Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Trump’ın tarifelerine dünyadan tepki yağdı: “Küresel ekonomiye büyük darbe”

Trump’ın tarifelerine dünyadan tepki yağdı: “Küresel ekonomiye büyük darbe”


Trump, dünya çapında ABD’ye gümrük vergisi uygulayan her ülkeye, karşılıklı olarak gümrük vergisi açıkladı.

Kamboçya, Vietnam, Sri Lanka, Laos, Madagaskar, Bangladeş gibi ucuz üretim yapılan ülkelere rekor gümrük tarifeleri geldi. Onları Çin izledi. Türkiye yüzde 10’la en düşük gümrük tarifesi uygulanan ülkeler arasında.

Yeni tarifelere dünya liderlerinden tepkiler geldi.

Avrupa Komisyonu: Küresel ekonomiye büyük darbe vuracak

Ulaşım ve ilaçların daha pahalıya mal olacağını belirten Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, “Bu da özellikle en savunmasız vatandaşlara zarar veriyor,” dedi.

Dünya ticaret sisteminin ‘ciddi eksiklikleri’ olduğunu kabul eden von der Leyen, AB’nin ABD ile müzakereye de karşı tedbirlerle yanıt vermeye de hazır olduğunu söyledi.

İtalya: Kimseye fayda sağlamaz

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Avrupa Birliği’ne yönelik yeni yüzde 20’lik gümrük vergilerini ‘yanlış’ olarak nitelendirdi ve bunların iki tarafa da fayda sağlamadığını söyledi.

Meloni, Facebook paylaşımında, “Batı’yı kaçınılmaz olarak diğer küresel oyuncular lehine zayıflatacak bir ticaret savaşından kaçınmak amacıyla ABD ile bir anlaşmaya varmak için elimizden gelen her şeyi yapacağız,” dedi.

Brezilya: DTÖ’ye taşıyacağız

Brezilya hükümeti konuyu Dünya Ticaret Örgütü’ne (DTÖ-WTO) taşımayı düşündüğünü söyledi. Daha sonra Brezilya Kongresi, nadir görülen bir birlik gösterisiyle, hükümetinin Brezilya mallarına gümrük vergisi uygulayan herhangi bir ülkeye veya ticaret bloğuna karşı misilleme yapmasına izin veren bir mütekabiliyet tasarısını oy birliğiyle kabul etti.

Çin: Kararlılıkla karşılık verilecek

Çin Ticaret Bakanlığı, Pekin’in ‘kendi hak ve çıkarlarını korumak için kararlılıkla karşı önlemler alacağını’ söyledi ancak tam olarak ne yapabileceğini belirtmedi. Çin daha önceki yüksek gümrük vergisi uygulamalarına, ABD’nin tarım ürünleri ihracatına daha yüksek vergiler uygulayarak ve elektrikli araçlar gibi yüksek teknoloji endüstrilerinde kullanılan stratejik öneme sahip minerallerin ihracatını sınırlandırarak tepki vermişti.

Açıklamada, “Çin, ABD’yi tek taraflı tarife tedbirlerini derhal iptal etmeye ve ticaret ortaklarıyla olan farklılıkları eşit diyalog yoluyla uygun bir şekilde çözmeye çağırıyor,” denildi.

Almanya: Küresel ekonomi zarar görecek

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ABD Başkanı Donald Trump’ı küresel ticaret düzenine saldırmakla suçlayarak, Trump’ın gümrük tarifeleri kararının temelde yanlış olduğunu ve bundan küresel ekonominin zarar göreceğini söyledi. Scholz, “Bu, tüm dünyada refah oluşturan ve esasen Amerikan çabalarının sonucu olan ticaret düzenine yapılan bir saldırıdır. Bunun sonucunda tüm küresel ekonomi zarar görecektir.” dedi.Avrupa Birliği’nin (AB) 450 milyon tüketicisiyle dünyanın en güçlü tek pazarına sahip olduğuna dikkati çeken Scholz, “Bu da bize bir ticaret savaşını önlemek için ABD hükümetiyle görüşmeler yapma gücü vermektedir.” ifadelerini kullandı.Scholz, Avrupa’nın serbest ticareti savunmaya devam edeceğini vurgulayarak, “Biz çatışmaya değil işbirliğine bağlıyız. Avrupa’nın çıkarlarımızı savunacağız. Avrupa, ABD’nin kararına birlik içinde, güçlü ve uygun bir şekilde karşılık verecektir.” dedi.

