Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

DEM Parti’den barış için dört maddelik öneri


MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin girişim ve açıklamalarıyla başlayan yeni süreçle ilgili tartışmalar sürerken DEM Parti, çözüm için dört maddelik öneri açıkladı.

Parti Meclisi (PM) toplantısından sonra yayınlanan bildiride, “barış için Abdullah Öcalan’a yönelik tecrit politikalarına son verilmesi, demokratik yeni bir toplumsal sözleşme, ortak vatanda eşit yaşam, Türkiye’nin Ortadoğu’da savaş yerine diyalog ve barış politikalarını benimsemesi” önerileri yer aldı.

Ortadoğu’daki gelişmeler ve Kürt sorunu çevresinde süren tartışmalarla ilgili değerlendirmelerin yapıldığı Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Parti Meclisi toplantısı 12 Şubat’ta Ankara’da başladı.

İki gün süren toplantının ardından yayınlanan sonuç bildirgesinde, Türkiye’deki iktidarın Kürtler’e yönelik tutumunun sadece Kürt sorununun çözümünü değil, Türkiye’nin demokratikleşmesini de engellediği vurgulandı.

MHP lideri Bahçeli’nin girişim ve açıklamalarıyla başlayan sürecin Türkiye’nin demokratikleşmesi ve kalıcı barışın sağlanması açısından tarihi bir fırsat olduğunu savunan DEM Parti PM, çözüm için dört maddelik öneri sundu.

“Tecrit politikalarına son verilmesi” başlıklı ilk maddede Abdullah Öcalan’ın durumuna vurgu yapıldı.

Açıklamada, “Sayın Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması, özgür çalışma koşullarının sağlanması, toplumun barış ve demokratikleşme sürecine dair gelişmeleri doğrudan öğrenmesi, onurlu bir barışın sağlanması açısından hayati bir öneme sahiptir” denildi.

“Demokratik yeni bir toplumsal sözleşme” başlıklı ikinci maddede ise “Kürt halkının demokratik ve siyasi haklarının anayasal güvence altına alınması sağlanmalı; Türkiye’de demokratikleşmenin önünü açacak çoğulcu ve katılımcı kapsamlı bir inşa süreci başlatılmalıdır” görüşleri yer aldı.

“Ortak vatanda eşit yaşam” başlıklı üçüncü maddede Türkiye’de yaşayan herkesin eşit haklara sahip yurttaşlar olarak ortak bir geleceği birlikte inşa etme hakkına sahip oldukları dile getirilerek, şu görüşlere yer verildi:

“Kürtler, Türkler, Araplar, Ermeniler, Süryaniler, Romanlar, Sünniler, Aleviler, Ezidiler, Hristiyanlar, Museviler ve diğer tüm halklar, inançlar ve kimlikler hiçbir ayrımcılığa uğramadan, anadilinde eğitim ve kültürel haklar başta olmak üzere tüm demokratik haklara sahip olmalıdır.”

Önerilerin Ortadoğu’da yaşanan gelişmelere ilişkin son maddesi ise “Türkiye’nin Ortadoğu’da savaş yerine diyalog ve barış politikalarını benimsemesi” başlığını taşıyor.

Bu maddede “Bölgedeki tüm halklarla eşit ve barışçıl ilişkilere dayalı diplomasi geliştirilerek, başta Kürtler olmak üzere bölge halklarıyla ilişkiler savaş ve imha temelinde değil, demokratik müzakere çerçevesinde ele alınmalıdır” denildi.

Eski Dışişleri Bakanı Hikmet Çetin, Demirtaş’la görüştü

Bu arada son süreçle ilgili tartışma ve temaslar sürerken 1991-1994 döneminde Dışişleri Bakanı olarak görev yapan Hikmet Çetin, Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile görüştü. Görüşmeyi gazeteci İsmail Küçükkaya duyurdu.

Küçükkaya, Hikmet Çetin’in Demirtaş’a “Ne dersiniz Selahattin Bey, Öcalan’ı dinlerler mi?” sorusunu yönelttiğini, Demirtaş’ın “Dinlerler” yanıtını verdiğini söyledi. Küçükkaya, Demirtaş’ın Çetin’e “Haziran’a kadar bu iş biter” dediğini de aktardı.

Öcalan’ın açıklaması DEM Parti’nin ziyareti sonrasına kaldı

Öcalan’ın yakalanarak Türkiye’ye getirilmesinin yıldönümü olan 15 Şubat’ta açıklama yapması bekleniyordu. Ancak açıklamanın DEM Parti heyetinin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne yapacağı ziyaretin sonrasına kalacağı öğrenildi.

Yarın Irak Kürt Bölgesi’ne gidecek olan DEM Parti’nin İmralı heyeti, KDP Genel Başkanı Mesut Barzani ve KYB Genel Başkanı Bafıl Talabani ile görüşecek.

Görüşmelerin ardından heyetin bir kez daha İmralı Adası’na giderek Öcalan’la görüşmesi bekleniyor.

Exit mobile version