Bold Medya’da yer alan habere göre, Suriye’de uzun süredir devam eden sessizlik yerine iç savaşa bıraktı. Rusya ve Rejim güçlerinin muhaliflerin elindeki İdlib’e yönelik saldırılarıyla ortadoğu‘da fitil ateşlendi. Bir süredir savaş hazırlığı yaptığı belirtilen Suriye’de Heyet Tahrir Şam (HTŞ) ve bağlantılı gruplar Halep’i kuşattı. Ülkenin en önemli ikinci büyük şehri 8 yıl sonra geri aldı.
RUS MEDYASI: TÜRKİYE KOORDİNE ETTİ
Rusya saldırıyla muhaliflere destek veren Türkiye‘ye suçladı. Hakan Fidan ise çatışmalara dahil olmadıklarını savundu. Rusya’nın resmi medya organları, Halep’teki son gelişmeler üzerine Türkiye’yi suçlayan sert açıklamalarda bulundu. Rusya’nın önde gelen gazetelerinden İzvestiya, Halep’teki son çatışmalarla ilgili dikkat çekici bir haber yayımladı. Gazete, Halep’teki muhaliflerin başarısını, Türk istihbaratının yanı sıra, Ukrayna ve Fransız istihbarat servislerinin de katkılarıyla şekillendirdiğini belirtti. Rus devlet televizyonu RT de Halep’in muhaliflerin eline geçmesinin ardından Türkiye’nin Suriye’deki Kürt güçlerine yönelik operasyonlarını zorlaştıracağını ve Türkiye’nin Şam ile normalleşme çabalarını engelleyeceğini belirtti. RT, bu gelişmenin Rusya ve İran ile olan ilişkileri de olumsuz etkileyebileceğini vurguladı. Rusya’nın açıklamaları, Türkiye’nin bölgedeki askeri varlığını ve stratejik hedeflerini sorgulayan bir duruş sergiliyor.
HAVALİMANI YPG’NİN KONTROLÜNDE
HTŞ’nin Şam’a yönelik operasyonu ABD’nin desteklediği YPG’den, İran’ın desteklediği milis gruplara, Esad’a destek veren Hizbullah’a kadar iç savaşın bütün taraflarını tekrar harekete geçirdi. Çatışmaların yoğunlaştığı Halep’te rejim ordusu, kentin doğusundaki Halep Uluslararası Havalimanı, kuzey kırsaldaki stratejik öneme sahip Nübbül ve Zehra beldeleri ile Halep Sanayi Bölgesi, Tel Hasıl ve Tel Arn bölgelerin kontrolünü terör örgütü PKK/YPG’ye bıraktı.
TÜRKİYE’YE ‘YENİ GÖÇ DALGASI’ ENDİŞESİ
Rusya, Türkiye ve İran tarafından 2019’da üzerinde anlaşmaya varılan İdlib çatışmasızlık bölgesini Esad güçlerinin hafta başında defalarca vurmasının Suriye’de savaşı tekrar başlattığı belirtiliyor.
İç çatışmalar göç sorununu da tekrar gündeme getirdi. 3 milyondan fazla Suriyeliyi barındıran Türkiye çatışmaya taraf olmadığı açıklarkan geni göç dalgası endişesi başladı.
2011’den beri iç savaşa sahne olan Suriye’de muhalif grupların Esad rejiminin elinden Halep ve İdlib’i alması gidişatı değiştirdi. Resmi verilere göre; 3 milyon Suriyeli’nin yaşadığı Türkiye’de ise yeni bir göç dalgası korkusu başladı.
İlişkilerin en ileri seviyeye ulaştığı Suriye ile her şey 2011 yılında tepetaklak oldu. Arap isyanları devam ederken Esad hükümetine karşı eylemler başladı. Askerler, protestoları bastırmak amacıyla sokağa sürüldü. Rejim, birçok yerde gösterilere şiddetle karşılık verdi. 2011 nisan ayında olaylar iç savaşa dönüştü. 29 Nisan’dan Türkiye’ye ilk Suriyeli mülteci kafilesi Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan giriş yaptı. 3 gün sonra Hatay Yayladağı’da ilk mülteci kampı açıldı. Hükümetin “ensar politikası” sebebiyle 1 yıl içinde mülteci sayısı 100 bini aştı. 16 Aralık 2013 günü Türkiye ile AB arasında Geri Kabul Anlaşması imzalandı. Anlaşma ile AB, Türkiye’den Avrupa’ya göçü kontrol altına almayı amaçlıyordu. Karşılığında göçmenlerin ihtiyaçlarında kullanılmak üzere Türkiye’ye 3+3 milyar avro aktarılacaktı.
MUHALİFLER 8 YIL SONRA İLK KEZ HALEP’TE
Rejim kurşun bile atmadan çekilirken başta Heyet Tahrir Eş-Şam olmak üzere Esad güçlerine karşı operasyon başlatan silahlı gruplar kuzeyde hızla ilerliyor. 2016’dan sonra Halep’in büyük bölümünü yeniden kontrol altına alan muhalifler toplam 108 yerleşim yerini ele geçirdi. Halep’te hiçbir direniş göstermeyen Suriye ordusu ise karşı saldırı hazırlığı için “geçici olarak birliklerini çektiğini” duyurdu.
SOHR, Rusya’nın 2016’dan bu yana ilk kez Cumartesi gecesi Halep’in bazı bölgelerine hava saldırıları düzenlediğini de kaydetti.
İRAN’DAN KRİTİK ZİYARET
Suriye’de Heyet Tahrir Şam (HTŞ) ve bağlantılı grupların Halep’e yönelik başlattığı operasyon, Ortadoğu’da tansiyonu yükseltti. İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, bölgedeki gelişmeleri değerlendirmek üzere önce Şam’a ardından Ankara’ya kritik bir ziyaret gerçekleştirecek. İran’ın bu süreçte atacağı adımlar bölge ülkeleri tarafından izleniyor.
ESAD’DAN İLK AÇIKLAMA!
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Suriye’de terör örgütü HTŞ başta olmak üzere cihatçı grupların ilerleyişi sürerken açıklamalarda bulundu. Esad, “Suriye, teröristler ve destekçileri karşısında toprak bütünlüğünü savunmaya devam edecek” dedi.Halep ve İdlip’in büyük bir bölümünü ele geçiren muhalif gruplar Hama’ya doğru ilerlerken Esad ile BAE’li mevkidaşı Muhammed bin Zayed El Nahyan ve Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi ve destek istedi.
DERLEME: BOLD MEDYA – ÖZKAN YAZAR
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***