DEM Partili Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Abdullah Zeydan, Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davada “silahlı terör örgütüne yardıma teşebbüs” suçundan 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı.
Daha önce “silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etmek” ve “terör örgütü propagandası yapmak” suçlarından aldığı cezalar iki kez bozulan Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Zeydan, yeniden yargılandığı davada bugün sekizinci kez hakim karşısına çıktı. Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davaya Zeydan katılmadı.
Duruşmada ilk sözü alan savcı, Zeydan’ın “örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme” suçundan cezalandırılmasını istedi.
Zeydan’ın avukatlarından Mahsuni Karaman’ın dosyadan çekilmesi üzerine savunmayı Avukat Mehmet Emin Aktar üstlendi. Aktar, avukat değişikliği nedeniyle süre talebinde bulundu. Ancak mahkeme dosyadan çekilen avukatın görevinin kanunen 15 gün süreyle devam ettiğine dikkat çekerek, süreyi uzatmaya yönelik olduğu gerekçesiyle talebi reddetti.
Bunun üzerine Aktar, mahkeme heyetinin güvenlik önlemi alınması için İl Emniyet Müdürlüğü’ne yazı yazmasına tepki göstererek, “Benim savunma yapmamı beklemeksizin siz dün verdiğiniz yazıyla kararınızı belirlediniz. Savunma yapmak benim ve müvekkilimin hakkıdır. Bu adil yargılamanın gereğidir. Siz süre vermeyerek, bunu ihlal ettiniz” dedi. Aktar’ın reddi hâkim talebi kabul edilmezken, VOA Türkçe’ye konuşan Aktar karara itiraz edeceklerini söyledi.
Önce 6 yıl olarak açıklanan ceza indirildi
Daha sonra kararını açıklayan mahkeme, Zeydan’ı “silahlı terör örgütüne üye olma” suçundan 6 yıl hapisle cezalandırdı.
Ancak mahkeme yargılama aşamasında, sunulan deliller ışığında suç vasfının değiştiğine karar verdi. Eyleminin teşebbüs aşamasında kaldığına hükmeden mahkeme, sanığın yargılama sırasındaki olumlu davranışlarını da dikkate alarak cezayı 3 yıl 9 aya indirdi.
Zeydan’dan tepki: “Karar yok hükmündedir”
Kararın açıklanmasının ardından Van Büyükşehir Belediyesi’nin önünde toplanan Vanlılar’a seslenen Zeydan, karara tepki gösterdi.
Kararın yok hükmünde olduğunu savunan Zeydan, davanın siyasi olduğunu söyledi. Daha önce Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) benzer davalarda verdiği kararları hatırlatan Zeydan, şunları dile getirdi:
“Buradan artık Türkiye halklarına hukukun ne kadar siyasi iktidarın emrinde ve emelleri için kararlar verdiğini anlatmaya gerek yok. Adalet yok, hukuk yok, Anayasa yok, sadece ve sadece siyasi iktidarın isteklerini, emirlerini yerine getiren bir yargıyla karşı karşıyayız. Bilirkişi raporlarını tanımayanlar bu davanın kumpas olduğunu teyit etmiştir. Buna rağmen yeniden Van halkının iradesine çökmek için, buna zemin hazırlamak için siyasi iktidarın emriyle bugün yeniden hukuksuz bir ceza verilmiştir. Bizim için önceki kararlarda olduğu gibi bu karar da yok hükmündedir.”
Daha sonra söz alan Eş Başkan Neslihan Şedal da karara tepki gösterdi. Şedal, halktan morallerini bozmamasını istedi. Bu kararlarla AK Parti’nin kaybettiğini savunan Şedal, şunları söyledi:
“AKP’nin siyasi arenada hiçbir prestiji kalmamıştır, bütün kapılar AKP’ye kapanmıştır. İşte bu sebeplerden dolayı Kürtler’e karşı, kazanımları artmaya devam eden Kürt halkına karşıdır. Statü sahibi olmaya çok yakın olan Kürt halkına karşı büyük bir nefret politikası yürütmeye devam ediyor. Kazanımlarımızı yeniden gasp etmek istiyorlar ancak burada asla onlara geçit vermeyeceğiz.”
Ne olmuştu?
31 Mart seçimlerinden sonra bu dava gerekçe gösterilerek mazbatası verilmeyen daha sonra tepkiler üzerine mazbatası verilen Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Abdullah Zeydan, Halkların Demokrasi Partisi (HDP) milletvekiliyken Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde PKK’ya karşı yürütülen operasyonları durdurmak için düzenlenen canlı kalkan eylemine katıldığı için yargılanıyordu.
4 Kasım 2016 yapılan operasyonlar kapsamında dokunulmazlığı kaldırılarak tutuklanan Zeydan hakkında, yasak bölge ilan edilen operasyon bölgesine girdiği için “”silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etmek” ve burada yaptığı konuşmalar nedeniyle de “örgüt propagandası yapmak” iddialarıyla dava açıldı.
Zeydan, “silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etmek” suçundan 5 yıl, “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı.
Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 4. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararını hukuka uygun bulsa da Yargıtay 16. Ceza Dairesince karar bozulmuştu. Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin bozma ilamının ardından 6 Ocak 2022’de tekrar görülen davada Abdullah Zeydan’a 8 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verilmiş, tutuklu kaldığı süreyi dikkate alan mahkeme, sanığın tahliyesine hükmetmişti. Ancak karar daha sonra Yargıtay 3. Ceza Dairesi tarafından bozulmuştu.
Zeydan’ın mazbatasını İl Seçim Kurulu aldı, YSK iade etti
2015 yılında milletvekili seçildikten bir yıl sonra tutuklanan ve altı yıldan fazla Selahattin Demirtaş’la birlikte cezaevinde kalan Zeydan’ın, 2022 yılında iade edilen memnu hakları (seçilme hakkının geri verilmesi), Adalet Bakanlığı’nın başvurusuyla seçime iki gün kala iptal edildi. Kamuoyunun haberi olmayan bu gelişme sonrası seçimlerin hemen ertesinde AK Parti, İl Seçim Kurulu’na başvurdu ve mazbatanın adayları Abdulahat Arvas’a verilmesini talep etti.
İl Seçim Kurulu, kurul başkanının aleyhte oyuna rağmen bire karşı iki oyla mazbatayı seçimde yüzde 55,48 oy alan Zeydan yerine yüzde 27,15’lik oy elde eden ikinci sıradaki AK Parti adayı Abdulahat Arvas’a verdi.
DEM Parti’nin YSK’ya yaptığı itirazın kabul edilmesi üzerine YSK, Van İl Seçim Kurulu’nun kararını iptal ederek, mazbatayı tekrar Zeydan’a verdi.