Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

OECD’nin araştırması: Son 10 yılda yüzde 996 artışla Türkiye kira fiyatlarında zirvede

AKP’den ‘İstanbul’dan taşınana teşvik’ hazırlığı; hedef kitle emekliler!


Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) verilerine göre, Türkiye, 2015’ten bu yana kira fiyatlarında en çok artışı gören ülke oldu. Euronews’in haberine göre OECD verilerinde, Türkiye’deki kira fiyatları 2015’ten 2024’ün son çeyreğine kadar nominal olarak yüzde 996 oranında arttığı görüldü. Bu artış, ülkede kiraların 2015’ten bu yana neredeyse 11 kat yükseldiği anlamına geliyor.

Bu arada, 2015’te örneğin İstanbul’un Başakşehir ilçesinde 250 bin TL’ye satılan dairenin bugünkü fiyatı 4 milyon lira civarında! Evin fiyatı 16 kart artmış! Aynı dönemde söz konusu dairelerin kirası 1500-2000 TL bandındaydı. Bugün ise rakam 20-25 bin TL arasında değişiyor… Gerçekte artış 11 katın bile üzerinde! Tabi ki bunlar İstanbul’a özel rakamlar. Türkiye genelinde artış oranı 11 kat olabilir… (TR724)

2024 son çeyrek verilerine göre, kira fiyatları seviyesinde Türkiye’yi Litvanya, Polonya ve İzlanda takip etti. Ancak Türkiye ile onu izleyen ülkeler arasında ciddi bir fark olduğu da göze çarptı. Nitekim Türkiye’nin hemen ardından gelerek ikinci sırada yer alan Litvanya’da konut fiyatlarının 2015’ten bu yana yüzde 92 arttığı görüldü. Bu da ikinci sıradaki ülkede kiraların iki kat yükseldiği anlamına geliyor.

2024’ün dört çeyreği de hesaba katıldığında da Türkiye’nin kira düzeyinde ilk sırada olduğu görülüyor. Tüm yılı içeren verilere göre, 2015’ten bu yana ülkede kiralar yüzde 775 arttı. Bu da fiyatların yaklaşık 9 kat yükseldiği anlamına geliyor. Listede Türkiye’den sonra Litvanya, İrlanda ve İzlanda yer alıyor. Ancak bu hesaplamada da Türkiye ile takip eden ülkeler arasında da ciddi bir kira artışı farkı olduğu göze çarpıyor.

Buna göre, grafikte ikinci sırada yer alan Litvanya’da 2015’ten bu yana kiralar yüzde 86 artarak, yaklaşık iki katına yükseldi.

Türkiye’deki bu ekstrem artışın nedeni yüksek ihtimalle enflasyondan kaynaklanıyor. Zira OECD Kira Fiyat Endeksi genellikle nominal olarak hesaplanan bir endeks. Nominal endekste fiyatlar veya değerler enflasyon gibi dış faktörlerden arındırılmadan ölçülüyor. Yani, parasal değerlerin olduğu gibi kaydedilmesi esas alınıyor.

Reel endeks denen bir diğer yöntemde ise fiyatlar enflasyon etkisinden arındırılarak ölçülüyor. Bu sayede gerçek alım gücü ve ekonomik büyümeyi daha net bir şekilde görmek mümkün olabiliyor. OECD kira verilerindeki uçurum da son dönemde Türkiye’deki enflasyon artışının diğer ülkelere kıyasla çok daha sert olması nedeniyle ortaya çıkmış olabilir.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version