Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Çırağı bulunmayan meslek


ANKARA – Babasından öğrendiği kalaycılık mesleğini 42 yıldır yapan Ertuğrul Sevim, “Çırak yetiştiremiyoruz. Bakır kalaycılığında son nesil biziz” dedi. 

Sanayileşmenin geleneksel üretim ve tüketim alışkanlıklarını değiştirmesiyle birçok eski meslek yok olurken birçok meslek de yok olmayla yüz yüze gelmiş durumda. Bu mesleklerden biri, kalaycılık. Ankara’nın Altındağ ilçesi Kale Mahallesi At Pazarı’nda 42 yıldır baba mesleği olan kalaycılığı sürdüren Ertuğrul Sevim de mesleğinin yok olması ile karşı karşıya. Cezve, çaydanlık, kazan ve dekoratif ürünler üretip ürünleri kendi dükkânında satan Sevim, kalaycılığın yaşatılabilmesi için mesleki okullarda eğitim verilmesi gerektiğini belirtti.

 

BABA MESLEĞİ

 


 

Baba mesleği olan kalaycılığa 12 yaşında babasının yanında çırak olarak başlayıp 42 yıldır bu işi yaptığını söyleyen Sevim, “Babam bu mesleği 60 yıldan fazla yaptı. Miras olarak ben ve ağabeyime bıraktı. Ağabeyim memur olup ayırıldıktan sonra ben yapmaya devam ettim.  42 yıldır bu mesleği sürdürüyorum. Aileden benden sonra bu mesleği yapacak biri yok. Bu mesleğin biteceğini söyleyebilirim” dedi. 

 

BAKIRIN İŞLENME SÜRECİ

 

Bakır kalaycılığın çok meşakkatli bir iş olduğunu söyleyen Sevim, bakır kalaycılığının yapım sürecine ilişkin olarak “Kullanılmayan veya eskiyen bakırlar geliyor. Bunları önce ilaca sokuyoruz. Sonra da kumlama işlemi diye bir işlem var, onu yapıyoruz. En son olarak ise kalay yapıp, müşteriye teslim ediyoruz” ifadelerini kullandı. 

 

BAKIRIN MALİYETİ ARTINCA… 

 


 

Bakırın maliyetinin artması ile kurşun kullanımın arttığını söyleyen Sevim, yaptıkları işlerde kalayın kullanılması gerektiğini, ancak bakırın pahalanması ile beraber daha ucuz ve kanserojen etkisi olan kurşunun tercih edildiğini kaydetti. Sevim, “Halk, bunlar ucuz diye alıp kullanıyor. Bakır; maliyetinden dolayı sadece zenginlerin alıp kullanabileceği bir metal haline geldi” diye belirtti. 

 

‘MESLEĞE SAHİP ÇIKILMALI’

 

Aile mesleği olan 100 yıldır sürdürdükleri kalaycılığın bitmek ile yüz yüze bir meslek olduğunu ifade eden Sevim, bunun önüne geçilmesi için ise mesleki okullarda ders olarak öğretilmesi gerektiğini ifade etti. Sevim, “Mesleki okullarda bu zanaat hakkında derslerin verilmesi, daha çok sahiplenilmeli ve daha fazla yaygınlaştırılmalıdır. Halkımız da bize ve çalışmalarımıza aynı şekilde yaklaşıp sahip çıkmalı” diye konuştu. 

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version