Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Suriye’de geçiş hükümetinin başbakan İdlip’ten: Mühendis, ılımlı, kravatlı bir teknokrat

Suriye’de geçiş hükümetinin başbakan İdlip’ten: Mühendis, ılımlı, kravatlı bir teknokrat


61 yıllık BAAS rejiminin devrildiği Suriye’de geçiş sürecinin detayları netleşiyor.

El Cezire’de yer alan habere göre Esad hükümetinin Başbakanı Muhammed el-Celali, HTŞ lideri Ebu Muhammed Colani ve HTŞ’nin İdlib’de kurduğu Kurtuluş Hükümeti’nin Başbakanı Muhammed el-Beşir arasında toplantı yapıldı. Toplantıda iktidarın devrine ilişkin düzenlemeler ve Suriye’nin bir kaos ortamına girmesini önlemek için atılacak adımlar görüşüldü.

Toplantıda, ılımlı bir isim olan Muhammed el-Beşir’in Başbakan olarak geçiş dönemini yönetmek üzere yeni bir Suriye hükümeti kurmakla görevlendirilmesi kararlaştırıldı.

Muhammed el-Beşir kimdir?

Suriyeli bir mühendis ve siyasetçi olan Beşir, 13 Ocak 2024’ten bu yana İdlib’deki Suriye Kurtuluş Hükümeti’nin Başbakanı olarak görev yapıyordu. Beşir, Başbakan olarak atanmadan önce Kalkınma ve İnsani İşler Bakanı olarak görev almıştı. El-Beşir, Kalkınma ve İnsani İşler Bakanı olduğu dönemde e-devlet benzeri bir sistemin kurulması ile işsizlik ve yerinden edilen insanları desteklemek için çalışmalar yürütmüştü.

Astana sürecinde İdlib’de sağlanan ateşkes döneminde güçlenen HTŞ’nin 2017’de irili ufaklı bazı yerel örgütlerin de katılımıyla Suriye Kurtuluş Hükümeti’ni kurmuştu.

Esad hükümetinin Başbakanı el-Celali: Muhalefetin açıklamaları, kabinemizin amaçlarıyla örtüşüyor

Sputnik’e demeç veren el-Celali “Mevcut hükümet çalışmaya devam ediyor ve şu anda devlet kurumları ile kamu hizmetlerinin işleyişlerine devam etmesinin sağlanması gerektiği konusunda mutabakat sağlandı. Biz olası her senaryoya hazırız ve muhalefetin açıklamaları da kabinemizin ülkede istikrarın sağlanması yönündeki çabalarıyla büyük ölçüde örtüşüyor” dedi.

‘Askerler savaşa olan inancını yitirdi’

Mevcut duruma psikolojik, ekonomik ve sosyal faktörlerin neden olduğunun ve bunun sonucunda, özellikle zorlu yaşam koşulları ve savaşma motivasyonunun kaybedilmesi ışığında, kendisini ahlaki bir çöküş içinde bulan Suriyeli askerlerin savaşa devam edilmesi gerektiğine dair inançlarını yitirdiğinin altını çizen el-Celali, sözlerini şöyle sürdürdü:

Sonuç olarak birçoğu silahlarını bırakıp evlerine gitti. Artık Suriye ordusunun yeniden inşası, bir sonraki yönetimin meselesi olacak. Biz de Suriye’ye ve halkına yönelik yaptırımların kaldırılmasını umuyoruz ancak henüz bu dosyayla ilgili somut bir anlaşma yok.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version