Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

BES-AR: Gerçek enflasyon yüzde 58,20


ANKARA – BES-AR’ın araştırmasına göre, kamu emekçileri için Mart ayında yıllık enflasyon yüzde 58,20 olarak gerçekleşti.

 

Büro Emekçileri Sendikası Araştırma Merkezi (BES-AR), Mart 2025’e ilişkin “Kamu Emekçilerinin Enflasyon Sepeti Araştırması”nı yayımladı. Raporda, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı resmi enflasyon verilerinin kamu emekçilerinin gerçek enflasyonuyla örtüşmediği belirtildi.

 

BES-AR’ın hesaplamalarına göre, kamu emekçileri için Mart 2025’te yıllık enflasyon yüzde 58,20 olarak gerçekleşirken, TÜİK’in aynı dönem için açıkladığı resmi enflasyon oranı yüzde 38,10 oldu. Kamu emekçilerinin yaşadığı ekonomik kaybın derinleştiği belirtilen raporda, maaş artışlarının gerçek enflasyon oranlarına göre güncellenmesi gerektiği vurgulandı.

 

TÜİK’İ GERİDE BIRAKTI

 

BES-AR’ın araştırmasına göre, Mart 2025’te kamu emekçilerinin aylık enflasyonu yüzde 3,68 olarak hesaplanırken, gıda enflasyonu yüzde 5,03 olarak ölçüldü.

 

KAMU EMEKÇİLERİNİN MAAŞI HER GEÇEN GÜN ERİYOR

 

Raporda, iktidarın kamu emekçilerine 2025’in ilk altı ayı için belirlediği yüzde 6’lık maaş artışının daha yılın ilk üç ayında kamu emekçilerinin enflasyonuna karşı yüzde 7,37’lik bir kayıpla sonuçlandığı vurgulandı. Raporda ayrıca, en büyük fiyat artışlarının gıda ve ulaşımda yaşandığı belirtilerek, kamu emekçilerini en çok zorlayan harcama kalemleri sıralandı. Buna göre gıda enflasyonunda yüzde 5,03, ulaşım enflasyonunda yüzde 4,89, konut ve kirada ise yüzde 3,42 artış olduğu hesaplandı.

 

KAMU EMEKÇİLERİ GEÇİNEMİYOR

 

BESAR’ın araştırmasında, Mart 2025 itibarıyla dört kişilik bir kamu emekçisi ailesinin yoksulluk sınırının 67 bin 500 TL’ye ulaştığı, açlık sınırının ise 28 bin 700 TL’ye dayandığı belirtildi. Ortalama bir kamu emekçisinin maaşının 32 bin lira civarında olduğu hatırlatılarak, “Kamu emekçileri açlık ve yoksulluk sınırında yaşam mücadelesi vermektedir” ifadeleri kullanıldı.

 

TALEPLER

 

Sendika, hükümete ve yetkililere çağrıda bulunarak, kamu emekçileri için ek zam talebini yineledi:

 

“En düşük kamu emekçisi maaşı yoksulluk sınırına çıkarılmalıdır. TÜİK’in açıkladığı enflasyon yerine bağımsız araştırmalar esas alınarak maaş düzenlemesi yapılmalıdır. Vergi adaletsizliği giderilmeli, kamu emekçileri üzerindeki dolaylı vergi yükü azaltılmalıdır. Temel tüketim ürünlerindeki fiyat artışlarına karşı önleyici tedbirler alınmalıdır.”

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version