TASS
Rusya Suriye’deki rejim değişikliğinin ardından Akdeniz ve Afrika’daki operasyonları merkezini Libya’ya kaydırmaya hazırlanıyor.
Rusya, Akdeniz, Orta Doğu ve Sahra altı Afrika’da, özellikle de Sahel, Sudan ve Orta Afrika Cumhuriyeti’ndeki operasyonlarını kolaylaştırmak için Suriye kıyılarında bir askeri liman ve bir hava üssüne sahip. Ancak Rusya’nın Suriye’ye baz olarak kullanma stratejisi Beşar Esad’ın düşmesinin ardından tehlikeye girdi.
Her ne kadar Suriye’nin yeni lideri Ahmed el Şara Rusya’yı “önemli bir ülke” olarak nitelendirip “Rusya’nın bazılarının istediği şekilde Suriye’den ayrılmasını istemiyoruz” dese de Suriye’de kartların yeniden karılması Rusya’yı Libya’ya doğru stratejik bir geri çekilme arayışına itiyor.
Libya’da Rus paralı askerleri, BM tarafından tanınan ve Türkiye tarafından desteklenen Trablus merkezli Ulusal Birlik Hükümeti’ne (GNU) karşı ülkenin doğusunu kontrol eden mareşal Halife Hafter’i destekliyor.
İngiltere’deki RUSI düşünce kuruluşundan Jalel Harchaoui “Amaç özellikle Afrika’da devam eden Rus misyonlarını korumak” dedi. Harchaoui, “Suriye’deki pozisyonunun kötüleşmesini hafifletmek” isteyen Rusya için “bu bir kendini koruma refleksi” dedi.
Mayıs 2024’te İsviçreli araştırma konsorsiyumu “All Eyes On Wagner”, geçen yılın Şubat ve Nisan aylarında askeri teçhizatın teslim edildiği Tobruk limanı da dahil olmak üzere yaklaşık 10 Libya bölgesinde Rus faaliyetlerini tespit etti.
Askerler ve savunma sistemleri Libya’ya kaydırılıyor
Wall Street Journal gazetesi 18 Aralık’ta Libyalı ve Amerikalı yetkililere dayanarak Suriye’den Libya’ya aralarında S-300 ve S-400 uçaksavar bataryalarının da bulunduğu Rus radar ve savunma sistemlerinin transfer edildiğini yazdı.
Esad’ın 8 Aralık’ta devrilmesinden bu yana “Belarus ve Rusya’dan Libya’ya kayda değer miktarda Rus askeri kaynağı sevk edildiğini” söyleyen Harchaoui, asker sevkiyatı da yapıldığını sözlerine ekledi.
Ukrayna istihbaratı 3 Ocak’ta Moskova’nın “Sparta ve Sparta II kargo gemilerini Libya’ya askeri teçhizat ve silah taşımak için kullanmayı” planladığını iddia etti.
Uzman Emadeddin Badi, Atlantik Konseyi’nin internet sitesinde yaptığı açıklamada, Libya’nın rolünün “Moskova’nın bölgedeki stratejik dayanaklarını genişletmek için uzun süredir devam eden bir stratejinin bileşeni” olduğunun altını çizerek, bu değişimin sadece “bir vekilin diğeriyle” değiştirilmesini temsil etmenin ötesinde bir “süreklilik” arayışı olduğunu söyledi.
Hafter’in daha önce Suriye’nin olduğu gibi, “Batı’nın çıkarlarını bozmak, Libya’nın parçalanmış siyasetinden yararlanmak ve Moskova’nın nüfuzunu Afrika’ya yaymak için bir araç” olduğunu söyledi.
Uzmanlar, Rusya’nın Libya’da Suriye’de olduğu kadar rahat olamayacağı konusunda hemfikir. PEk çok dış ülkenin müdahalesinin bulunduğu Libya’da Rusya’nın faaliyetleri sürekli olarak gözlem altında olacak. Rus kuvvetleri eskisi kadar serbest hareket edemeyecek.
Moskova ayrıca GNU ile müttefik olan Türkiye’nin yanı sıra Hafter’in hamileri olan Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi diğer güçlerle de mücadele etmek zorunda kalacak.
Kremlin yanlısı medya kuruluşu Tsargrad’ın askeri muhabiri Vlad Shlepchenko, “Suriye’de yapılan hatayı tekrarlamamalıyız, alternatif olmadan yerel bir diktatöre güvenmemeliyiz” dedi.
Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***