TÜSİAD Başkanı Orhan Turan ve YİK Başkanı Ömer Aras hakkında Genel Kurul’daki hükümet eleştirileri nedeniyle “adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs” ve “yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçlamalarıyla soruşturma başlatılmıştı. İktidardan TÜSİAD’a sert tepkiler gelmişti. Aylar sonra AKP cephesinden TÜSİAD’a sürpriz bir ziyaret gerçekleştirildi. AKP Genel Başkan Yardımcısı Nihat Zeybekci, Orhan Turan ile bir araya geldi. Turhan o anları paylaştı.
Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Ömer Aras ve Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan hakkında, 13 Şubat 2025’te İstanbul’da düzenlenen TÜSİAD Olağan Genel Kurulu’nda yaptıkları konuşmalar nedeniyle başlatılan soruşturma başlatılmıştı. Turan ve Aras hakkında hazırlanan iddianamede 5 yıl 6 aya kadar hapis cezası istenmişti.
20 Mayıs’ta görülecek dava öncesinde AKP cephesinden dikkat çeken bir hamle geldi. AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Ekonomi İşleri Başkanı Nihat Zeybekci, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan ile bir araya geldi.
Turan, bu ziyareti sosyal medya platformu X hesabından paylaşarak “Kendisine nazik ziyareti için teşekkür ederim” dedi.
NE OLMUŞTU?
TÜSİAD’ın 13 Şubat’taki Genel Kurul toplantısında YİK Başkanı Ömer Aras ve TÜSİAD Başkanı Orhan Turan’ın yaptığı konuşmalar gündeme bomba gibi düşmüştü.
ÖMER ARAS NE DEMİŞTİ?
Ömer Aras, konuşmasında şunları söylemişti:
“Seçilmiş belediye başkanları görevden alınıyor, yerlerine kayyum atanıyor. Bir siyasi parti lideri hakkında önce soruşturma başlatılıyor, sonra farklı bir nedenle tutuklanıyor. Bir büyükşehir belediye başkanı hakkında yaptığı konuşmalar nedeniyle basın toplantısından dakikalar sonra soruşturmalar açılıyor. Bilirkişi görüşmesini yayınlayan gazeteciler gözaltına alınıyor, genel yayın yönetmeni tutuklanıyor. Yeni mezun teğmenler ordudan ihraç ediliyor. Çok kısa sürede arka arkaya gelen bu olayların toplumda endişe yarattığını ve güveni sarstığını söyleyebiliriz.”
Aras hakkında ‘adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs ve gerçeği aykırı bilgiyi alenen yayma’ suçlamalarıyla soruşturma başlatılmıştı.
ORHAN TURAN NE DEMİŞTİ?
TÜSİAD Başkanı Orhan Turan ise şunları söylemişti:
“Tutuklamalara sürekli yenileri ekleniyor ancak infial yaratan olaylarda suçlular kolayca serbest kalıyor. Suç örgütü kurmak artık şirket kurmaktan daha kolay oldu.
Modern devletin temelinde hukukun üstünlüğü vardır. Yönetim keyfi değil, hukukun üstünlüğüne göre yapılır. Biz insanız, bu ülkenin vatandaşlarıyız. İnsani değerleri ekonomik değerlerin önüne koyarız. Hukukun üstünlüğü tesis edilmeden ne iç ne de dış sorunları çözebiliriz. Terör sorununun ortadan kalkması en büyük dileğimizdir.
Mehmet Şimşek’in politikalarına destek versek de her şeyin yolunda olduğunu söyleyemeyiz. Sanayici kan ağlıyor, ithalatın cazibesi artıyor. Bu ortamda işimizi nasıl devam ettireceğiz? Hem sanayici hem işveren hem de çalışan mutsuz. Her şeyi zamana bıraktık ama artık zamanımız var mı? Artık enflasyonla mücadelede kalıcı başarıyı sağlayalım, sanayici nefes alsın. Sussak gönlümüz razı değil.