Avustralya: Oldukça yersiz

Avustralya, ABD’ye yapılacak tüm ihracatlarında yüzde 10’luk gümrük vergisine tabi tutulacak.

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, “ABD’nin gümrük tarifelerinin hiçbir mantıklı açıklaması yok. Bu hem iki ulusun ortaklığının temeline aykırı hem de bir dostun yapacağı bir hareket değil.” dedi.

Yeni Zelanda: ABD’li tüketicilere yansıyacak

Yeni Zelanda Başbakanı Christopher Luxon, ülkesinin yüzde 10 vergi uygulanan diğer ülkelere kıyasla daha iyi durumda olduğunu ancak tarifelerin ve ticaret savaşlarının “gidilecek yol olmadığını” söyledi.

Yeni Zelanda ihracatına yaklaşık 900 milyon dolarlık gümrük vergisi uygulandığını kaydeden Luxon, “Ne yazık ki bu ABD’li tüketicilere yansıyacak.” diye konuştu.

Luxon, tarifelerin, ABD’li tüketiciler için daha yüksek fiyatlara, daha yüksek enflasyona ve büyümenin yavaşlamasına sebep olduğuna işaret ederek dünya genelinde baskı oluşturduğunu dile getirdi.

Yeni Zelanda’nın ABD’den ithal edilen mallara yüzde 20 gümrük vergisi uyguladığı iddiası üzerine ABD’li yetkililerle görüşeceğini belirten Luxon “Bu rakamın nasıl hesaplandığını anlamıyoruz.” dedi.

Japonya: Endişe verici

Japonya Başbakanı İşiba Şigeru, Trump’ın karşılıklı tarifeler uygulama kararını “endişe verici” olarak tanımladı.

ABD’nin bu adımının, “ikili ekonomik ilişkiler, çok taraflı ticaret sistemi ve küresel ekonomi” üzerinde olumsuz etki yaratacağını savunan İşiba, Trump’ı kararını yeniden gözden geçirmeye çağırdı.

Güney Kore: Karşılık verilecek

Yonhap’ın haberine göre, devlet başkanlığına vekalet eden Han Duck-soo, ABD’nin tarifelerine karşılık verileceğini kaydetti.

Üst düzey yetkililere “krizi” acilen ele almaları talimatını verdiğini aktaran Han, “Küresel çapta bir tarife savaşı gerçeği nedeniyle durum çok vahim olduğundan, hükümet bu ticari krizin üstesinden gelmek için elindeki tüm imkanları seferber edecek.” ifadesini kullandı.

Tayland: Müzakere edebiliriz

Tayland Başbakanı Paetongtarn Şinavatra, Trump’ın tarife listesinde yer alan ülkesinin gümrük vergileri konusunu ABD ile müzakere edeceğini belirtti.

Ülkenin Gayrisafi Yurt İçi Hasılasının (GSYH) “hedefi ıskalayacak bir noktaya” gelmesine müsaade etmeyeceğinin altını çizen Şinavatra, ABD ile görüşmek de dahil konuya ilişkin çeşitli adımlar atılacağına işaret etti.

Şinavatra, “Hala müzakere edebileceğimizi düşünüyorum.” dedi.

Bangladeş: ABD çözüme yardımcı olmalı

Bangladeş Geçiş Hükümeti Başdanışmanı Muhammad Yunus’un basın sözcüsü Shafiqul Alam, Trump’ın ülkeye uyguladığı tarifeye ilişkin Facebook üzerinden açıklama yaptı.

Alam, Ulusal Gelir Kurulunun tarifeleri ele aldığını belirterek, “Trump yönetiminin göreve gelmesinden bu yana iki ülke arasındaki ticaret ve yatırım işbirliğini geliştirmek üzere ABD ile birlikte çalışıyoruz. ABD hükümeti ile devam eden çalışmalarımızın gümrük vergisi sorununun çözümüne yardımcı olması beklenmektedir.” ifadelerini kullandı.

