Uluslararası Özgürlük Filosu Koalisyonu’nun bileşenlerinden olan Mavi Marmara Derneği’ne ait “Vicdan” adlı gemi, 144 gündür Gazze’ye doğru yola çıkmak için Ulaştırma Bakanlığı’ndan izin bekliyor.
Bakanlığın izin vermemesi üzerine limanda 88 gün önce çadır nöbetine başlayan aktivistler, dün İstanbul’da “Büyük Gazze Yürüyüşü” adı altında eylem düzenledi.
2010 yılında yine Filistin’le dayanışma için oluşturulan Mavi Marmara gemisine İsrail’in yaptığı baskında öldürülen 10 kişinin resimlerinin basılı olduğu ve üzerinde “Şehitlerin Yolunu Sürdüreceğiz” yazılı pankartın ardında toplanan yaklaşık 500 kişilik grup, Üsküdar sahilinden Haydarpaşa Limanı’na kadar yürüdü.
İsmail Songür: “Bu sivil öfkeyi İsrail’in sınırlarına götürmek zorundayız”
Eylem sonunda “Dünyanın Vicdanı Engellenemez” yazılı kürsüden kalabalığa seslenen Mavi Marmara Derneği Başkanı Beheşti İsmail Songür, “Vicdan gemisi” hareket edene kadar eylemlerine devam edeceklerini açıkladı.
Mavi Marmara gemisinde ölen Cengiz Songür’ün oğlu olan dernek başkanı, “İsrail’in sınırlarına dünyanın vicdanı, dünyanın haklı öfkesi inmediği sürece İsrail bu şımarıklıkla bütün Ortadoğu’yu kan gölüne çevirmeye devam edecek. Bu sivil öfkeyi İsrail’in sınırlarına götürmek zorundayız. Yoksa İsrail bu savaşı durdurmayacak” dedi.
İsrail’le yapılan ticaretin durdurulmasını isteyen Songür, “Haydarpaşa, Adana, Gemlik, Ambarlı ve Dil İskelesi’nde siyonizme karşı teyakkuzda” olacaklarını söyledi.
Beheşti İsmail Songür, “Vicdan gemisinin” uluslararası sigortalarını yaptırdıklarını ve tüm resmi prosedürleri de tamamladıklarını sözlerine ekledi.
Gazze Özgürlük Filosu, Mayıs 2010’da İsrailli askerlerle karşı karşıya gelmişti. Abluka altındaki Gazze yönündeki filoyu Aşdod limanına çekmek isteyen İsrailli askerler, olumsuz yanıt alınca Mavi Marmara feribotuna helikopterlerle operasyon düzenlemişti. Operasyonda dokuz Türk vatandaşı ölmüş, 10 İsrail askeri yaralanmıştı.
Mavi Marmara olayı ile İsrail ve Türkiye arasındaki ilişkiler en gergin dönemlerinden birine girmiş, 2016’da İsrail, ölenlerin ailelerine 20 milyon dolar tazminat ödemeyi kabul etmişti.
“İsrail’le ticaret Filistin’e ihanet” ve “cenk, cihat, şehadet” sloganları
Eylem sırasında sık sık “İsrail’le ticaret Filistin’e ihanet”, “Cenk, cihat, şehadet”, “İstanbul’dan Gazze’ye bin selam”, “Nehirden denize özgür Filistin” sloganları atıldı.
Eylemciler Türk ve Filistin bayrakları ile birlikte “binlerce evlat yok edildi”, “prangaları kır vicdanları özgürleştir”, “stop the genocide (soykırıma son ver)” yazılı dövizler taşıdı.
Bazı eylemciler boyunlarına, üzerinde Filistin ve Türk bayrakları ile “hepimiz Filistinliyiz” yazılı kefiyeler doladı.
“Vicdan gemisi hukuksuz şekilde bekletiliyor”
VOA Türkçe’nin konuştuğu eylemcilerden makine mühendisi Mehmet Şevki Bulut, “Gazze’ye uygulanan ablukayı kırmak için bu filoya yola çıkacak. Her şey hazır ama engelleniyor. Vicdan gemimiz Haydarpaşa’da aylardır hukuksuz bir şekilde bekletiliyor. Biz de bu gemiyi hareket ettirmek için yürüyoruz. Allah’ın izniyle vicdan gemisi yola çıkacak. Filistin’i özgürleştireceğiz” dedi.
Bir başka eylemci Bilge Tulgar da geminin hareket etmesi halinde Mavi Marmara olayından endişe ettiğini, Filistin halkına dayanışma için eyleme katıldığını söyledi.
Müzisyen olduğunu belirten Muhammed Osman ise “Vicdan gemisi hiçbir sebep ortada yokken ülkemizde bağlı ama hemen yanında soykırım suçlusu bir gemi yanaşabiliyor. Biz şunu istiyoruz: Bırakın vicdan sahibi insanlar bu gemiyi Gazze’ye ulaştırsınlar. Ülkemizde limanlar siyonizme kapatılsın. Gazze gemilerine, Filistin gemilere izin verin. Gemi gitmezse bu kalabalıklar daha da büyüyecek, bir şekilde bu gemi gidecek” ifadelerini kullandı.
Gazze’deki savaş, Hamas liderliğindeki militanların 7 Ekim 2023’te İsrail’in güneyine saldırarak çoğu sivil yaklaşık 1200 kişiyi öldürmesi ve yaklaşık 250 kişiyi rehin almasıyla başladı. Yaklaşık üçte ikisinin hayatta olduğuna inanılan 100 kadar esir halen Gazze’de tutuluyor.
Gazze’deki sağlık yetkililerine göre İsrail’in misilleme saldırısında yarısından fazlası kadın ve çocuk olmak üzere 44 binden fazla Filistinli hayatını kaybetti, ancak ölenlerin kaçının savaşçı olduğu belirtilmiyor. İsrail ise 17 binden fazla militanı öldürdüğünü söylüyor ancak kanıt sunmuyor.
Savaş Gazze’de geniş çaplı tahribata yol açtı ve 2,3 milyonluk nüfusun yüzde 90’ını çoğu kez birden fazla kez yerinden etti.