İSTANBUL – İnşaat işçileri, iş güvenliği, hijyen ve düşük ücret sorunlarının çözümü talepleriyle Kadıköy’de yapılacak 1 Mayıs’a mitingine katılacaklarını belirtti.
1 Mayıs İşçi Bayramı’na sayılı günler kalırken, emek ve meslek örgütlerinin hazırlıkları da devam ediyor. İstanbul’daki 1 Mayıs kutlamaları “Emek, barış, demokrasi, adalet için biz kazanacağız” şiarıyla Kadıköy’de yapılacak. Güvencesiz çalışma koşulları ve düşük ücret gibi birçok sorunla boğuşan inşaat işçileri de her yıl olduğu gibi bu yılda da alanlarda olacak.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2024 Temmuz ayı verilerine göre Türkiye’de 1 milyon 847 bin kişi inşaatlarda çalışıyor. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) 2024 yılı İş Cinayeti Raporu’nda, inşaat sektöründe 484 işçinin yaşamını yitirdiği belirtildi. İSİG’in 2025 aylık İş Cinayeti Raporu’na göre ise, inşaat yol işkolunda Ocak’ta 55, Şubat’ta 17 ve Mart’ta ise 36 işçi iş cinayetleri sonucu yaşamını yitirdi.
İşçiler, yaşam hakkı başta olmak üzere yaşadıkları tüm ihlallere karşı taleplerini 1 Mayıs alanlarında haykıracak.
‘DAYANIŞIRSAK TALEPLER KARŞILANIR’
Ataşehir’de yapımı devam eden Finans Merkezi’nde çalışan işçilerden Atilla Keser, yaşadıkları sorunların başında düşük ücret ve güvencesiz koşullar geldiğini söyledi. Keser, “Bütün inşaatlarda olduğu gibi bu çalıştığımız inşaatta da iş cinayetleri çok oldu. Bunun sebebi gerekli tedbirlerin alınmamasıdır. O yüzden bütün işçi arkadaşlar, hak gaspına uğramamak ve iş cinayetlerinin önüne geçilmesini istiyor. Bunun için gerekli adımların atılması gerekiyor” dedi.
1 Mayıs’ta inşaat işçileri olarak alanlarda olacaklarını belirten Keser, “Eğer işçiler 1 Mayıs’ta güçlü bir şekilde dayanışma gösterirse, taleplerinin de karşılanacağına inanıyorum. Ben hak gaspına uğrayan bütün işçi arkadaşlarımı, seslerini duyurabilmeleri için 1 Mayıs’ta Kadıköy’de alanda görmek isterim. Hep birlikte sesimizi yükseltelim. Omuz omuza mücadele etmeye devam edelim” ifadelerini kullandı.
Wan’dan İstanbul’a çalışmaya geldiğini aktaran inşaatta işçisi Dilaver Gümül, “İş güvenliğinin sağlanmasını istiyoruz. İşçiler, daha düzenli bir iş için ellerinden ne geliyorsa yapmalı. Hakkını arayınca işten atılıyorsun. Sendikalaşmak en iyisidir. Ben bir inşaat işçisi olarak hakkımı istiyorum. İşçi hakları için herkesi Kadıköy’e davet ediyorum” şeklinde konuştu.
HİJYEN SORUNU
Riha’dan İstanbul’a geldiğini söyleyen bir başka inşaat işçisi Hekim Şahin, çalıştıkları yerde hijyen, işten atılma, su kesintisi gibi sorunlar olduğunu söyledi. Şahin, “Dün burada hakkımızı aradık. Bize ‘belirli kişiler mesaiye çıkabilir’ denildi. Burada su, yatak sıkıntısı var. Hijyenik yerlerde kalmıyoruz. Buna dair defalarca itirazımızı dile getirdik. 2 aydır bekliyoruz. Henüz bir şey yapılmadı. İşçilerin kendi seslerini duyurabilmesi ve haklarını alabilmesi için 1 Mayıs’ta Kadıköy’de olması gerekir. Ailemden uzak çalışıyorum. Hakkımı savunmazsam bu iş yürümez” diye konuştu.
Riha’dan gelen ve inşaatta elektrik işi yapan Hamit Özaydın ise, çok tehlikeli bir işte çalıştığını kaydetti. Özaydın, şunları söyledi: “Her şeyde sorun yaşıyoruz. Yemek ve para konusunda sıkıntı yaşanıyor. Paramızı geciktiriyorlar. Günlük yevmiye şeklinde çalışıyorum ve vermiyorlar. Bize ‘sayıp vereceğiz’ diyorlar. Ay başında hesabımıza baktığımızda birkaç günün eksik verildiğini görüyoruz. Ayda 2-3 bin kesiyorlar. Ben ayın 15’inde çıkış alacağım. İş de çok zor. İşçileri, hakları için 1 Mayıs’ta Kadıköy’e davet ediyoruz.”
MA / Melik Çelik
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***