İsrail hükümeti, işgal altındaki Golan Tepeleri’ndeki yerleşimleri genişletme planını onayladı.
Başbakan Binyamin Netanyahu, Esad yönetiminin Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) tarafından devrilmesinden sonra İsrail’in Suriye sınırında “yeni bir cephe” açıldığı için bu adımın gerekli olduğunu savundu.
Arap ülkelerindense kınama mesajları geldi.
Netanyahu, İsrail’in 1967 Altı Gün Savaşı sırasında ele geçirdiği ve uluslararası hukuka göre yasa dışı olarak işgal ettiğin Golan Tepeleri’nin nüfusunu iki katına çıkarmayı planladıklarını açıkladı.
İsrail güçleri, Esad’ın gidişini izleyen günlerde, yönetimin değişmesinin ateşkes düzenlemelerinin “çökmesi” anlamına geldiğini söyleyerek, Golan Tepeleri’ni Suriye’den ayıran tampon bölgeye girmişti.
İsrail demografik büyümeyi teşvik planına 40 milyon şekel (yaklaşık 11,2 milyon dolar) ayırıcağını belirtti.
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Katar, Suudi Arabistan ve Irak kararı kınadı.
İsrail ile 2020’de ilişkilerini normalleştiren BAE’den yapılan açıklamada, “Bu karar işgali genişletme yönünde bilinçli bir çaba olup uluslararası hukuka aykırıdır” denildi.
Diğer ülkelerden yapılan açıklamalarda da bu adımın Suriye’de istikrar oluşturma girişimlerine zarar verebileceği kaydedildi.
Netanyahu ise Pazar akşamı yaptığı açıklamada İsrail’in “Suriye ile bir çatışma arayışında olmadığını” söyledi.
Golan Tepeleri’nde 30’dan fazla İsrail yerleşimi bulunuyor ve bu yerleşimlerde yaklaşık 20.000 kişi yaşıyor. Bu yerleşimler uluslararası hukuka göre yasa dışı kabul ediliyor, ancak İsrail buna itiraz ediyor.
Yerleşimciler, çoğunluğunu Dürzi Arapların oluşturduğu yaklaşık 20.000 Suriyeliyle birlikte yaşıyor.
Netanyahu’nun duyurusu öncesinde Suriye’nin yeni fiili lideri Ahmed eş-Şera (Ebu Muhammed Colani), İsrail’i Suriye’deki askeri hedeflere yönelik saldırıları nedeniyle eleştirmişti.
Bu saldırıların devam ettiği bildiriliyor.
İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), 8 Aralık’tan bu yana Suriye’de 450’den fazla İsrail hava saldırısı bildirdi. Bunlardan 75’i Cumartesi akşamından bu yana gerçekleşti.
Eş-Şera, saldırıların “kırmızı çizgiyi aştığını” ve bölgede gerginliği tırmandırma riski taşıdığını söyledi. Ancak Suriye’nin herhangi bir komşu devletle çatışma niyetinde olmadığını belirtti.
İsrail tampon bölgeyi aşarak Suriye’ye girdi
İsrail tampon bölgeye girmekle kalmamış, 1973’ten beri askerlerden arındırılmış olan tampon bölgeyi aşarak geçen hafta Suriye’ye de girmişti.
Reuters’a konuşan üç güvenlik kaynağı, İsrail ordusunun tampon bölgenin ötesine geçtiğini söylemiş, İsrail ordusu da daha sonra bu iddiayı teyit etmişti.
BBC Teyit birimi, bir İsrail askerinin fotoğrafından tampon bölgenin yarım kilometreden biraz fazla ötesinde, Kwdana köyü yakınlarında olduğunu tespit etmişti.
Ajansa konuşan Suriyeli bir kaynak, ordu birliklerinin tampon bölgeyi geçerek Şam’a 22 kilometre uzaklıktaki Katana kasabasına ulaştıklarını da iddia etti.
İsrail ordusu, BBC’ye yaptığı açıklamada askerlerinin Suriye topraklarını girdiğini kabul ederken, tankların Şam’a yaklaştığı haberlerinin “yanlış” olduğunu savundu.
İsrail ayrıca, Suriye Donanmasını da vurduğunu teyit etti. İsrail Ordusu, 15 geminin demirli olduğu El Bayda ve Lazkiye kentindeki limanların vurulduğunu duyurdu.
Haberin kaynağına buradan ulaşabilirsiniz
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***