Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

”Sigorta komisyonu” adı altında kesinti yapılmaya başlandı

''Sigorta komisyonu'' adı altında kesinti yapılmaya başlandı


Serbest Görüş Ekonomi

Türkiye’de döviz piyasalarının merkezi olarak bilinen Kapalıçarşı’da, piyasaya sürülen sahte 50 ve 100 dolarlık banknotlar nedeniyle yeni bir uygulama başladı. İlk kez, dolar bozdurmak isteyenlerden “sigorta komisyonu” adı altında kesinti yapılmaya başlandı. Birçok döviz bürosu, sahte para riskine karşı önlem olarak, 50 ve 100 dolarlık banknotları yalnızca belirli bir kesinti ile kabul ediyor.

Türkiye’de sahte dolar banknotların yayılması üzerine, birçok döviz bürosu, banka ve ATM, 50 ve 100 dolarlık banknotların kabulünde kısıtlamalar getirdiğini açıkladı.

Sadece yeni seri dolar banknotlarını işlem yapan bu kurumlar, sahte paraların mor ışık ve para sayma makinelerinden kolayca geçebildiğine dikkat çekerek, bu sorunun çözülmesine kadar alım işlemlerini durduracaklarını ifade etti.

Söz konusu durum, Türkiye’de döviz piyasalarının kalbinin attığı Kapalıçarşı’da ticaretin durma noktasına gelmesine neden olurken, bu hafta itibarıyla nispeten normalleşen piyasalarda ilk kez ‘sigorta komisyonu’ uygulaması başlatıldı.

‘Sigorta komisyonu’ kesiliyor

Ekonomim’de yer alan habere göre, Kapalıçarşı’da yer alan çok sayıda döviz bürosu, bu hafta itibarıyla 50 ve 100 dolarlık banknotları kabul etmeye başlasa da, döviz bozduracak kişilerden komisyon talep etmekte.

Türkiye tarihinde ilk kez banknotların sahte çıkma ihtimaline karşın komisyon ödemek zorunda kalan vatandaşlar, 50 dolarlık banknot başına 1.5 dolar, 100 dolarlık banknotlarda ise 3 dolar kesintiye rıza göstermek durumunda kalıyor. Acil nakit ihtiyacı bulunan vatandaşların çaresizce kabul ettiği bu komisyon oranları çarşı dışında da popüler hale gelirken, bankalar ve ATM’ler ise 2009 yılından önce basılan 50 ve 100 dolarlık dövizleri kabul etmemeye devam etmekte.

Kapalıçarşı esnafı, komisyon kesintisine tepki gösteren vatandaşlara ise bozum yaptıkları dövizlerin içerisinden sahte banknotların çıkmaya devam ettiğini belirterek, ancak bu yöntem ile kendilerini güvence altına aldıklarını öne sürüyor.

 


Exit mobile version