Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Vance’den AB’ye: Fazla kural yapay zekâyı öldürür

Vance’den AB’ye: Fazla kural yapay zekâyı öldürür


ABD’deki seçimlerin ardından Avrupa’ya ilk seyahatini gerçekleştiren ABD Başkan Yardımcısı JD Vance, yapay zekâ alanında “aşırı regülasyonun” bu teknolojinin gelişimini baltalayacağı uyarısında bulundu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ev sahipliğinde Paris’te düzenlenen yapay zekâ zirvesinde konuşan Vance, “Yapay zekâ sektörüne yönelik aşırı regülasyonun endüstriyi öldüreceğine inanıyoruz” dedi, bu alanda “ideolojik önyargılara” yer olmaması gerektiğini vurguladı:

Vance, “Trump yönetimi, yapay zekânın ekonomi, güvenlik, sağlık, ifade özgürlüğü ve daha birçok alanda devrim niteliğinde sayısız uygulamaya sahip olacağına inanıyor. Bu teknolojinin gelişimini kısıtlamak nesiller boyunca gördüğümüz en umut verici teknolojilerden birini felce uğratmak anlamına gelecektir” şeklinde konuştu.

ABD Başkan Yardımcısı, internette içerik kontrolünü “otoriter sansür” uygulamalarına benzetti, “Trump yönetimi altında Amerikalıların ifade özgürlüğünün kısıtlanmayacağını” söyledi.

Donald Trump yönetimindeki ABD yapay zekâ alanında kuralları gevşetirken Avrupa Birliği (AB) sektörü daha iyi denetlemenin yollarını arıyor. AB, Mart 2024’te ilk kapsamlı yapay zekâ düzenlemesini kabul etmişti. Neyin yasadışı sayılacak kadar tehlikeli olduğunu tarif eden düzenleme, bu teknolojinin suçlu profilleri çıkarmak için polis tarafından kullanılmasını yasaklamak gibi bir dizi sınır çiziyor.

Zirvenin ilk günü basına verdiği demeçte Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da “Hiç kural olmamasının getirdiği tehlikeler var ancak buna karşıt olarak Avrupa’nın çok fazla kural getirmesi de risk. Yenilikten korkmamalıyız” diyerek daha serbest bir yaklaşımdan yana olduğunu belirtmişti.

ABD ve İngiltere zirve bildirisine katılmadı

Paris’te Vance’in temsil ettiği ABD, yapay zekâya dair kaygılara yanıt vermekte diğer ülkelerden ayrı düştü.

Zirve sonunda “yapay zekânın herkes için açık, kapsayıcı, şeffaf, etik, güvenli ve güvenilir olmasının sağlanması” ve bu teknolojinin “insanlar ve gezegen için sürdürülebilir hale getirilmesini” öngören bir bildiri hazırlandı. Çin, Fransa, Almanya ve Hindistan dahil 61 ülke ortak metne katıldıklarını duyururken, ABD ve İngiltere bildiriye imza atmadı.

ABD’de Musk-OpenAI savaşı

Bu arada Trump yönetiminin bir parçası olan Elon Musk, ChatGPT’nin geliştiricisi OpenAI firmasını satın almak üzere 97,4 milyar dolarlık teklifte bulundu.

OpenAI CEO’su Sam Altman teklife, “Hayır teşekkürler. Eğer istersen biz Twitter’ı 9,74 milyar dolara satın alabiliriz” yanıtını verdi.

Musk 2015 yılında OpenAI’nin kurucuları arasındaydı, ancak şirket ChatGPT’yi çıkarmadan önce ortaklıktan ayrıldı. Musk, Donald Trump’ın Beyaz Saray’da bir basın açıklamasıyla duyurduğu ve OpenAI’ın da parçası olduğu 500 milyar dolarlık yapay zekâ yatırımını da eleştirmişti.

Reuters,AFP / MUK,BK

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version