Yeni mezun teğmenler ordudan ihraç ediliyor. Bu olaylarda suç vardır yoktur diyemeyiz. Ancak çok kısa sürede arka arkaya gelen bu olayların toplumda endişe yarattığını ve güveni sarstığını söyleyebiliriz. Ayrıca tutukluluğun istisna değil kural haline gelmesi gibi kangrenleşmiş bir sorunun kanunlar değişse de çözülmediğini görüyoruz. Kişiyi, bir gün dahi olsa, özgürlüğünden mahrum edecek tutuklama ve adli kontrol kararlarının, hatta gözaltı kararlarının ne denli titiz verilmesi gerektiğini yıllar sonra gelen tahliyelerde, beraat kararlarında görüyoruz. Ancak bugünkü endişe ve güvensizlik ortamına rağmen ülkemizin geleceği ile ilgili umudumuzu hiç kaybetmiyoruz. Çünkü biliyoruz ki doğru politikalarla ülkemiz kalkınır ve vatandaşlarımız kendilerini mutlu ve huzurlu hisseder.”
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İLK TEPKİSİNDE NE DEMİŞTİ?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TÜSİAD yönetiminin eleştirilerine partisinin bugünkü grup toplantısında yanıt vermiş ve “Eski Türkiye’yi özlüyor olabilirsiniz, ama yeni Türkiye’de haddinizi bileceksiniz. İş adamı derneği iseniz, iş adamı derneği gibi davranmayı öğreneceksiniz. Devletin kurumlarını provoke etmeyeceksiniz” demişti.
SERBEST BIRAKILMIŞTI
Aras ve Turan, 19 Şubat’ta polis eşliğinde İstanbul Adliyesi’ne götürülmüştü. Bu durum, TÜSİAD tarihinde bir ilk olarak kayıtlara geçmişti. Aras’ın savcılık ifadesi yaklaşık 2 saat 40 dakika, Turan’ın ifadesi ise 1 saat sürmüştü. Her iki isim, konuşmalarının Türkiye’nin kalkınması ve hukukun üstünlüğü için yapıldığını söylemişti.
Ömer Aras, “Konuşmamın ana teması, Türkiye ekonomisinin ilerlemesi için önerilerdi. Eğitim, hukukun üstünlüğü, kadın hakları ve girişimcilik gibi konuları ele aldım. Toplumun hassasiyetlerini dile getirdim” demişti.
Orhan Turan ise “Makine mühendisiyim, yapay zeka ve ihracatla uğraşıyorum. Konuşmamda hukuka güvenin önemini vurguladım, siyaseti ima bile etmedim” ifadeleriyle kendisini savunmuştu.
Savcılık, Aras ve Turan’ı “yurt dışı çıkış yasağı” talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk etmişti. Hakimlik, “yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçlamasıyla yurt dışı çıkış yasağı uygulayarak her iki ismi adli kontrol şartıyla serbest bırakmıştı. Kararda, konuşmaların “halk arasında endişe, korku veya panik yaratmaya” ve “kamu barışını bozmaya” elverişli olduğu belirtilmişti.
İDDİANAMEDE 5 YIL 6 AYA KADAR HAPİS İSTENMİŞTİ
Mart 2025’te, Aras ve Turan hakkında “zincirleme şekilde basın ve yayın yoluyla yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçundan iddianame hazırlanmıştı. İddianamede, 1 yıl 3 aydan 5 yıl 6 aya kadar hapis cezası talep edilmişti. Dava, 20 Mayıs 2025’te başlayacak.
TÜSİAD
Recep Tayyip Erdoğan
AKP
Deprem Sonrası İletişimde Hayat Kurtaran 4 Çevrimdışı Mesajlaşma Uygulaması
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Meloni’den Ortak Açıklama
İBB Operasyonunda 4 Kişi Serbest Bırakıldı
Türkiye’de Bu Meyvenin Değerini Bilen Yok! Kalp Krizi Riski Ortadan Kaldırıyor
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***