Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

ASSEDEL Strazburg’da yargı bağımsızlığı paneli düzenledi; Yalçınkaya ve Baka kararları konuşuldu

ASSEDEL Strazburg’da yargı bağımsızlığı paneli düzenledi; Yalçınkaya ve Baka kararları konuşuldu


Strazburg’da bulunan insan hakları derneği ASSEDEL, 17 Şubat Pazartesi günü Strazburg Siyasal Bilimler Enstitüsü’nde (Sciences Po) “Avrupa’da yargı bağımsızlığı” başlıklı bir panel düzenledi. Uzman hukukçuların katıldığı panelde, AİHM Büyük Dairesi’nin verdiği Yalçınkaya kararı da konuşuldu.

“Baka v. Macaristan ve Yalçınkaya v. Türkiye Davaları Işığında Avrupa’da Yargı Bağımsızlığının Önemi” başlıklı panelin moderatörlüğünü Avrupa Konseyi’nin bir organı olan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Kararlarının Uygulanması Dairesi eski Başkanı Fredrik Sundberg yaptı.

Panelde, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi eski yargıcı Ledi Bianku, Polonya Bilimler Akademisi Hukuk Çalışmaları Enstitüsü’nden Profesör Ireneusz C. Kamiński, Macaristan Helsinki Komitesi Eşbaşkanı Dr. Andras Kadar, University College London İnsan Hakları Enstitüsü Eş Direktörü Profesör Veronika Fikfak ve Uluslararası danışman Dr. Jesper Wittrup yer aldı.

Panelistler, Baka ve Yalçınkaya kararlarının yanı sıra yargının bağımsız olmamasının ekonomik ve politik yansımalarını tartıştı.

Jesper Wittrup, bilimsel araştırmalara dayanarak ülkelerin ekonomik anlamda gelişmelerinin ve ilerlemelerinin yargı bağımsızlığı ile doğrudan ilişkili olduğunu anlattı. Andras Kadar, Macaristan’da yargı bağımsızlığının nasıl yok edildiğini aşama aşama aktarırken, Eski AİHM yargıcı Ledi Bianku, Baka v. Macaristan kararına dair kapsamlı bir değerlendirme sundu. Ireneusz C. Kamiński Yalçınkaya v. Türkiye davasını inceledi.

Profesör Kaminski, sunumunun başında salonda bulunan dinleyicilere akıllı telefonlarının olup olmadığını ardından telefonlarında çeşitli uygulamaların bulunup bulunmadığını sordu. Soru karşısında şaşkınlık yaşayan kalabalığa, Kaminski sorusunun sebebini ve Türkiye’deki yargılamaların garipliğini şöyle açıkladı: “İşte Yüksel Yalçınkaya telefonuna mesajlaşma uygulaması indirdi diye silahlı terör örgütü üyesi olarak ceza aldı. Sadece Yalçınkaya değil, benzer gerekçelerle 8 bin başvuru AİHM önünde bekliyor. 100 bin başvuru Türk yargısı önünde bekliyor. 2 milyon kişi terör soruşturması geçirdi.”

Yaklaşık 40 dinleyicinin salonda takip ettiği konferans, YouTube üzerinden canlı yayınlandı.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version