Kanada: Karşılık verilecek

Kanada, halihazırda uygulanan yüzde 25 gümrük vergisi nedeniyle Trump’ın kapsamlı tarife listesinde yer almadı.

Ülkenin Başbakanı Mark Carney, basına yaptığı açıklamada, ABD’ye “karşı önlemler” ile cevap vereceklerini söyledi ancak söz konusu önlemlerin detayına girmedi.

Meksika: Kısasa kısas yerine kapsamlı bir program çalışacağız

Trump’ın pek çok ülkeye uyguladığı kapsamlı gümrük vergilerinden muaf tutulan Meksika da ABD’nin son tarifelerine tepki gösterdi.

Meksika Devlet Başkanı Claudia Sheinbaum, Trump’ın tarifeleri yürürlüğe sokacak kararnameyi imzalamasından önce yaptığı açıklamada, ülkenin “gümrük vergileri konusunda kısasa kısas” yapmayacağını, bunun yerine “kapsamlı bir program” üzerine çalışacağını duyurdu.

Kolombiya: Büyük bir hata

Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro da Trump’ın kapsamlı gümrük tarifeleri uygulayarak “yanlış bir hamle” yaptığını savundu.

Petro, açıklamasında, “ABD hükümeti genel olarak ithalat üzerindeki tarifeleri yükselterek kendi üretimini, refahını ve istihdamını artırabileceğine inanıyor. Bence bu büyük bir hata olabilir.” ifadelerini kullandı.

Polonya: Dostluk, ortaklık demektir

Polonya Başbakanı Donald Tusk, X sosyal medya platformundan, Trump’ın tarifelerine ilişkin açıklama yaptı.

Tusk, “Dostluk ortaklık demektir. Ortaklık, gerçekten ama gerçekten karşılıklı tarifeler anlamına gelir. Uygun kararların alınması gerekmektedir.” değerlendirmesinde bulundu.

Danimarka: Küresel ticaretle dünya daha iyi bir yere dönmüştü

Danimarka Dışişleri Bakanı Lars Lokke Rasmussen, X hesabından yaptığı açıklamada, tarifelerin, küresel ticareti ve istikrarı tehlikeye attığını belirtti.

Küresel ticaretle, dünyanın “daha iyi bir yere” dönüştüğünü savunan Rasmussen, “Avrupa için istenmeyen bir ticaret savaşı nedeniyle bu durumun tehlikeye girdiğini görmek üzüntü verici.” ifadesini kullandı.

Birleşik Krallık: “Temkinli yaklaşım benimsenecek”

İngiltere Maliye Bakanı Rachel Reeves, Trump’ın ithalat tarifelerine karşı aceleci bir misillemede bulunmayacaklarını ve ticaret ilişkilerine zarar vermekten kaçınacaklarını açıkladı. Reeves, ihracatçı temsilcileriyle yapılan görüşmelerde, firmaların önceliğinin ekonomik kazanımlar olduğunu ve İngiltere’nin ABD ile yeni bir ticaret ortaklığı kurma şansını koruması gerektiğini belirtti.

Londra yönetimi, teknoloji ve yapay zeka sektörlerinde iş birliğini temel alan kapsamlı bir ticaret çerçevesi oluşturmayı hedefliyor. Bu bağlamda, mevcut tarifelerin kısa sürede karşılıklı uzlaşıyla kaldırılabileceği yönünde umutlu bir beklenti bulunuyor.

JPMorgan: “Büyüme görünümü riske girdi”

JPMorgan (JPM) Asset Management APAC Baş Stratejisti Tai Hui, Trump’ın yeni tarifelerle ABD’nin ortalama gümrük vergisi oranlarını 20. yüzyılın başından bu yana en yüksek seviyeye taşıyabileceğini dile getirdi. Tai, tarifelerin kalıcı olması halinde enflasyonist baskının büyüyeceğini ve tüketici harcamalarının daralacağını vurguladı.

Analize göre, belirsizlik ve misilleme endişeleri nedeniyle özel sektör firmalarının yatırım kararları erteleyebileceği ve sermaye harcamalarının yavaşlayabileceği ifade ediliyor. Böyle bir ortamda beklenenden daha düşük büyüme oranlarının ABD ekonomisine hakim olabileceği değerlendiriliyor.


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version