., B.Y., E.C.Ş. ve E.Ç.’nin, Silivri 1 Nolu Ceza İnfaz Kurumu’nda bulunan standart koğuşlara alınması için talepte bulundu.

Baronun bilgilendirme yazısında, öğrencilerin tecrit koşullarında tutulmalarını gerektiren yasal ya da fiili bir zorunluluk bulunmadığı halde C-19 koğuşundan F3/6 tipi koğuşa nakledildiği ve birçok hak ihlali yaşadıklarının teyit edildiği aktarıldı.

Öğrencilerin hücre koşullarına da yer verilen bilgilendirme; öğrencilerin tuvaletlerinin yataklarının yanında bulunduğu, hücredeki giderlerden lağım kokusu geldiği, kokuya bağlı olarak sürekli mide sorunları yaşadıkları, televizyonun çalışmadığı, buzdolabının ve sıcak suyun bulunmadığı ve yalnız kalmaları sebebiyle psikolojik sorunlar yaşamaya başladıklarına yer verildi.

Serbest Görüş:

T24’ün haberine göre baro, “Marmara 4 Nolu L Tipi Ceza İnfaz Kurumu’nun mahkeme kararını ağırlaştırma yetkisine sahip olmadığını” vurgulayarak, öğrencilerin diğer tutuklularla birlikte kalabilecekleri standart koğuşlara nakledilmelerinin yanı sıra öğrencilerin yaşadığı hak ihlallerinin giderilmesini talep etti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik “yolsuzluk” soruşturması kapsamında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu tutuklandı. İBB’ye yönelik soruşturmalarla birlikte CHP’nin sokağa çıkma çağrısıyla birçoğunu üniversite öğrencilerinin oluşturduğu vatandaşlar, protestolara katıldı.

TECRİT İÇİN GEREKÇE GÖSTERİLMEDİ

İmamoğlu protestolarında tutuklanan dört üniversite öğrencisi, 17 Nisan’da hiçbir gerekçe gösterilmeden ve yazılı karar ya da rapor avukatlarla paylaşılmadan C-19 koğuşundan F3/6 tipi koğuşa nakledildi. Tutuklu öğrencilerin aileleri ve avukatları tarafından Silivri 4 Nolu L Tipi Ceza İnfaz Kurumu’na, öğrencilerin hücreden koğuşlara nakledilmesi için başvuru yapıldı.

BARO, HAK İHLALLERİNİ TEYİT ETTİ

Öğrencilerin koşullarını yerinde inceleyen İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Bengisu Kadı Çavdar, avukat Serap Sergin ve avukat Berrenur Makak; tutuklu öğrencilerle tek tek görüşerek hak ihlallerini kurum müdürüne iletti.

“LAĞIM KOKUSUNDAN YEMEK YİYEMEDİLER”

İstanbul Barosu tarafından yapılan bilgilendirmede, öğrencilerin şu koşullar altında tutukluluklarına devam edildiği bildirildi: Öğrencilere, halihazırda hijyenik olmayan hücreye alındıkları ilk gün temizlik malzemesi verilmedi. Öğrenciler, ilk gün hiç yemek yemedi. Hücredeki ikinci günlerinde temizlik malzemesi verilen öğrenciler, saatlerce çamaşır suyuyla temizlik yapmalarına rağmen içerideki lağım kokusunun çamaşır suyu kokusuyla karıştığını söyledi. Öğrenciler, tuvaletin giderlerinden ve duştan sürekli koku gelmesi nedeniyle kaldıkları hücreyi havalandırmak için camı açtıklarında da dışarıdan da aynı şekilde lağım kokusu geldiğini anlattı. Öğrenciler, odalarında yatakları ile tuvaletin yan yana bulunması ve tuvaletten gelen koku nedeniyle yemek yemekte zorlandı ve mide bulantısına bağlı olarak mide sorunları yaşadı.

“SICAK SU VERİLMEDİ”

İnsan onuruna ve sağlık hakkına aykırı koşullarda hücrede kaldıkları belirtilen dört öğrencinin uyuyamadıkları, korktukları ve bu sebeple uyanık kalmaya çalıştıkları, hücrelerdeki sessizlik nedeniyle ağladıkları belirtildi. Ayrıca öğrencilerin sıcak sularının ve buzdolaplarının olmadığı, hücredeki televizyonlarının da bozuk olduğu belirtildi.

Bilgilendirme yazısında, tecrit edilmeden önce kaldıkları C-19 koğuşunda aileleriyle telefonda görüntülü konuşan öğrencilere, hücrede haftada yalnızca bir gün ve on dakika telefonla görüşme izni verildiği vurgulandı.

“AİLELERİ İLE İLETİŞİM KURMA HAKLARI ELLERİNDEN ALINDI”

Öğrencilerin koşullarını dinleyen ve bu koşulları teyit eden İstanbul Barosu, gönderdiği talep yazısında, öğrencilerin içinde bulunduğu söz konusu koşulların Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatları ve BM Mandela Kuralları uyarınca “ağırlaştırılmış izolasyon” olarak değerlendirileceğini kaydetti. Koşulların sağlık hakkı ihlaline neden olduğunu vurgulayan Baro, tutuklu öğrencilerde psikolojik sorunların baş gösterdiğini, “mahpusların aileleriyle düzenli ve yeterli iletişim kurma hakkı”nın elinden alındığını belirtti.

Öğrencilerin birçok hak ihlali yaşadığı ve “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet” ve “kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama” gibi suçlar isnat edilerek tutuklanan öğrencilerin tecrit koşullarında tutulmalarını gerektiren yasal ya da fiili bir zorunluluk bulunmadığı belirtildi.

CEZAEVİ, MAHKEME KARARINI AĞIRLAŞTIRMA HAKKINA SAHİP DEĞİL

Baro, “İstanbul Barosu olarak, kurumunuzun mahkeme kararını ağırlaştırma yetkisine sahip olmadığını ve tutukluların kişilik haklarına saygı gösterilerek, onurlu bir şekilde muamele görme haklarının korunması gerektiğini hatırlatmak gerekmektedir” ifadelerine yer verdiği yazıda, öğrencilerin, F3/6 tipi tek kişilik koğuşlardan alınarak, Ceza İnfaz Kanunu’na uygun koşullarda, diğer tutuklularla birlikte kalabilecekleri standart koğuşlara nakledilmeleri ve kurumda uygun koğuş bulunmuyorsa aynı suçlama ile tutuklu bulunan kişilerin kaldığı Silivri 1 Nolu Ceza İnfaz Kurumu’na nakledilmelerini ve tutuklu öğrencilerin yaşadığı hak ihlallerinin giderilmesini, bu konuda alınan tedbirler hakkında da baroya bilgi verilmesini talep etti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik yürütülen ‘terör’ ve ‘yolsuzluk’ soruşturması kapsamında 19 Mart’ta gözaltına alınan Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Başkanı ve CHP’nin cumhurbaşkanlığı ön seçim adayı İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 23 Mart’ta tutuklandı. İmamoğlu, İBB’ye yönelik olarak “yolsuzluk” suçlamasından yürütülen soruşturma kapsamında, “ihaleye fesat, kişisel verileri kaydetme, rüşvet ve örgüt kurma” iddialarıyla tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne götürüldü. Tutuklanmasının ardından İçişleri Bakanlığı kararıyla İBB Başkanlığı görevinden uzaklaştırıldı.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version