Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İktidar kanadından TÜSİAD’a cevap geldi

İktidar kanadından TÜSİAD'a cevap geldi


TÜSİAD’ın bugün yapılan Genel Kurul Toplantısı, önemli açıklamalara sahne oldu. “Politik Hayatta Olağanüstü Olaylar” başlıklı sunumda, gazeteciler, iş insanları ve politikacılara yönelik baskılar ile TSK’dan ihraç edilen teğmenlere dair detaylar gündeme taşındı.

İLK YANIT

İktidar kanadından ilk tepki, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’tan geldi. Tunç, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Türkiye’nin hukuk devleti olduğunu vurguladı.

Tunç, yaptığı açıklamada, “Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Hiçbir kurum, kuruluş veya çıkar grubu, milli iradenin üzerinde değildir” ifadelerini kullandı.

 YARGI BAĞIMSIZLIĞI

Bakan Tunç, demokratik sistemin temel taşlarından birinin kuvvetler ayrılığı ve yargının bağımsızlığı olduğunu belirtti. “Yargı süreçleri üzerinde hiçbir baskıyı kabul etmiyoruz” dedi ve yargının bağımsızlığına olan saygıyı dile getirdi.

Tunç, sivil toplum kuruluşlarının görüş açıklamasının demokratik bir hak olduğunu kabul etti. Ancak, “Yargıyı ve siyaseti yönlendirme çabaları, demokrasinin ruhuna ve hukukun üstünlüğü ilkesine aykırıdır” şeklinde bir uyarıda bulundu.

DEMOKRASİNİN ORTAK EMANETİ OLDUĞUNA DİKKAT ÇEKİLDİ

Adalet Bakanı, demokrasinin sadece belli çevrelerin değil, tüm milletin ve devletin ortak emanı olduğunu belirtti. Bu ifadeyle, demokrasinin herkes için geçerli bir değer olduğunun altını çizdi.

Bakan Tunç, Türkiye’nin eski halinin geride kaldığını vurgulayarak, “Türkiye eski Türkiye değildir” dedi. Ayrıcalıklı kesimlerin etkisinin bittiğini ve her kesimin eşit haklara sahip olduğunu belirtti.

AKP Parti sözcüsü Ömer Çelik’ten tepki geldi. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Çelik, “TÜSİAD, demokrasi konusundaki kötü sicilini geride bırakmak için çaba göstermelidir” diyerek, şunları söyledi:

ÇELİK TEPKİ GÖSTERDİ

“Demokrasilerde sivil toplum kuruluşlarının ülke gündemine dair açıklama yapmaları ve değerlendirmede bulunmaları en doğal haklarıdır. Ancak ülke gündemine dair değerlendirme yapma hakkı ile siyaseti şekillendirme ve yargıya talimat verme girişimleri birbirinden ayrı hususlardır. Aradaki farkı oluşturan, demokrasiye bağlılık ve hukuka saygıdır.

Maalesef Türkiye’de bazı sivil toplum kuruluşlarının bu konudaki sicilleri sorunludur; geçmişlerinde askeri vesayete ve yargı vesayetine verdikleri destek hafızalardan silinmemiştir. Ayrıca kendi geçmişlerinde alenen meşru hükümeti hedef alma ve görevden gönderme faaliyetleri manşetlerde yer bulmuştur. Bu nedenlerle TÜSİAD yönetimi, bu ülkede demokrasi mücadelesi verenlerin “güven bunalımı” deyince ilk aklına gelenlerden birinin neden TÜSİAD’ın yaklaşımları olduğu ile yüzleşmelidir.

TÜSİAD, demokrasi konusundaki kötü sicilini geride bırakmak için çaba göstermelidir. AK Parti olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kendisini siyasetin üzerinde gören hiçbir girişime izin vermeyiz. Siyasetin demokratik alanını korumak için eskisinden daha kararlıyız.”

Serbest Görüş:

 

HUKUKA MÜDAHALEYE KARŞI EN GÜÇLÜ TEPKİ

Tunç, açıklamasında, hukukun üstünlüğü ilkesine yönelik her türlü müdahaleye karşı bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da hukuki çerçevede en güçlü karşılığın verileceğini söyledi. Bu açıklama, hukuk düzeninin korunacağına dair net bir mesaj taşıyor.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version