Diyarbakır’da cesedi bir çuval içinde bulunan 8 yaşındaki Narin Güran‘ın cinayetiyle ilgili açılan davada verilen karar tartışmalara yol açtı. Davada Yüksel, Salim ve Enes Güran ağırlaştırılmış ömür boyu, komşuları Nevzat Bahtiyar ise 4 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Narin’in kim tarafından ve neden öldürüldüğü ise hâlen meçhul. Mersin Üniversitesi Çocuk Koruma ve Araştırma Uygulama Merkezi kurucu müdürü de olan Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Halis Dokgöz, Narin davası hakkında “Bu davanın henüz bittiğini düşünmüyorum, daha yeni başlıyor,” dedi.
“En başında soruşturmanın aileden başlayarak genişletilmesi gerekirdi”
Hürriyet’ten Fulya Soybaş’ın sorularını yanıtlayan Dokgöz, “En başından, daha Narin’in kayıp olarak arandığı andan itibaren, soruşturmanın spiral şekilde, aileden başlayarak genişletilmesi gerekirdi. Çünkü kayıp çocuk vakalarının yüzde 80-85’inde çocukların tanıdığı, bildiği, güvendiği kişilerin parmağı var,” diyerek şu değerlendirmelerde buşundu:
“Dolayısıyla önce çekirdek aile, akrabalar, sonra çocuğun bulunduğu mahalle, sosyal çevresi, okulu gibi ortamlardan başlanarak araştırma, inceleme ve soruşturma yapılmalıydı. Eğer bu dediğim daha en başından yapılmış olsaydı, ağabeyinin kolundaki ısırık ve yüzündeki izlerin kime ait olduğu, DNA incelemesiyle, yüzde 99,9 oranında bir doğruluk ile söylenebilecek ve delillendirilmiş olacaktı. Bu fırsat kaçırıldı.”
“İstinaf süreci ile bu dava yeniden şekillenir”
“Dava öncesi, aileden bu sırrı çözecek bir itiraf bekliyordum açıkçası ama gelmedi. Ortada bir itiraf olmadığı için de cezaların neye göre verildiğine dair gerekçeli kararı görmek gerek. Ancak bu davanın henüz bittiğini düşünmüyorum, daha yeni başlıyor. Kesinlikle istinafa gidecek. Nevzat Bahtiyar’ın ‘adam öldürmeden’ değil de sadece ‘delilleri yok etmekten’ ceza almasına itirazlar büyük. Güran Ailesi de itiraz edecektir. İstinaf süreci ile bu dava yeniden şekillenir ve daha uzun süre konuşmaya da devam ederiz.”
Söyleşinin tamamı için tıklayın.