Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Ankara’daki esnaflar: Günlük giderleri dahi karşılayamıyoruz


ANKARA – Yeni yıla birçok kalemde zam ve vergi artışlarıyla girilirken Ankara esnafı, günlük giderlerini dahi karşılayamaz hale geldiklerini belirtti. 

 

Ticaret Bakanlığı verilerine göre 2024 yılının ilk 9 ayında 40 bin 989 şirket kapandı. Birçok esnaf, geçim sıkıntısı ve işlerini sürdürebilme çabasıyla mücadele ederken, kimi işletmeler de sektörden çekildi. Birçok işletme vergi, zam ve kur krizi gibi nedenlerle kapanırken, yeni yıla yine yeni vergi ve vergi oranlarının artışı ve zamlarla girildi. Esnaf ise durumdan şikayetçi. 

 

‘BİRİNİ ÖDESEN ÖTEKİ KALIYOR’

 

Ankara’da ikinci el giyim işi yapan esnaf Handan Şengün, “Günlük giderlerimizi bile bazen karşılayamıyoruz. Artan vergi yüklerinin esnafları zor durumda bırakıyor. Sürekli bir fatura ödeme durumunda kalıyoruz. Vergilerimizi ödeyemiyoruz. O kadar büyük bir yük bindirmişler ki üzerimize, birini ödeseniz, biri kalıyor” ifadelerini kullandı. 

 

‘6 AY BİLE SÜRMEDEN KAPATIYORLAR’

 

İşletmelerin sıkça el değiştirdiğini belirten Handan Şengün, “Ekonomik belirsizlik işletmeler üzerinde olumsuz etkiler yaratıyor. Bir esnaf tutunamayınca, diğeri geliyor, ama çoğu zaman o da kısa süre içinde pes ediyor. İnsanlar bir işyeri açıp denemeye çalışıyor, ancak 6 ay bile sürmeden kapatıyorlar. Eski zamanlarda dükkân açanlar uzun yıllar boyunca devam edebiliyordu, şu anki şartlarda işyeri sürdürülebilirliği olmuyor” diye konuştu. 

 

‘ETİKET YAPIŞTIRMAKTAN BIKTIM’

 

Ekonomik şartların giderek kötüleştiğini belirten hırdavatçı Fatih Yavuz, “Mal tedarik ettiğimiz yerlerde fiyatlar sürekli değişiyor. Artık biz mal verdiklerinde utanıyorlar, çünkü fiyatlar her geçen gün değişiyor. Aynı şekilde, ben de müşteriye ürün satarken utanıyorum. Esnafın durumu hiç iç açıcı değil. Bugün aldığın ürün 10 lira, ertesi gün 12 lira oluyor. Etiket değiştirmekte zorlanıyoruz, artık etiket yapıştırmaktan bıktım” şeklinde konuştu. 

 

“İnsanların umutlarını ellerinden alıyorlar” diyen Yavuz, “Ben buraya geleli 10 sene oldu, buranın en eski esnafı ben oldum. Emekli olduğum için yine bir şekilde kendimi döndürebiliyorum, o da olmasa ben de çoktan işyerini kapatmıştım” dedi.

 

‘SİFTAH YAPAMADIĞIM GÜNLER OLUYOR’

 

Uzun yıllardır ticaretle uğraştığını ama bu kadar zorlandığı bir dönem görmediğini dile getiren kırtasiyeci Erdinç Yıldız, “Geçimi sürdürmek için çalışmak zorundayım, ama kazanamıyorum. Üç beş kuruş para dönsün diye gidip geliyorum, siftah yapamadığım günler oluyor. Burada bulunan birçok esnaf dükkanlarını kapatarak gitti. Ben de son bir sene daha kendime ve bu işletmeye şans vereceğim, eğer sürdürülebilir bir hale gelmez ise ben de bırakacağım” diye belirtti. 

 

‘DEVRETMEYİ PLANLIYORUZ’

 

Ev yemekleri yapan Sevgi Ekinci ise “Bir gün oluyorsa bir gün olmuyor. Hayatımızı günü birlik geçiriyoruz. Karnını doyur günü geçir. Oğlum evlenecek düğün yapmak istiyoruz, ama şu anda çok pahalı. Biz de bundan dolayı işletmeyi devretmeyi planlıyoruz. Şu anda kimsede para yok, bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version