Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İktidar, ithalatın hayvancılıkta çözüm olmadığını artık görmelidir!

İktidar, ithalatın hayvancılıkta çözüm olmadığını artık görmelidir!


CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hayvancılıkta yaşanan sorunlara ilişkin olarak, “2010 yılında başlayan ithal hayvan ve et uygulamaları her değişen Bakan tarafından üç yılda bitecek denildi, ancak bitmedi. Son iki yılda 1 milyon 200 bin baş hayvan ithal edildi. 2025 yılında da ithalatın sürmesi için Cumhurbaşkanı talimat verdi. İthalatın hayvancılıkta çözüm olmadığı artık görülmelidir” dedi. 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin Altunhisar ilçesinde küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan Çağlar Bayazıt’ı ziyaret ederek, hayvancılıkta yaşanan sorunları yerinde dinledi.

Gürer, “Ülkemizde et ve süt ürünleri erişilemez hale geldi. Dar gelirli, asgari ücretli ve emekliler için bu ürünlere ulaşmak her geçen gün daha da zorlaşırken hayvan üreticileri de kazanç elde edemediklerini söylüyorlar” dedi.

CHP’li Gürer, “Ülkemizde et sorunu var. Hayvancılık yapanlar bu işten para kazanmadığını söylüyorlar. Vatandaş kasaba gitti mi et alamıyor. Emekliler, asgari ücretliler ve dar gelirliler et, süt, et ve sütten mamul ürünlere erişmekte zorlanıyor. Ekonomik krizin en çok etkilediği kesim sabit ve dar gelirliler oldu. Bunun yanı sıra hayvancılık yapanlar da bu işten dertli” diye konuştu.

“Küçükbaş hayvancılık desteklenmeli”

CHP’li Gürer, küçükbaş hayvancılığa destek verilmesinin önemli olduğunu belirterek, “Ülkemizde büyükbaş hayvan varlığı giderek azalıyor. Son iki yılda 1 milyon 200 bin büyükbaş hayvan ithal edildi. Buna rağmen ne et sorunu çözüldü ne de hayvancılıktaki sorunlar bitti. Uzmanlar, büyükbaş hayvancılık yerine ülkemizin yapısına uygun küçükbaş hayvancılığın desteklenmesi gerektiğini söylüyor. Et açığı bu şekilde ortadan kaldırılır. Bunun için de küçükbaş hayvancılık desteklenmeli” dedi.

“Büyükbaş hayvanda 1 ile 10 hayvanı olan küçük aile tipi işletmeler boşalmış”

“Ülkemizde 44 milyon hektar mera alanımız varken bu alan 14 milyon hektara düştü. İthal büyükbaş hayvan ağız yapılarından dolayı ülkemizdeki meralarda otlamaları olası değil. Bunun için yılın 12 ayı büyükbaş hayvana yem vermek gerekiyor ve bu maliyet çok yüksek. Ama koyun için meralar var. Meralara götürülüp oralarda otlatılabiliyorlar. Kendi beslenmelerinin bir kısmını buradan karşılıyorlar. Buna rağmen bölgeleri geziyorum; büyükbaş hayvanda 1 ile 10 hayvanı olan küçük aile tipi işletmeler boşalmış. Yalnızca ağıllarda koyunlara rastlıyoruz. Koyunlarla ilgili de mevcut süreçte sorunların arttığını öğrendik.” (ANKA)

 


Exit mobile version