RIHA – Kürt yazarlar Mevlüt Aykoç, Sami Tan ve Ronayi Önen’in 2010 yılında yazılan bandrollü Kürtçe eğitim kitabı Hînker, gerekçesi ile gözaltına alındığı ortaya çıktı. Hinker’in “Örgüt ideolojik eğitim materyali” olduğu iddia edildi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Kürt yazarlar Mevlüt Aykoç, Sami Tan ve Ronayi Önen’in 2010 yılında çıkan bandrollü Kürtçe eğitim kitabı Hînker gerekçesi ile gözaltına alındığı ortaya çıktı. Sabah saatlerinde yapılan ev baskınlarında Mevlüt Aykoç İstanbul’da, Sami Tan Riha’da, Ronayi Önen ise Amed’de bulundukları evlerden gözaltına alındı. Riha İl Emniyet Müdürlüğü’nde tutulan Riha Kürt Dili ve Kültür Derneği Başkanı Sami Tan’ın ifadesi talimat ile alındı.
“Örgüt üyesi olmak” iddiası ile emniyet ifadesi alınan Sami Tan’a Ronahyi Önen, Mevlüt Aykoç, Mehmet Sadık Varlı ile birlikte 2010 yılında hazırladıkları Kürtçe eğitim kitabı Hinker soruldu. Kürt Enstitüsü tarafından 2010, 2011 ve 2012 yıllarında yayına hazırlanan Hinker’in 3. seviyesinin hazırlanma amacı soruldu. Sami Tan, Hinker’in özel Kürtçe dil kurslarından kullanılması amacıyla hazırlandığını belirti. Ayrıca Hinker’de yer alan görsellerdeki kişilerin kimler olduğu, kitapta yer alan yerler hakkında da bilgi istendi. 2010 yılından bu yana bandrollü bir şekilde kitap evleri ve internette satışta olan Hinker’in basılmasına dair yasal izinler de sorulan sorular arasında.
Dikkat çeken bir diğer soru ise Hinker’in yaşamını yitiren bir HPG’linin üzerinde ve farklı tarihlerde yapılan ev baskınlarında evlerde bulunmasına dair oldu. Hinker’in “Örgüt ideolojik eğitim materyali” olduğu iddia edildi. Ayrıca PKK’nin Kürtçe bilmeyen üyelerine Hinker aracılığıyla Kürtçe öğrettiği, bu konuda Sami Tan’ın ne bildiği sorulan sorular arasında yer aldı. Sami Tan, Hinker’in Kürtçe öğretilmesi amacıyla yazıldığını belirtti.
Emniyet ifade işlemleri tamamlanan Sami Tan’ın göz altı süreci bir gün uzatıldı. Tan’ın yarın adliyeye sevk edilmesi bekleniyor.
Suçlama konusu yapılan kitap seti, birçok üniversitede Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümlerinde ders kitapları olarak kullanılıyor ve öğrencilere öneriliyor.
MA/ Emrullah Acar
Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***